Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Orķestris Rīga aicina uz novembra svētku koncertiem

Orķestris Rīga ik rudeni Latvijas valsts svētku nedēļā novembrī aicina apmeklēt īpaši Lāčplēša dienai un Latvijas valsts proklamēšanas dienai veltītus koncertus, tajos arvien ceļot godā latviešu komponistu mūziku.

Kā aizvien, ieeja svētku koncertos ir bez maksas, bet ir jāizņem bezmaksas ielūgumi, kas pieejami Biļešu paradīzes kasēs vai interneta vietnē www. bilseuparadize.lv. Interese par svētku koncertiem ierasti ir liela, tāpēc ielūgumus ieteicams izņemt laikus.

Lāčplēša dienas koncertā Ceļā uz Latviju 11. novembrī plkst. 10 Rīgas Domā orķestris Rīga muzicēs kopā ar jaukto kori Sōla. Šajā koncertā būs divi diriģenti – Kaspars Ādamsons un Artūrs Oskars Mitrevics – un kopā ar orķestri un kori uzstāsies solisti Annija Kristiāna Ādamsone (soprāns), Laura Grecka (mecosoprāns) un Aivars Osītis (kornete). Programmā iekļauts arī pirmatskaņojums.

Edgara Mākena jaundarba 11.11 pirmatskaņojums uzticēts jaunajam diriģentam, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) maģistrantam Artūram Oskaram Mitrevicam, kurš par izciliem sasniegumiem 2021. gadā šoziem saņēma JVLMA un LMT balvu. Šī ir viņa atgriešanās pie orķestra Rīga pēc koncertdebijas šā gada augustā. Viņš atklāj: "Jaundarbu iestudēšanai savā radošajā darbībā piešķiru sevišķu nozīmi – izbaudu gan iespēju sadarboties ar komponistu darba tapšanas procesā, gan arī visus izaicinājumus, kas rodas līdz ar faktu, ka mūzika iepriekš nav tikusi atskaņota. Sevišķs prieks, ka šoreiz ir iespēja atkal sadarboties gan ar orķestri Rīga, gan ar Edgaru Mākenu. Varu teikt – būs spēcīgi un krāšņi!"

Savukārt koncerta otra diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā skanēs komponistes Selgas Mences oratorija Laika vējos. "Komponiste savu lielformas opusu veidojusi kā apjomīgu un daudzšķautņainu Latvijas un tās vēstures atainojumu," stāsta Kaspars Ādamsons. "Līdztekus Kurzemes, Latgales un Rīgas muzikālajām gleznām klausītājiem būs iespēja ieskatīties arī sūrajās Latvijas vēstures lappusēs, kā arī rast pārdomu brīžus liriski klusinātajā mūzikas plūdumā. Deviņu daļu virknējumā dzirdam gan latviešu tautasdziesmu vārdus, gan oriģināldzeju, kas orķestra, kora un solistu sniegumā aizved muzikālā ceļojumā, kurā apjaušam Latvijas un mūsu pašu unikalitāti un dažādību." Koncertā Ceļā uz Latviju skanēs arī a capella dziesmas kora Sōla izpildījumā.

Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltītais koncerts Latvijas likteņstāsti 18. novembrī plkst. 15 notiks Vecmīlgrāvī Kultūras pilī Ziemeļblāzma. Tajā kopā ar orķestri Rīga uzstāsies jauktais koris Juventus, un šo koncertu diriģēs orķestra Rīga mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns. Viņa veidotajā programmā simfoniskajam pūtēju orķestrim speciāli rakstītos pārlikumos skanēs mūzika no latviešu kinofilmām, kuru vēstījums skar eksistenciāli būtiskus posmus Latvijas vēsturē.

"Šī gada valsts svētkos 18. novembrī klausītājiem piedāvāsim patriotisku kinomūzikas programmu – četru iemīļotu latviešu mūzikas autoru radītus skaņu celiņus četrām labi pazīstamām pašmāju kinofilmām. Šīs programmas idejas kodola pamatā ir divu komponistu – šī gada apaļo jubilāru Lolitas Ritmanes un Zigmara Liepiņa – nesenā pagātnē radītā spilgtā kinomūzika, kas šajā koncertā iegūs jaunu elpu pūtēju orķestra skanējumā," stāsta Valdis Butāns. Abiem pirmatskaņojumiem – Lolitas Ritmanes svītai pūtēju orķestrim un jauktajam korim Dvēseļu putenis un Viļņa Šmīdberga veidotajam pārlikumam Zigmara Liepiņa svītai pūtēju orķestrim Sarkanais mežs – līdzās izskanēs jau iepriekš koncertos izpildītās un klausītāju novērtētās svītas pūtēju orķestrim no kinofilmām Rīgas sargi (grupa Jumprava, V. Šmīdberga aranžija) un Baiga vasara (Uģis Prauliņš).

Priecājoties, ka pašmāju kinonozarē pēdējā laikā ir vērojama kvalitatīva un mērķtiecīga izaugsme, diriģents uzsver, ka tas nevar neatspoguļoties arī kinomūzikas žanrā. "Mums ir, ar ko lepoties, un mazpamazām specifiskais kinomūzikas atzars atkal kļūst arvien bagātāks, interesantāks, daudzveidīgāks un profesionālāks, laiku pa laikam iegūstot arī simfonisku vērienu."

Abi orķestra Rīga koncerti ietilpst Rīgas pašvaldības organizēto valsts svētku mēneša pasākumu programmā, ar kuru var iepazīties pašvaldības sociālo tīklu kontā Rīgā notiek, kā arī tīmekļvietnēs kultura.riga.lv un svetki.riga.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja