Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tuvošanās absolūtai patiesībai un skaistumam. Mondriāna evolūcija Bāzelē

Līdz 9. oktobrim Bāzeles muzejā Fondation Beyeler būs skatāma holandiešu gleznotāja Pīta Mondriāna (1872–1944) izstāde, kas veltīta viņa 150 gadu jubilejai

Ekspozīcijā Mondriāna evolūcija ir apkopoti 89 darbi no Fondation Beyeler krājuma un citām Eiropas un ASV publiskajām un privātajām kolekcijām. Būdams viens no nozīmīgākajiem un daudzpusīgākajiem avangarda māksliniekiem, Mondriāns ir ietekmējis mākslas attīstību ceļā no figuratīvās glezniecības uz abstrakciju. Izstāde ļauj izsekot pārsteidzošai mākslinieka daiļrades evolūcijai – no XIX gadsimta ainavu gleznotāja līdz vienam no modernās mākslas līderiem – un sniedz iespēju no jauna paraudzīties uz Mondriānu, kurš atstājis dziļu iespaidu gan uz XX gadsimta mākslu, gan citām jomām, piemēram, dizainu, arhitektūru, modi un popkultūru. Šī ir pirmā māksliniekam veltītā personālizstāde Šveicē pēdējos piecdesmit gados.

Sākotnēji Mondriānu ietekmēja vēlīnā XIX gadsimta holandiešu ainavu glezniecība, taču nozīmīga loma viņa attīstībā bijusi arī simbolismam un kubismam. Tikai XX gadsimta 20. gadu sākumā viņš pārgāja uz pilnībā nereprezentatīvu glezniecisko stilu, ko veido melnas taisnstūra līnijas, kā arī balti, zili, sarkani un dzelteni laukumi. Mondriāna slavenās abstraktās gleznas ir intuīcijas un precizitātes cīņas rezultāts. Abstrakciju viņš uzskatīja par tuvošanos absolūtai patiesībai un skaistumam. Mondriāna stilistiskā daudzpusība izriet no viņa nepārtrauktajiem attēla vienotības un pašas glezniecības būtības meklējumiem. Gleznotājs pats lietoja terminu «evolūcija», kas viņam nozīmēja pieredzes uzkrāšanu.

Izstāde lielākoties ir hronoloģiska, un īpašu dinamismu tai piešķir agrīnā un vēlīnā daiļrades posma darbu dialogs. Deviņās zālēs skatītāji var vērot motīvus, kas bieži atkārtojas, piemēram, vējdzirnavas, kāpas, jūru, lauku mājas, kas atspoguļojas ūdenī, un augus dažādos abstrakcijas stāvokļos.

Informācija: fondationbeyeler.ch

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja