Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Piektdiena Ņujorkā. Šovakar vai nekad. Marisa Jansona pēdējais koncerts

Bavārijas Radio simfoniskais orķestris ir izdevis sava ilggadējā galvenā diriģenta Marisa Jansona (1943–2019) pēdējā koncerta ierakstu

Kārnegija zāle Ņujorkā. Piektdiena, 2019. gada 8. novembris. ASV turnejas laikā Mariss Jansons stājas pie Bavārijas Radio simfoniskā orķestra pults. Maestro jūtas slikti, tomēr uznāk uz skatuves, it kā zinātu – šī ir viņa pēdējā uzstāšanās mūžā. Pēc dažām nedēļām, 2019. gada 1. decembrī, diriģents mirst Sanktpēterburgā septiņdesmit sešu gadu vecumā. His Last Concert – šāds nosaukums dots nule izdotajam, tajā vakarā Ņujorkā iemūžinātā koncerta ierakstam, kas ilgst 72 minūtes un 20 sekunžu. Programmā – Riharda Štrausa četras simfoniskās starpspēles no operas Intermeco un Johannesa Brāmsa Ceturtā simfonija. 

Koncerta starpbrīdī Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncertmeistars Antons Barahovskis tiek uzaicināts uz diriģenta ģērbtuvi Kārnegija zālē. Mariss Jansons sēž pie galda, viņš ir pārguris. Orķestra menedžeris Nikolauss Ponts un Kārnegija zāles vadītājs Klaivs Gilinsons cenšas pārliecināt viņu neturpināt koncertu, taču nesekmīgi – Mariss Jansons nepieļauj šādu domu. Antons Barahovskis sarunājas ar maestro krievu valodā un mēģina pierunāt viņu atcelt vakara otro daļu – šajā situācijā tā būtu visprātīgākā rīcība. Nē, Mariss Jansons turpinās: "Tikai dodiet man nedaudz vairāk laika." Tie ir vienīgie vārdi, ko maestro saka koncertmeistaram. Starpbrīdis tiek pagarināts par divdesmit minūtēm. 

Mariss Jansons atgriežas uz skatuves, un Antons Barahovskis rūpīgi seko diriģenta stāvoklim. Tas ir viņa uzdevums – pārtraukt koncertu, ja būs nepieciešams. Mariss Jansons uzsmaida mūziķiem: "Viss ir labi." Viņš diriģē kaislīgi un emocionāli, bet sejas izteiksme liecina par spēku izsīkumu. Koncerts turpinās, maestro neatsakās no piedevām – skan Brāmsa Ungāru deja nr. 5. Nākamajā dienā paredzētā koncerta vadība gan tiek uzticēta Vasilijam Petrenko. Mariss Jansons izlido uz mājām Sanktpēterburgā.     

Portālā New York Classical Review publicētajā recenzijā teikts, ka maestro Jansonam ir bijis acīmredzami grūti diriģēt 8. novembra koncertu, turēt ritmu un pacelt rokas līdz pat pults līmenim, tāpēc daudzus norādījumus orķestrim devis koncertmeistars. 

Marisam Jansonam bija ilgstošas veselības problēmas, ar to nācās rēķināties visiem kolektīviem, ar kuriem viņš sadarbojās. Tomēr diriģents nevēlējās apstāties, uzkrāja spēkus un atkal atgriezās: viņam bija liela atbildības sajūta – mūzikas, publikas un orķestru priekšā. Pirms 2019. gada ASV turnejas Mariss Jansons atkal ar lielu entuziasmu vadīja mēģinājumus. "Spēlējiet tā, it kā šis būtu jūsu pēdējais koncerts!" diriģents nereti aicinājis mūziķus. Tagad šī frāze ieguvusi pavisam citu skanējumu.              

Bavārijas Radio ierakstu kompānijas BR-Klassik izdotais albums His Last Concert ir ne tikai vēstures, bet arī orķestra un tā ilggadējā muzikālā vadītāja mīlestības liecība. "Mariss Jansons ne tikai ļāva mums spēlēt, bet arī parāva līdzi, iedrošināja un iejūsmināja ikvienu," saka orķestra pirmā vijole Antons Barahovskis.  

Mariss Jansons bija Bavārijas Radio simfoniskā orķestra galvenais diriģents no 2003./2004. gada sezonas līdz savai nāvei. Šogad ir izdots albums, kurā vācu soprāns Diāna Damrava, Bavārijas Radio simfoniskais orķestris un Mariss Jansons ir iemūžinājuši Riharda Štrausa Četras pēdējās dziesmas; ieraksts veikts 2019. gada janvārī Minhenē (albumu izdevusi kompānija Erato/Warner Classics). 

Oktobrī kompānija BR-Klassik laida klajā Bavārijas Radio simfoniskā orķestra un Marisa Jansona 2005.–2017. gadā notikušajos koncertos ierakstīto Antona Bruknera simfoniju apkopojumu sešos kompaktdiskos (izdevumā ietilpst Trešā, Ceturtā, Sestā, Septītā, Astotā un Devītā simfonija).

Kompānija Warner Classics tikko ir apkopojusi Marisa Jansona ierakstus, kas veikti kopā ar Oslo filharmonijas orķestri, kuru viņš vadīja no 1979. līdz 2002. gadam. Izlasi The Oslo Years veido divdesmit viens kompaktdisks (iepriekš jau izdoti ieskaņojumi) un pieci DVD (koncertieraksti, kuri savulaik pārraidīti Norvēģijas Televīzijā, pārdošanā nonākuši pirmo reizi). Repertuārs aptver posmu no vēlīnā romantisma līdz XX gadsimta mūzikai. Pārstāvēto komponistu vidū ir Musorgskis, Čaikovskis, Stravinskis, Prokofjevs, Šostakovičs, Sibēliuss, Dvoržāks, Smetana, Vāgners, Sensānss, Ravels, Dikā, Onegērs, Respīgi, Bartoks, Svensens, Mālers, Bēthovens, Štrauss un Franks. 

Informācija: 
www.br-so.com
www.br-shop.de,
www.warnerclassics.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja