Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Festivāls Rīgas ritmi 15. jubilejā piedāvā džeza klasiku un pārsteigumus

Viens no iecienītākajiem mūzikas festivāliem Rīgas ritmi šovasar notiks no 1. līdz 5. jūlijam un atzīmēs 15 gadu jubileju - ar vairāk nekā 30 koncertiem un meistarklasēm, kā arī Showcase programmu, kurā Latvijas izpildītāji prezentēs sevi ārzemju mūzikas ekspertiem.

Festivāls sāksies ar bezmaksas koncertu Origo Summer Stage 1. jūlijā plkst. 17 (Bunch of Gentlemen, Riga Jazz Presents mākslinieki). Bezmaksas koncerti notiks arī brīvdabas atpūtas parkā Egle. Arī šovasar notiks OlainFarm Jazz Nights koncertu sērija Daugavas koncertzālē, kā arī koncerti Kaņepes Kultūras centrā. Trīs lielākie festivāla dubultkoncerti notiks no 2. līdz 4. jūlijam Rīgas Kongresu namā (plkst. 19).

Veltījums džeza karalim

Jubilejas statistika ir iespaidīga. Līdz šim festivālā viesojušies jau vairāk nekā 520 mākslinieku, sasniegta 165 000 klausītāju auditorija. Rīgas ritmi gan ļāvuši iepazīt džeza leģendas, gan pārsteiguši ar izaicinoši neordinārām personībām, turklāt slavenības arvien aicinātas sadarboties ar Latvijas Radio bigbendu. Īpašs sadarbības projekts paredzēts arī šoreiz, un to gatavos festivāla galvenā zvaigzne amerikāņu dziedātājs, ģitārists, aranžiju meistars, rakstnieks un producents Elans Heriss. Kopīgā programma Tribute to Nat King Cole, kas 4. jūlija vakarā vainagos festivāla koncertus Kongresu namā, veltīta amerikāņu džeza leģendai, pianistam un vokālistam Netam Kingam Kolam viņa atceres piecdesmitajā gadadienā. Tajā skanēs Kola slavenākie skaņdarbi - Mona Lisa, Unforgettable, Route 66, Nature Boy, L.O.V.E. un citi, bigbendu kuplinās stīgu orķestris un aizraujoši stāsti. Elans Heriss ir lielisks stāstnieks, un viņam ir ko mums pastāstīt. Šis repertuārs piestāv mākslinieka būtībai, kura balsij un izturēšanās manierei piemīt Tonija Beneta siltums, Frenka Sinatras ritma pulsa izjūta un Neta Kinga Kola elegance. Kola dziesmas Herisam ir asinīs, pēc paša teiktā, "tās ir dziesmas, ar kurām esmu izaudzis kopš bērnības".

Atliek vien piebilst, ka džeza dziedātājs, ģitārists un komponists Elans Heriss, kurš pērnvasar Rīgā viesojās citā festivālā, ir trīskārtējs Ņujorkas Nightlife Awards laureāts nominācijā Izcils džeza vokālists. Viņa samtainā balss un personība apbur publiku, pārsteidzot ar neparastām pazīstamo džeza standartu interpretācijām stilu un žanru amplitūdā no blūza un svinga līdz rokam. Koncerta pirmajā daļā uzstāsies eksplozīvais kubiešu pianists Ramons Valle, kuru dēvē par izcilāko talantu jauno latīņamerikāņu mūzikas pianistu vidū. Viņa spēlētais Levitando jau vairāk nekā divdesmit gadu ir kubiešu skaņdarbs, ko pazīst visā pasaulē.

Pārsteigums garantēts!

2. jūlijā Kongresu namā uzstāsies starptautisks mūsdienu džeza un elektroniskās mūzikas sintēzes projekts Bugge 'N' Friends, kurā muzicē norvēģu pianists Buge Veseltofts ar domubiedriem arī no Francijas, Turcijas un ASV. Vakaru turpinās Izraēlā dzimusī etiopiešu neosoulmūzikas dīva Estere Rada, kuras mūzikas pasaulē iekļaujas džezs, R&B, etiopiešu mūzika, regejs un urbānais fanks. Taču neviens no apzīmējumiem neizteic to brīžiem tumši maģisko un hipnotizējošo noskaņu, ko dziedātāja rada. 3. jūlijā uz festivāla galvenās skatuves sagaidīsim pērnvasar solīto itāļu mūziķu - trompetista Paolo Frezu un bandoneonista Daniēles di Bonaventūras duetu -, toreiz ar fenomenālu soloprogrammu pārsteidza bandoneonists viens pats. Otrajā daļā - Ņūmeksikā dzimušais un Ņujorkā augušais vokālists un ģitārists Rauls Midons, kurš būdams neredzīgs kopš bērnības (tāpat kā dvīņubrālis, tagad NASA inženieris), meistarīgi apguvis flamenko, džeza un klasisko ģitārspēli, iesaistījies latīņamerikāņu mūzikas projektos (kopā ar šīs jomas zvaigznēm Šakiru, Hulio Iglesjasu u. c.) un sadarbojies ar tādām džeza leģendām kā Hērbijs Henkoks un Stīvijs Vonders. Viņš ir virtuozs ģitārists ar fenomenālu tehniku un neparastu balsi. Unikālajā stilā jaušams gan džezs, gan R&B un folks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja