Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Spēlē, kā mēs pārējie elpojam. 31. Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā – no simfonijas līdz džezam

No 25. februāra līdz 11. martam Liepājas simfoniskais orķestris (LSO) jau 31. reizi aicina uz Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu, kas piecos koncertos koncertzālē Lielais dzintars piedāvā bagātīgu, spilgtu ceļojumu mūzikas pasaulē. Tajā varēs piedzīvot gan simfonisko mūziku ar spožiem solistiem, gan simfodžezu, gan latviešu kormūziku un kamermūziku.

Festivālu atklās vijolniece Kristīne Balanas un Valda Vikmaņa Latvijas jauno atskaņotājmākslinieku konkursa laureāti, Latvijas mūzikas vidusskolu spilgtākie jaunie mūziķi, kuri uzstāsies kopā ar Liepājas simfonisko orķestri. Lielās mūzikas balvas laureāte, viens no visstraujāk plaukstošajiem talantiem uz pasaules skatuvēm Kristīne Balanas, kura ir arī jauno atskaņotājmākslinieku konkursa žūrijas priekšsēdētāja, kopā ar LSO tā galvenā diriģenta Gunta Kuzmas vadībā atskaņos Antonīna Dvoržāka Vijoļkoncertu – opusu, kas tiek uzskatīts par vienu no Dvoržāka t. s. slāvu perioda šedevriem. Tas rakstīts vienā laikā ar viņa pirmo slāvu deju sēriju, čehu svītu, slāvu rapsodijām un 6. simfoniju Remažorā, kurā viņš dalās ar enerģiskām, čehu folklorā balstītām melodijām. "Šis man ir ļoti tuvs darbs ar mūsdienās aktuāliem tematiem," atklāj Kristīne Balanas.

Zvaigžņu festivālu turpinās Rīgas kamerkora Ave sol latviešu mūzikas programma 2. martā plkst. 19 koncertzāles Dzintara Jurgelaiša zālē. Jaunās paaudzes diriģenta, Dziesmu svētku virsdiriģenta Jurģa Cābuļa vadītajā kormūzikas programmā skanēs Jāņa Ivanova vokalīzes, Pētera Vaska Līdzenuma ainavas, Pētera Plakida cikls Trejžuburi un Jēkaba Jančevska lieldarbs korim un čellam When ar Šekspīra dzeju un Meditācija gaismai vijolei un klavierēm. Biežs orķestra viesis pianists Edgars Tomševics atskaņos J. Ivanova variācijas, un visu vainagos P. Vaska vīzija Klusuma auglis ar mātes Terēzes tekstu. Koncerta solisti – Aleksandra Špicberga (soprāns), Līga Baltābola (vijole), Klāvs Jankevics (čells).

4. martā festivālā viesosies divi mūsdienu pūšaminstrumentu mūzikas dižgari – trompetists Sergejs Nakarjakovs un trombonists Kristians Lindbergs. Kristians Lindbergs ir daudzpusīgs skatuves mākslinieks, cilvēks – teātris: ģeniāls trombonists, vitāls diriģents un arī komponists. Klasiskās mūzikas radio Classic-FM 2015. gadā viņu titulēja par izcilāko metālpūšamo instrumentu atskaņotāju vēsturē, 2016. gadā viņš saņēma Starptautisko klasiskās mūzikas balvu, kas iepriekš piešķirta Esam Pekam Salonenam, Kšištofam Pendereckim un Šarlam Dituā. Viņš ir pirmatskaņojis vairāk nekā 300 skaņdarbu trombonam, ierakstījis vairāk nekā 150 soloalbumu, izveidojis savā vārdā nosaukto starptautisko trombonistu konkursu, dēvēts par XX gadsimta metālpūšamo instrumentu virtuozu līdzās Mailsam Deivisam un Lūisam Ārmstrongam. Zvaigžņu festivālā viņš spēlēs solo pats savā trombonkoncertā Black Hawk Eagle, savukārt diriģēs Žana Sibēliusa populāro Otro simfoniju – Somijas neatkarības manifestu – un Mečislava Veinberga Trompetes koncertu, kura solists būs par trompetes Paganīni dēvētais Sergejs Nakarjakovs – mūziķis, kurš "trompeti spēlē tā, kā mēs pārējie elpojam", rakstījis San Francisco Chronicle.

Pianists Vestards Šimkus solokoncertā 10. martā Dzintara Jurgelaiša kamerzālē līdzās liks labi zināmā XIX/XX gadsimta mijas komponistu Aleksandra Skrjabina 8. klaviersonāti un viņa mazāk pazīstamā laikabiedra Fēliksa Blūmenfelda svītu Epizodes no dejotājas dzīves un sonāti Fantāzija. "Tā ir mūzika, kurā vienuviet sastopas gan romantisma emocijas, gan impresionisma skaistums, gan tradīcijā balstīta modernisma skats uz mūzikas vistālākajiem apvāršņiem," norāda V. Šimkus.

Festivāla noslēgumā 11. martā Gunta Kuzmas vadītajā simfodžeza programmā LSO tiksies ar Latvijas Radio bigbendu. Pirmatskaņojumu piedzīvos bigbenda mākslinieciskā vadītāja Kārļa Vanaga koncerts Trio Colossus tenorsaksofonam, kontrabasam un sitaminstrumentiem, kam iedvesmojis leģendārā džeza saksofonista Sonija Rolinsa albums Saxophone Colossus. Solisti: autors, Edvīns Ozols un Artis Orubs. "Esmu uzdrīkstējies izmēģināt daudz jauna – gan konceptuāli, gan instrumentācijā," atklāj Kārlis Vanags.

Kopā ar LSO un LR bigbendu uz skatuves kāps arī Londonā dzimušais un Nigērijā skolotais pasaulslavenais džeza/soula dziedātājs Ola Onabule, kura samtaino balsi pirmo reizi varēs dzirdēt Liepājā. Viņš izpildīs izlasi no sava jaunākā albuma Point Less.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja