Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latgales vēstniecībā Gors un Lielajā ģildē izskanēs koncertprogramma LNSO, Mālera Piektā un Paganīni

23. februārī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) un tā mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Tarmo Peltokoski, kā arī par pasaules jautrāko pianistu dēvētais mūziķis Hjong-Ki Džū uzstāsies Latgales vēstniecībā Gors ar koncertrogrammu LNSO, Mālera Piektā un Paganīni.

Koncertā skanēs Sergeja Rahmaņinova Rapsodija par Paganīni tēmu klavierēm un orķestrim, Vitolda Lutoslavska Variācijas par Paganīni tēmu divām klavierēm, savukārt koncerta otrajā daļā – Gustava Mālera Piektā simfonija. Dienu vēlāk, 24. februārī, koncerts izskanēs arī Lielajā ģildē Rīgā; biļetes uz koncertu Rīgā jau ir izpārdotas.

Divos krāšņos koncertos – pa vienam Lielajā ģildē un Latgales vēstniecībā Gors – ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un tā māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu Tarmo Peltokoski uzstāsies, iespējams, humorpilnākais pianists pasaulē – puse no slavenā dueta Igudesman&Joo – Hjong-Ki Džū.

Koncerta pirmo daļu caurstrāvos 19. gadsimta virtuoza Nikolo Paganīni spožās un labi zināmās Kaprīzes vijolei la minorā tēma, kuru nereti dažādos skaņdarbos labprāt citējuši skaņraži. Iespējams, visvarenākie izvērsumi par slaveno tēmu pieder Sergejam Rahmaņinovam, kurš pagājušā gadsimta 30. gados sev raksturīgā, niansētā instrumentācijā, krāsainā, romantiskā harmoniskajā valodā un līdz izcilībai meistarīgā pianismā variāciju formā radījis Rapsodiju par Paganīni tēmu klavierēm un simfoniskajam orķestrim. Tikpat vērienīgi nepilnus desmit gadus vēlāk darbojies Vitolds Lutoslavskis, radot Variācijas par Paganīni tēmu divām klavierēm. Cik aizraujoši vienuviet salīdzināt viena muzikālā iedīgļa divas dažādas, bet vienlīdz vērtīgas interpretācijas! Klavieru duetā Hjong-Ki Džū šeit pievienosies pats Tarmo Peltokoski.

Ne mazāk krāšņa plānota arī koncerta otrā daļa, kur izskanēs Gustava Mālera vērienīgā Piektā simfonija, kas tapusi, komponistam atrodoties slavas virsotnē. Četru simfonijas daļu vietā Mālers raksta piecas, kur ceturtā no tām – Adagietto – uzskatāma par mīlestības vēstuli Almai Šindlerei (vēlāk – Mālerei). Patiesi, mīlestības pilnāku mūziku grūti iedomāties.

Biļetes uz koncertu 24. februārī Lielajā ģildē ir izpārdotas, tāpēc rīkotāji aicina apmeklēt koncertu 23. februārī Latgales vēstniecībā Gors. Biļetes iespējams iegādāties Latgales vēstniecības Gors un Biļešu paradīzes biļešu sistēmā internetā un kasē Pils ielā 4, Rēzeknē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja