Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

JVLMA simfoniskais orķestris atklāj koncertsezonu

Piektdien, 1. oktobrī, plkst. 18.00 Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē JVLMA simfoniskais orķestris diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā aicina uz sezonas atklāšanas koncertu Turpinājums.

Koncertā izskanēs komponistu Ilonas Breģes, Leonīda Lobreva, Georga Pelēča un Anitras Tumševicas jaundarbi, kas tapuši unikālā koncertu cikla Latvijas komponistu jaundarbi Latvijas Mūzikas akadēmijai ietvaros.

Oktobra koncerts ieguvis nosaukumu Turpinājums – šādi komponiste Anitra Tumševica nodēvējusi savu pēc kārtas jau trešo kamersimfoniju, kas tapis kā lielas formas darbs, izvērsts, muzikāls notikums, kurā ar subjektīvām pārdomām autore dalās atmiņās par piedzīvotiem vēsturiskiem pavērsieniem Latvijā.

"Nosaukumu Turpinājums uztveru simboliski, jo šis koncerts ir arī kā turpinājums manās un orķestra attiecībās. Orķestra pēdējais klātienes koncerts notika 2020. gada martā. Kā kolektīvs neesam tikušies ļoti ilgi, tāpēc šobrīd izjūtu atkalsatikšanās prieku un ceru, ka tā ir arī studentiem," stāsta diriģents Kaspars Ādamsons. Viņš atzīst, ka sezonas atklāšana ar jaundarbu koncertu simfoniskajam orķestrim nav vienkāršs uzdevums. "Pieci simfoniskie darbi ir liels apjoms, turklāt atskaņot kompozīciju pirmo reizi ir milzīga atbildība. Skaņdarbs top vairākas reizes – vispirms komponista darbā un partitūrā, tomēr pa īstam tas notiek koncertā, kad mūzika satiekas ar klausītāju. Būt klāt šajā brīdī ir gods."

Simfoniskās mūzikas pirmatskaņojumu koncertā izskanēs arī Ilonas Breģes Koncertuvertīra simfoniskajam orķestrim un Viļņu dziesmas variācijas (simfoniskas variācijas par Jāzepa Vītola klavierdarba Viļņu dziesma tēmu), Leonīda Lobreva Sinfonia Grotesque stīgu orķestrim un sitamajiem instrumentiem, un Georga Pelēča CHOGAK PO simfoniskajam orķestrim.

Koncertu cikla Latvijas komponistu jaundarbi Latvijas Mūzikas akadēmijai skaņdarbi komponēti pēc JVLMA pasūtinājuma, ar Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammas Nākotnes kultūras piedāvājums atbalstu. Nekad iepriekš Latvijas vienīgās mūzikas augstskolas vajadzībām īsā laika sprīdī nav tapuši tik daudzi oriģinālmūzikas skaņdarbi. Sadarbībā ar Latvijas komponistu savienību, JVLMA aicinājumam atsaukušies 29 komponisti un kopskaitā tapuši 35 jaundarbi – 18 skaņdarbi dažādiem kameransambļu sastāviem, 6 darbi orķestrim un 11 kora dziesmas.

Koncertcikls turpināsies 10. novembrī ar kamermūzikas programmu pūšaminstrumentiem un 17. decembrī ar kora dziesmu pirmatskaņojumiem.

Biļetes iegādājamas tikai iepriekšpārdošanā Biļešu paradīzes kasē, kā arī vai www.bilesuparadize.lv. Biļetes cena – 5 eiro. Ieeja JVLMA telpās tikai ar derīgu Covid-19 sertifikātu (kas apstiprina faktu par vakcināciju, pārslimošanu) vai negatīvu testu, sejas masku un personu apliecinošu dokumentu.

Pateicoties VKKF mērķprogrammas KultūrELPA atbalstam, visi cikla Latvijas komponistu jaundarbi Latvijas Mūzikas akadēmijai koncerti tiks pārraidīti arī tiešsaistē JVLMA mājaslapā un Youtube kanālā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja