Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Atgriešanās mājās pāri žanru robežām. Vijolnieka Roberta Balanas pirmais solokoncerts Latvijā

Londonā dzīvojošais vijolnieks Roberts Balanas, kurš ar izjustu leģendārās Līvu Atmodas laika dziesmas Dzimtā valoda atskaņojumu sveica Latviju dzimšanas dienā, nule ieradies Rīgā un gatavojas koncertam Homecoming (Atgriešanās mājās), ko sniegs kopā ar Lietuvas Nacionālo pūtēju orķestri diriģenta Karoļa Varjakoja vadībā Latvijas Nacionālajā operā 5. decembrī plkst. 19.30.

Tas būs Roberta Balanas pirmais solokoncerts dzimtenē. Koncertā mūziķis atskaņos dažādus aranžējumus gan klasiskajai, gan elektriskajai vijolei, kuri ir kļuvuši par interneta sensāciju, atzinīgus vārdus izpelnoties pat no slavenā angļu dziedātāja Eltona Džona. Roberta Balanas pieredze klasiskajā mūzikā apvienojas ar popmūzikas, roka un fanka skaņu pasaulēm, un šādi tiek radīts viņam vien raksturīgs skanējums Eltona Džona, Pink Floyd, Coldplay un citu grupu dziesmu aranžējumos solo vijolei.

Izskanēs arī godalgotā Holivudas filmu mūzikas komponista Oskara Navarro skaņdarbs Latent Emotions (Slēptās emocijas), kā arī jaunās spāņu komponistes Anhelas Lukes jaundarbs vijolei un elektronikai, kurā kinomūzika satiekas ar klasisko un popmūziku.

Būs arī klausītāju iemīļoti klasiskās mūzikas darbi jaunās aranžijās un paša Roberta Balanas kompozīcijas Blurred Paths (Neskaidrie ceļi) orķestra versijas pirmatskaņojums. Vijole būs dziedātāju balss fragmentos no Džordža Gēršvina operas Porgijs un Besa.

"Ideja par solokoncertu Latvijā man radās pēc tam, kad Lietuvas orķestris mani uzaicināja spēlēt Vecgada koncertu Viļņas filharmonijā. Jau laikus spriedām par programmu, un septembrī, piedaloties Latviešu mūzikas lielkoncertā Mežaparka estrādē, iedomājos, kāpēc gan nepapildināt Vecgada programmu un neuztaisīt solokoncertu Rīgā. Izrādījās, ka ir pieejama operas Lielā zāle, un izdevās visu operatīvi noorganizēt," priecājas Roberts Balanas.

Līdz šim klausītājiem Latvijā vairāk pazīstamas bijušas viņa māsas – vijolniece Kristīne Balanas un čelliste Margarita Balanas. Roberts, tāpat kā māsas, ir Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas absolvents. Jau 16 gadu vecumā viņš uzstājies prestižās koncertzālēs – Karaliskajā festivālu zālē un Vigmora zālē. Mūziķis ir regulārs viesis britu radiostacijās Classic FM, Scala, BBC 3 un pērn tika nosaukts par BBC Radio 1 oficiālo vijolnieku. Viņš ir koncertējis daudzās pasaules valstīs, izpelnoties īpašu uzmanību par robežu nojaukšanu starp dažādiem mūzikas žanriem.

Biļetes uz koncertu pieejamas Biļešu servisa kasēs un interneta vietnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja