Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Simfoniskais hits ar Goran Gora aicina iepazīt Klodu Debisī un franču impresionismu

Ceturtdien, 14. martā, plkst. 19.00 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mūziķi kopā ar stāstnieku Goran Gora multimediālā koncertā Simfoniskais hits ar Goran Gora. Klods Debisī un franču impresionisms klausītājus iepazīstinās ar Kloda Debisī dzīvi un daiļradi.

Pie diriģenta pults stāsies franču diriģents Žiljēns Masmondē, savukārt solistes lomā iejutīsies arfiste Ieva Šablovska. Mūzikas klausīšanos un stāstījumus papildinās īpaši veidoti multimediāli elementi, tajā skaitā – iepazīstināšana ar impresionisma mākslinieku izcilākajiem darbiem.

Šoreiz Simfoniskais hits ar Goran Gora pavērs priekškaru uz ainu Francijas 19. gadsimta otrajā pusē un 20. gadsimta sākumā, kur vispirms mākslā, bet vēlāk arī mūzikā un literatūrā uzplaukst impresionisms.

Klods Debisī tiek uzskatīts par vienu no spilgtākajiem komponistiem – impresionistiem. Ironiski, ka pats Debisī vārdu “impresionists” uz sevi īsti neattiecināja, to laipni atstājot gleznotājiem. Bet līdzīgi kā mākslinieki uz audekla, Debisī ar skaņām gleznoja partitūrās – gaismā mirdzošu un vējā bangojošu jūras ainavu, snaudā un sapņu pasaulē nolaidušos faunu, sudrabotu mēnesgaismu, iespaidu gleznas no tuvām un tālām zemēm. Un tāpat kā gleznā – laiks Debisī mūzikā kļūst mazsvarīgs, lielāku nozīmi iegūst mirkļa tvērums un tā izvērsums.

Koncertā skanēs simfoniskā prelūdija Fauna diendusa, kas radīta, iedvesmojoties no Stefana Malarmē dzejoļa motīviem. Tas vēsta par sengrieķu un seno romiešu mitoloģijā aprunāto faunu – puscilvēku-pusaunu, kurš tveicīgā pēcpusdienā laidies snaudā un sapņos apcer brīnišķas upes nimfas. Šis unikālais darbs tiek uzskatīts par impresionisma aizsākumu mūzikā – vairāk par orientēšanos uz sižeta attīstību, skaņurakstā tiek uzburta sapņaina mirkļa atmosfēra, neskarta, neiztraucēta dabas ainava, fauna saplūsme ar dabu un Visumu. Orķestrāli tas panākts ar mūzikas materiāla “izkaisīšanu” dažādu instrumentu grupās, melodijas statiskumu un krāšņa un niansēta pavadījuma izvirzīšanos priekšplānā. Skaņdarba pirmatskaņojums 1894. gadā bijis īsts triumfs – to lūgts atskaņot atkārtoti.

Koncertprogrammā iekļautas arī divas dejas – Laicīgā un Sakrālā – arfai un stīgu orķestrim (1904), kur priekšplānā izvirzīts viens no impresionisma skaņražu iemīļotākajiem instrumentiem – smalkā un ilustratīvā arfa. Soliste būs LNSO arfu grupas koncertmeistare Ieva Šablovska. Ieva ir Trio SILK un Trio Angelicus līdzdibinātāja un dalībniece. Sadarbojusies ar Valsts Akadēmisko kori Latvija, Latvijas Radio kori, Latvijas Radio bigbendu un citiem lieliskiem kolektīviem, kā soliste uzstājusies ar kamerorķestriem Sinfonietta Rīga un Sinfonia Concertante.

Tāpat gaidāms arī opusa Jūra atskaņojums. Darbs sastāv no trim simfoniskajām skicēm, kas tapušas starp 1903. un 1905. gadu. Šeit Debisī smēlies iedvesmu galvenokārt no jūras attēlojumiem vizuālajā mākslā (viņa mājās atradusies slavenās gravīras Lielais Kanagavas vilnis kopija) un literatūrā, kā arī no iztēles ainām savu atmiņu aizmetņos. Centrā – jūras mainīgums (katra simfoniskā skice attēlo citu jūras iedabu). Lai arī sākotnēji uzņemts neviennozīmīgi, gadu gaitā Jūra kļuvis par vienu no Debisī apbrīnotākajiem un biežāk atskaņotākajiem orķestra darbiem.

Pie LNSO pults stāsies franču diriģents Žiljēns Masmondē, kas Rīgā uzstājies jau 2021. gada LNSO Vecgada koncertos. Viņš ir regulārs viesis pie prestižāko Francijas orķestru pults, aktīvi sadarbojas ar citu radošo nozaru pārstāvjiem starpdisciplināros projektos. Īpašu atzinību izpelnījusies Žiljēna Masmondē instinktīvā muzikalitāte, izcilā inteliģence un enerģija. 2018. gadā saņēmis Profesionālās kritiķu asociācijas balvu Gada atklājums mūzikā.

Jau desmito gadu pēc kārtas LNSO turpina koncertciklu ar pievienotu izglītojošo vērtību Simfoniskais hits ar Goran Gora. Tajā orķestris kopā ar stāstnieku Goran Gora iepazīstina ar akadēmiskās mūzikas hitiem un to autoriem – slaveniem komponistiem. Katra koncertprogramma veidota kā multimediāls piedzīvojums, skaņdarbus un komponistu dzīvesgājumus papildinot ar īpaši veidotām vizualizācijām, kas izzinošo saturu ietērpj košā un uzrunājošā veidolā. Arī šajā sezonā Simfoniskā hita radošā komanda ir nemainīga – režisors Roberts Rubīns, dramaturgs Jānis Joņevs, mākslinieks Krišs Salmanis, animators Pauls Poikāns, satura konsultants, muzikologs Orests Silabriedis un stāstnieks Jānis Holšteins jeb Goran Gora.

Biļetes iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja