Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Desmitā vasara draudzīgā atmosfērā. Sākas Pērnavas Mūzikas festivāls

Starptautiski pazīstamā diriģenta Pāvo Jervi rīkotā Pērnavas Mūzikas festivāla uzmanības centrā šovasar būs igauņu komponisti un izpildītājmākslinieki. Koncertus varēs apmeklēt klātienē un klausīties tiešsaistē

Pērnavas Mūzikas festivāls notiks no 16. līdz 23. jūlijam – klātienē koncerti būs pieejami ierobežotam klausītāju skaitam Pērnavas koncertzālē. Visi astoņi koncerti tiks demonstrēti tiešraidē festivāla mājaslapā (būs nepieciešams iegādāties biļeti). Festivāla dibinātājs maestro Pāvo Jervi ir atradis iespēju operatīvi pārplānot programmu, pielāgojoties Covid-19 krīzes noteiktajām prasībām. Viņš ar prieku ir paziņojis, ka desmitajā jubilejas festivālā varēs apvienoties piecdesmit pieci Igaunijas Festivāla orķestra mūziķi, divdesmit no viņiem ir ārzemju mākslinieki.    

Rezonanse pasaulē

"Esmu neiedomājami laimīgs, ka šajos apstākļos mums izdosies noorganizēt festivālu. Lai gan svinības būs mazāk vērienīgas, nekā sākotnēji plānots, to visu kompensēs Pērnavas gaisotne. Nespēju sagaidīt brīdi, kad atgriezīšos vienā no savām iemīļotākajām vietām un satikšos uz skatuves ar daudziem draugiem," uzsver Pāvo Jervi.

Festivāls Pērnavā ik gadu piesaista starptautisko mediju uzmanību. Kritiķi apbrīno Pāvo Jervi spēju pulcēt ap sevi lieliskus māksliniekus un slavē festivāla draudzīgo atmosfēru, kurai ir sveša jebkāda pretenciozitāte.

Jervi mūziķu dinastijas pārstāvis, diriģēšanas vecmeistara Nēmes Jervi dēls Pāvo Jervi, kurš ir dzimis Igaunijā un izglītojies ASV, pašlaik ir Cīrihes orķestra Tonhalle un Japānas NHK simfoniskā orķestra galvenais diriģents, kā arī Brēmenes Vācu kamerfilharmonijas mākslinieciskais vadītājs. 

Pērnavas Mūzikas festivāls un Igaunijas Festivāla orķestris ir viņa lolojums. Orķestris izveidots 2011. gadā kā Pērnavas Mūzikas festivāla rezidējošais ansamblis. Šajā kolektīvā diriģents ir sapulcējis dažādu Eiropas orķestru dalībniekus un labākos igauņu mūziķus. Šis ir ilgtermiņa projekts, kuram jau ir laba reputācija un atpazīstamība pasaulē. Orķestris ir uzstājies Londonas festivālā BBC Proms, Hamburgas Elbas filharmonijā un daudzviet Eiropā, kā arī devies Japānas turnejā. Repertuāra pamatā ir Baltijas, Ziemeļvalstu, Polijas, Krievijas un Vācijas komponistu mūzika. Recenzijās tiek uzsvērta mūziķu aizraujošā enerģija un virtuozitāte: "Gadu no gada orķestris attīstās, mūziķi atveras cits citam, rūpīgi ieklausās cits citā."

Kompānijas Alpha Classics paspārnē ir izdoti divi Igaunijas Festivāla orķestra albumi: pirmajā ir iemūžināta Dmitrija Šostakoviča Sestā simfonija un Sinfonietta (Astotais stīgu kvartets), otrajā – Erki Svena Tīra opusi. 

Uz mēness gaismu

"Kad apsēdos un sāku domāt par 2020. gada festivāla programmas pārveidošanu, ņemot vērā visus ierobežojumus, sapratu, ka šī situācija sniedz mums iespēju nosvinēt, cik tālu esam tikuši, pavadot desmit vasaru Pērnavā," saka Pāvo Jervi. "Sākotnēji mans mērķis bija audzināt un bagātināt igauņu talantus, pieaicinot daudz viesmākslinieku un tādējādi radot vidi, kurā jaunie igauņu mūziķi varētu attīstīties un spēlēt kopā ar labākajiem kolēģiem no visas pasaules. Esmu konstatējis, ka mērķis ir sasniegts – tagad izcilie igauņu mūziķi sagaida ciemos ārzemju kolēģus, lai atkal apvienotos muzikālā piedzīvojumā."

Festivāla koncertos piedalīsies igauņu solisti – pianisti Kalle Randalu un Kristjans Randalu, vijolniece Trīna Rūbele un čellists Teodors Sinks. Viesmākslinieku vidū būs somu pianists Olli Mustonens, krievu vijolniece Aļona Bajeva un vācu mežradznieks Stefans Dors. 

Koncertos skanēs igauņu komponistu Arvo Perta, Erki Svena Tīra un Jiri Reinveres opusi. Notiks Tenu Kervitsa kompozīcijas Uz mēness gaismu pasaules pirmatskaņojums. Par godu Lepo Sumeras (1950–2000) septiņdesmit gadu jubilejai programmā būs iekļauts viņa Čellkoncerts, Trešā simfonija un mūzika no animācijas filmas Pavasara muša

Festivālā būs dzirdama Ludviga van Bēthovena, Volfganga Amadeja Mocarta, Fēliksa Mendelszona, Jozefa Haidna, Antonīna Dvoržāka un Riharda Štrausa mūzika. Koncertos piedalīsies Tallinas kamerorķestris un Pērnavas orķestris. Igaunijas Festivāla orķestris Pāvo Jervi vadībā uzstāsies 19., 22. un 23. jūlijā.

Neatņemama festivāla sastāvdaļa ir jauno mūziķu akadēmija. Koronavīrusa pandēmijas dēļ šogad nodarbībās klātienē piedalīsies tikai Igaunijā dzīvojošie jaunieši. Pērnavā un Tallinā notiks meistarklases diriģentiem, kā arī mūziķiem, kuri spēlē stīginstrumentus un pūšaminstrumentus. Ar viņiem strādās brāļi diriģenti Pāvo un Kristjans Jervi, igauņu profesionāļi un ārzemju viesmākslinieki (viena no pasniedzējām būs latviešu vijolniece Eva Bindere). Jaunieši muzicēs festivāla koncertos Jervi akadēmijas simfoniskā orķestra un Jervi akadēmijas kamerorķestra Sinfonietta sastāvā.

Informācija: efo.ee, www.parnumusicfestival.ee

Koncertu tiešraide un biļetes: parnumusicfestival.tv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja