Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

deciBelā skanēs arī spuldzes un fēni

Mūsdienu mūzikas festivāls ievedīs fascinējošā saspēlē starp mūzikas un trokšņu pasauli

Šonedēļ Rīgā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) desmito reizi norisinās JVLMA mūsdienu mūzikas festivāls deciBels.  Festivāls, ko pirmdien no augstskolas foajē līdz pat bēniņiem ieskandināja studentu pasākums Vitrīna, turpināsies līdz 22. martam, piedāvājot četrus spilgti dažādus koncertus. Visi koncerti norisināsies JVLMA.

 

Skaņas un trokšņi

Viens no galvenajiem šī gada notikumiem būs itāļu komponistu Mauro Lancas un skaņas dizainera Andrea Valles skaņdarba Regnum Vegetabile atskaņojums sešiem instrumentiem un elektroniskajām ierīcēm šovakar, 19. martā, plkst. 19. Itāļu komponista Mauro Lancas daiļrade festivāla deciBels uzmanības fokusā ir jau otro reizi. Skaņdarbs Regnum Vegetabile ir viena daļa no cikla Systema Naturae. Partitūrā līdzās mūzikas instrumentiem iekļautas arī spuldzes, ermoņikas, fēni, radio un citi priekšmeti, kuru skanējumu kontrolē dators. Rezultāts ir fascinējoša saspēle starp mūzikas un trokšņu pasauli, starp priekšmetu radītām skaņām un mūzikas instrumentiem. Nozīme ir arī vizuālajam aspektam, visi šie sadzīves priekšmeti tiek ieskandināti reālajā laikā, balstoties uz komponista partitūru. Atskaņojumam JVLMA ir paredzēts izvietot arī kameras un projicēt ierīces uz ekrāna.

Viss cikls, kura ilgums ir ap 85 minūtēm, ir sava veida katalogs dažādām iedomātām radībām, par iedvesmu izmantojot viduslaiku bestiaria, herbaria un lapidaria tradīciju un sistemātisko dabas klasifikāciju, kuru radīja botāniķis Karls Linnejs. Cikla daļa Regnum Vegetabile ir globāls laikmetīgās mūzikas hits, kas jau izceļojis pa festivāliem Berlīnē, Milānā, Ņujorkā, Grācā, Hadersfīldā un citur. Rīgā notiekošajā festivālā deciBels to kopā ar autoriem atskaņos Demija Nate Ozoliņa (flauta), Renāte Lodziņa (oboja), Laima Ratniece-Miltiņa (klarnete), Gunārs Mūrnieks (vijole), Klinta Kluce (alts), Klāvs Jankevics (čells) un diriģents Guntis Kuzma.

 

Noslēpumainas spēles

Vēl šajā vakarā (koncerta otrajā daļā) uzstāsies norvēģu elektroniskās mūzikas komponists Anderšs Tveits. Viņš ir viens no izcilākajiem telpiskās skaņas meistariem Ziemeļu reģionā, viņa darbu skanējumu raksturo fakturāla un tembrāla bagātība, sintētisko un dabisko skaņas avotu pielietojums. 2017. gadā radītais Jo-Ha-Kyû (for Levi) ir eksperimentu sērijas rezultāts, darbojoties ar modulāciju un kustību principiem, kurus sastopam tradicionālajās japāņu mākslas formās. Iedvesma rasta arī no izlietotiem materiāliem, atrastiem objektiem, dažādiem sintētiskajiem un akustiskajiem materiāliem.

Savukārt skaņdarba Mesmerisms no.1 (2022) uzmanības centrā ir magnētiskie lauki. Par pamatu iedvesmai un mākslinieciskajai izpētei kalpo dzīvnieku magnētisma vai mesmerisma teorija, kuru XVIII gadsimtā radīja vācu ārsts Francis Mesmers. Visbeidzot Ombre Cinesi pieder skaņdarbu sērijai, kur tiek izmantoti dati no iepriekšējiem atskaņojumiem. Ar kustības uztveres tehnoloģiju saglabātās mūziķu fiziskās kustības un žesti tiek izmantoti kā pamats jauna darba radīšanai, kurā oriģināls eksistē tikai kā abstrakcija jaunā darba ietvaros. No tā arī nosaukums Ombre Cinesi – "ēnu spēle".

 

Alfabēts, matrikss un sešstūris

Festivāla programmā ir arī 14 kora diriģēšanas un 14 kompozīcijas studentu sadarbības rezultāts – 14 jaundarbu atskaņojums, kurus koncertā Alphabetum 20. martā plkst. 18 dziedās JVLMA jauktais koris. Šo darbu autori ir: Annika Lanka, Sintija Onužāne, Marina Anna Timofejeva, Sniedze Prauliņa, Žanete Spirka, Amo Pambianči, Annija Anna Zariņa, Renārs Veličko, Jēkabs Bernāts, Dāvids Balodis, Kristiāns Patriks Krastiņš, Simons Rotingens, Dāvis Vilks un Andris Sējāns. Tos diriģēs Kora diriģēšanas nodaļas studenti – Henrijs Rolands Kalniņš, Justīne Elza Jaudzema, Alise Līva Jansone, Emīlija Marta Paidere, Ainārs Kiserovskis, Jēkabs Bernāts, Aleksandra Špicberga, Anna Istratija, Karīna Jablonska, Hanna Cinovska, Santa Lūsa, Laura Ozoliņa, Svens Linga, Laura Rozenberga.

Neizpaliks arī nu jau par tradīciju kļuvusī Mūzikas akadēmijas, Rīgas Doma kora skolas un Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas apvienotā bigbenda uzstāšanās, šoreiz kopā ar spilgto, starptautiski atzīto norvēģu pianistu un komponistu Espenu Bergu, kurš vairākkārt ticis izvēlēts par Norvēģijas džeza vēstnieku. Apvienotā bigbenda un Espena Berga kopīgajā programmā Maetrix 21. martā plkst. 18 skanēs Espena Berga orģinālmūzika. Tai raksturīga netradicionāla instrumentācija, kuras radīto iezīmīgo kolorītu veido divi bungu komplekti, vibrofons, stīgu instrumenti un vokāls.

Festivāla noslēgumā 22. martā plkst. 18 koncertā Hexagonum pianisti – JVLMA asociētais profesors Juris Žvikovs un JVLMA lektore Sanita Glazenburga – iepazīstinās ar mūsdienu mūzikas klasiķu un pavisam jaunu komponistu skaņdarbiem klavieru duetam. Šo programmu veido trīs JVLMA kompozīcijas studentu un trīs kompozīcijas meistaru darbi. Koncerta dramaturģija ir izveidota tā, ka jaunie un meistari ir salikti pa pāriem: Marina Anna Timofejeva un Dimitris Maronidis, Henrijs Poikāns un Mortons Feldmans, Annija Anna Zariņa un Ģērģs Ligeti. Šie pāri veido trīs līnijas, kuru vienā pusē ir jaunais komponists, bet otrā – klasiķis. Vizuāli kontemplējot un spēlējoties ar šīm līnijām, var izveidot skaistu sešstūri. Tas izskaidro arī koncerta nosaukumu Hexagonum.

Festivāls notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Norvēģijas Komponistu savienības un starptautiskās apmaiņas programmas Erasmus+ atbalstu.

Biļetes pieejamas vietnē www.bilesuparadize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja