Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kopā ar Sinfonietta Rīga māksliniecisko rezidenci koncertzālē Cēsis atklāj Guntars Freibergs un Juris Āzers

Koncertā, sestdien, 10. februārī, koncertzāles Cēsis desmitās jubilejas zīmē savu māksliniecisko rezidenci šeit uzsāks divi sitaminstrumentu virtuozi - Lielās mūzikas balvas 2023 laureāts Guntars Freibergs un Berlīnē dzīvojošais, Berlīnes Radio simfoniskā orķestra un laikmetīgās mūzikas ansambļa unitedberlin mūziķis Juris Āzers.

Rezidences atklāšanas koncertprogramma tapusi sadarbībā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga un diriģentu Normundu Šnē.

Pulsējoša enerģija un hipnotisks saspēles virmojums, kas atraisa ķermeni un iekvēlina prātu! Šī formula raksturo ne vien Guntara Freiberga un Jura Āzera radošo tandēmu, bet arī abu mākslinieku kopīgi ar Normundu Šnē un kamerorķestri Sinfonietta Rīga veidoto programmu, kas izskanēs Cēsīs - dzirdēsim Johana Sebastiāna Baha, Ģērģa Ligeti un Avnera Dormana opusus.

Kamēr baroka lielmeistars Johans Sebastiāns Bahs savas dzīves laikā tā arī neizbrauca no dzimtās Vācijas un pat laicīgos darbos pamanījās apliecināt ticību Dievam, ungāru avangarda grands Ģērģs Ligeti mūža lielāko daļu aizvadīja svešumā – vispirms Austrijā, tad Vācijā. Šeit meistara revolucionārās idejas mijās ar nostalģiskām ilgām pēc dzimtās zemes skaņu kodiem, visādi citādi līdz kaulam laicīgo skaņradi vēršot garīgi reflektējošā būtnē. Saknes un piederība būtiska arī Izraēlā uzaugušajam Avneram Dormanam, kurš jau vairākus gadus mīt otrpus okeānam, savā jaunradē žilbinot ar ārkārtīgi krāsainām un smeldzes pilnām partitūrām.

Šos trīs meistarus vieno ekselenta kompozīcijas tehnika un neremdināms izzinātāja gars, arī ārkārtīgi spilgta individuālā valoda un spēles prieks. Tas kopīgs arī šajā koncertprogrammā apvienotajiem opusiem – gan milzu popularitāti iemantojušajam Baha Koncertam klavesīnam reminorā, kas izskanēs pārlikumā divām marimbām, gan rumāņu tautas melodiju caurvītajam Ligeti Concert Românesc, kas savulaik, aizbildinoties ar “politisku nekorektumu” pat tika aizliegts, gan Dormana elpu aizraujošajam garšvielu, smaržu un toksīnu pasauli fenomenāli uzburošajam koncertopusam Spices, Perfumes, Toxins.

Koncertzāles Cēsis rezidenču programmu raksturo mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska: “Īstenojot mākslinieciskās rezidences, mēs sasniedzam vairākus mērķus – iespējas izciliem latviešu mūziķiem rezidences laikā radīt un atskaņot unikālas koncertprogrammas, klausītājiem ļaut iepazīt mūziķu personības dažādās šķautnes, mūzikas profesionāļiem vērtēt un analizēt repertuāra daudzveidību, kā arī dokumentēt jaunradē tapušos koncertatskaņojumus.

Aizvadītajos gados rezidences laiku koncertzālē kā veiksmīgu radošo platformu izmantojuši tādi mākslinieki kā Trio Palladio – vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš, kā arī Trīs Balanas – čelliste Margarita Balanas un vijolnieki Kristīne un Roberts Balanas.

Šogad šī iespēja būs lieliskam sitaminstrumentālistu tandēmam – Guntaram Freibergam un Jurim Āzeram. Pateicoties abu mūziķu pieredzei, šī rezidence koncertzāles mākslinieciskajai programmai sniegs nozīmīgas sadarbības ar tādām mūsdienu mūzikas personībām kā diriģentu Vladimiru Jurovski un laikmetīgās mūzikas ansambli ensemble unitedberlin, pianistiem Lukasu un Arturu Jusseniem, bulgāru komponisti Dobrinku Tabakovu, latviešu komponisti Annu Fišeri un mākslinieku Miķeli Fišeru”.

Biļetes nopērkamas koncertzāles Cēsis kasē, Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja