Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kvartets laika galam un klusā mūzika. Trio Palladio koncerta viesi būs Kijivas solisti

Otrajās Lieldienās, 18. aprīlī, plkst. 17 Dzintaru koncertzālē notiks Trio Palladio koncerts, kurā piedalīsies arī kamerorķestris Kijivas solisti

Trio Palladio spēlē pianists Reinis Zariņš, vijolniece Eva Bindere un čelliste Kristīne Blaumane. Šajā reizē viņiem pievienosies Eiropā aktīvi koncertējošais klarnetists un kaismīgais kamermūziķis Antons Dreslers, kuru ārzemju prese raksturojusi kā "fascinējoši jūtīgu mūziķi". Viņi atskaņos franču komponista Olivjē Mesiāna Kvartetu laika galam

Reliģiozā mūzikas mistiķa Olivjē Mesiāna savdabīgā skaņu pasaule kalpoja par patvērumu no realitātes šausmām. Kvartets laika galam tapis Otrā pasaules kara laikā, komponistam atrodoties ieslodzījumā vācu karagūstekņu nometnē. Apkārt tobrīd valdīja karš un mirstība, bet skaņdarbs vēsta par dzīvi, kas seko pēc pastardienas, un pievēršas tādām tēmām kā Jāņa atklāsmes grāmatā solītajām laika beigām un Jēzus nemirstībai. Opusu caurvij klusa transcendence, eņģeļu gaisma, Jēzus mīlestība un putnu dziesmu atveide. 

Šajā koncertā uzstāsies arī kamerorķestris Kijivas solisti, kas izpildīs mūsdienu ukraiņu klasiķa Valentīna Silvestrova opusu Klusā mūzika.

2022. gada sākumā Kijivas solisti devās Eiropas turnejā, un 24. februārī, atrodoties Itālijā, saņēma ziņu par Krievijas karaspēka iebrukumu Ukrainā. Pēc kara sākuma atgriezties mājās mūziķi vairs nevarēja. Sadarbībā ar vadošajām Eiropas koncertorganizācijām Kijivas solistu turneja tika pagarināta uz nenoteiktu laiku. 

Pašlaik kamerorķestris koncertē Ziemeļvalstīs, pēc tam dosies sniegt piecus koncertus Lietuvā, trīs koncertus Latvijā (Rīgā, Jūrmalā un Cēsīs) un vairākus koncertus Igaunijā.  

Dzintaru koncertzāles direktors Guntars Ķirsis saka: "Tas ir mazākais, ko pašlaik spējam darīt savu ukraiņu kolēģu un viņu ģimeņu labā. Mēs nespējam ar mūzikas skaņām atvairīt Krievijas raķetes, un šī bezspēcība sanikno līdz asarām. Mēs palīdzēsim, sniedzot drošības sajūtu un visu, kas ir nepieciešams ikvienam mūziķim, kurš lepojas ar savu valsti, prot izcili darīt savu darbu un mīl mūziku." 

Viens no galvenajiem orķestra Kijivas solisti mērķiem ir nest pasaulē mūsdienu ukraiņu komponistu mūziku. Publicitātes foto

Ukrainas nacionālais kamerorķestris Kijivas solisti ir ukraiņu vijolnieka un skolotāja Bogodara Kotoroviča sapņa realizācija. Ne velti orķestra nosaukumā ir minēts vārds "solisti", jo kolektīvu veido slaveni Ukrainas mūziķi, no kuriem lielākā daļa ir nacionālu un starptautisku konkursu laureāti. Orķestrim ir ļoti svarīgi nest pasaulē mūsdienu ukraiņu komponistu mūziku. Kijivas solisti regulāri atskaņo Miroslava Skorika, Jevgeņija Stankoviča, Valentīns Silvestrovs un citu autoru opusus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja