Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Skaņu mežs izziņo bezmaksas meistarklašu un lekciju programmu

Šonedēļ Rīgā sāksies Skaņu mežs, ko medijs The Wire Magazine nodēvējis par lielāko avangarda mūzikas festivālu Baltijā. Pēc atklāšanas pasākuma 30. septembrī Tu jau zini kur festivāls turpināsies 6.-8. oktobrī Hanzas peronā. Koncertvakariem tuvos datumos festivāla viesmākslinieki sniegs meistarklases un lekcijas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Latvijas Mākslas akadēmijā un mākslas centrā Noass, informēja festivāla rīkotāji.

Ietverot veselas astoņas norises un paplašinot iesaistīto iestāžu klāstu, šī ir apjomīgākā Skaņu meža lekciju programma.  

Alya Al-Sultani meistarklase Opera un improvizācija: iespējas izpildījumā un kompozīcijā

29. septembris 14.00, JVLMA, LMT kamerzāle

Alija Alsultani (Alya Al-Sultan) ir britu-irākiešu soprāns. Viņa festivālā piedāvās meistarklasi, kas pievēršas gan netradicionālām vokālajām tehnikām mūsdienu operā un ne-hierarhiskai operas kompozīcijai, gan vokālajai improvizācijai. Meistarklasē aicināti piedalīties ne tikai vokālisti, bet arī komponisti un citi interesenti.

 

Hari Shankar Kishore (HVAD) lekcija

29. septembris 16.00, LMA Jaunais korpuss K2

HVAD ir Kompenāgenā bāzēts elektroniskās mūzikas komponists, producents un skaņas apstrādes inženieris. Hvad ir nostiprinājis savu statusu kā nozīmīgs Kopenhāgenas pagrīdes scēnas mūziķis, un vada divas ievērojamas organizācijas – izdevniecību Syg Nok un skaņu apstrādes studiju Kommunal Dubplate Service. Viņa darbos tiek izmantoti arī vides ieraksti, kuros dzirdamas grabošas taksometru durvis, kori no misēm Dānijas baznīcās, ielu skaņas un vinilplašu čerkstoņa; Hvad tiecas panākt sajūtu par pasaules kultūru, kas ir “pāri multi-kulturālajam” un pludina robežas starp mākslu un ikdienas dzīvi.

Lekcijā mūziķis sniegs ieskatu savā radošajā darbībā. Stāstījumu papildinās skaņu ieraksti no Kommunal Dubplate Service arhīviem un HVAD jaunākie robežmeklējumi. 


Debit lekcija Rituālu tehnoloģijas: latīņamerikāņu elektroniskās mūzikas saknes Meksikā

5.oktobris 15.00, LMA Jaunais korpuss K2

Meksikā dzimusī un šobrīd ASV dzīvojošā producente un DJ Delija Beatrisa (Delia Beatriz) jeb Debit šajā lekcijā iepazīstinās ar savas mūzikas saknēm Meksikas pamatiedzīvotāju tradicionālajā mūzikā, par piemēru izmantojot savu kritiķu novērtēto albumu The Long Count. Ieraksts veidots izmantojot arhīva audiomateriālus, kuros tiek spēlēti seno maiju instrumenti, tos iepazīstinot ar mākslīgo intelektu un pašas Delijas Beatrisas savdabīgo estētiku.


Maria Chavez: praktiskā darbnīca Abstract Turntablism

5. oktobris 17.00, LMA Jaunais korpuss K2

Šajā vinilplašu atskaņotāju manipulēšanas meistarklasē ievērojamā skaņu māksliniece Marija Čavesa demonstrēs tehnikas, kā vinilplašu atskaņotājus izmantot kā eksperimentālās mūzikas instrumentus. Otrajā darbnīcas daļā apmeklētāji varēs piedāvātās tehnikas izmēģināt paši.

Darbnīcai nav vecuma vai iepriekšējas pieredzes ierobežojumi, bet nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.

Čavesas skaņu mākslas darbi tikuši izstādīti izstādē Documenta 14 Atēnās, JUDD Foundation Teksasā un Getija muzejā Losandželosā.

Iepriekšēja pieteikšanās: ej.uz/chavez


Joe Morris meistarklase brīvajā improvizācijā

6. oktobris 11.00, JVLMA, telpa Nr. 328

Šajā meistarklasē improvizētājs, komponists un Jaunanglijas konservatorijas pasniedzējs Džo Moriss uzklausīs dalībnieku spēlēšanu un sniegs tiem konsultācijas darbā gan ar brīvo improvizāciju, gan - atbilstošos gadījumos - modernu notāciju. Dalībnieki, kas nespēlē mūziku arī ir laipni gaidīti. 

Žurnāls The Wire Džo Morisu nodēvējis par “vienu no nevainojamākajiem improvizētājiem ASV”. Moriss ir primāri pazīstams kā ģitārists, taču savas karjeras laikā apguvis arī kontrabasu un bungas. Viņa grāmata Perpetual Frontier ir veltīta brīvajai improvizācijai un frīdžezam.

 

Mivos Quartet: laikmetīgās mūzikas interpretācija

6. oktobris 16.00, JVLMA, LMT kamerzāle

Šajā meistarklasē stīgu kvarteta Mivos dalībnieki aprakstīs, kā iedzīvina sev uzticētās partitūras, tostarp Pulicera prēmijas laureāta Reivena Čakona (Raven Chacon) darbu Journey of the Horizontal People, ko nākamajā dienā festivālā Skaņu mežs spēlēs pirmo reizi līdzās repertuārā jau esošiem citu komponistu darbiem. Tam sekos jautājumu un atbilžu sesija. 

 

Saruna ar elektro-akustiskās mūzikas komponistu Max Eilbacher

9. oktobris 12.00, JVLMA, LMT kamerzāle

Šajā publiskajā runā un jautājumu un atbilžu sesijā Eilbahers skaidros savas mūzikas radīšanas procesu, tās iedvesmas avotus un, plašāk runājot, perspektīvas, kā lūkoties uz skaņu.

Eilbahera darbi robežojas no ģeneratīvas datormūzikas līdz elektro-akustiskām kompozīcijām un skaņu mākslas instalācijām. Eilbahers ir arī post-minimālisma un avant-roka grupas Horse Lords dalībnieks.


Evita Manji: elektroniskās mūzikas meistarklase bērniem un jauniešiem (projekts LYRA)

9. oktobris 16:00, mākslas centrs Noass

Evita Mandži (Evita Manji) ir grieķu komponiste un skaņu māksliniece, kas savos darbos izmanto skaņu sintēzi, skaņu apstrādi un kora mūzikas iedvesmotus vokālus, lai radītu klubu mūzikas un abstraktas elektronikas iedvesmotu popmūziku. Viņa bilst, ka radītās mūzikas centrālās tēmas ir cilvēka eksistenciālais stāvoklis, klimata pārmaiņas, kvantu fizika un nāve. Sarunā ar mediju “Dazed Digital” Mandži uzsver, ka vēlas, lai viņas radītā mūzika klausītājiem šķistu organiska un dzīva. 


Dalība izglītības pasākumos bezmaksas.

Darba valoda: angļu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja