Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

2020. gads mūzikā. Absolūta kontrole

Koronavīrusa pandēmija ir izjaukusi ierasto lietu kārtību visās dzīves jomās. Kāds ir bijis 2020. gads kultūrā? KDi autori dalās iespaidos par svarīgākajiem notikumiem un parādībām mūzikā, teātrī, literatūrā, kino, vizuālajā mākslā, dizainā un arhitektūrā.

Protams, 2020. gads ieies vēsturē kā tukšākais gads koncertdzīvē, kāds pieredzēts ilgā laika nogrieznī. Lielo koncertu pārcelšana no pavasara uz rudeni nenostrādāja, apstākļi spieda tos pārcelt vēlreiz jau uz nākamo gadu, daudzi festivāli jau uzreiz paziņoja par pārcelšanos uz 2021. gada vasaru, kaut iespēja nokomplektēt to pašu dalībnieku sastāvu ir apšaubāma. Mēģinājumi vasarā izmantot brīvāk palaistos ierobežojumu grožus vainagojās ar varas pārstāvju iejaukšanos vairākos pasākumos, jo cilvēku pūli, kas izslāpis pēc ierastās kolektīvās mūzikas baudīšanas, kontrolēt grūti.

Ierobežojumu laiks arī parādīja, kuriem mūziķiem ierastā koncertēšana ir svarīgs process pašiem un viņi ir gatavi to darīt arī mazākai auditorijai – notika nelieli koncerti Hanzas peronā, kultūras telpā Trīs māsas, klubā Aleponija, uz peldošās skatuves Noass, Liepājas kultūras namā Wiktorija, ievērojot visus drošības pasākumus. Arī Kartupeļpalma Salaspilī izvēlējās kompaktāku un īsāku sēdfestivāla formātu, iedibinot tradīciju daudzkārt mazgājamās un lietojamās sejas aizsargmaskas padarīt par konkrētā pasākuma suvenīriem, kas atgādinās par šo gadu.

Izcilu sava jaunā albuma Control koncertu vecajā televīzijas ēkas zālē nospēlēja rokgrupa Tesa, to arī gribētos atzīmēt kā iespaidīgāko un kvalitatīvi augstvērtīgāko koncertdzīves notikumu Latvijā šajā gadā, turklāt tas notika par velti kā dāvana aktīvākajiem grupas cienītājiem, kas pirmie izņēma savas ieejas aproces, kuru skaits bija stingri ierobežots.

Daudzi mūziķi izmantoja iespēju organizēt interneta tiešraides koncertus, bet tie, protams, nesniedza to baudījumu, ko šogad nevēlamais tiešais kontakts. Jau tuvojoties gada nogalei, populārā dziedātāja Olga Rajecka vairakkārt uzstājās uz ielas, bet Radio NABA izveidoja muzikālo uzvedumu Kaķīša dzirnavas kultūras namā Rītausma ar Imantu Daksi, Eviju Vēberi, Elizabeti Balču, Juri Kaukuli un grupu Oranžās brīvdienas (protams, bez skatītājiem), kas skanēja tiešraidē radio. Gadumijā tā videoieraksts tiks demonstrēts TV24.

Sēdēšana mājās, protams, devusi iespēju daudziem mūziķiem radīt kaut ko jaunu, un šogad iznākušo albumu skaits ir rekordliels. No tiem bez jau pieminētā Tesas Control jāatzīmē Židrūna albums Kovārņu mazbērniem un citu mākslinieku veikums: Pamirt (Mausoleum), Stūrī zēvele (Labvakar), Baložu pilni pagalmi (Uz karstām oglēm zem degošām zvaigznēm), Ivars bez F (Es nekad nerakstīšu dziesmas par…) un Waterflower (Baltā gaisma). Savus pirmos lieliskos albumus latviešu valodā izdevuši Alise Joste un grupa Frailty. Tomēr kā pašu nozīmīgāko šogad izdoto albumu gribētos izcelt mākslinieces Sign Libra plati Sea to Sea – šeit radītā elektroniskā mūzika nekad nav izklausījusies tik ļoti dzīvības procesus apliecinoša, šajā grūtajā gadā no visām sliktajām domām un sajūtām atbrīvojoša un uzlādējoša. Šī mūzika elpo pati par sevi neatkarīgi no tā, ka nav iesniegta, līdz ar to netiks izvērtēta Zelta mikrofonā un šogad nesaņēma arī pelnīto Austras balvu, kas pārcelta uz 2021. gadu, bet tas jau būs pavisam jauns gads ar jauniem pārsteigumiem un citiem brīnumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja