Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šodien tiešraidē tiks noteikti jauno modes dizaineru konkursa Modes manifestācija 2022 uzvarētāji

Šodien, 15.decembrī, plkst. 19.00, Rīgā, Spīķeru koncertzālē, notiks jauno modes dizaineru konkurss Modes manifestācija 2022, kuru tiešraidē portālā https://jauns.lv varēs vērot ikviens interesents.

Par godalgām konkursā cīnīsies deviņas konkursa finālistes - topošās modes dizaineres no Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas, Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas Saules skola, Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas, Latvijas Mākslas akadēmijas un Rīgas Tehniskās universitātes.

Konkursa finālā vērtēšana notiks divās kategorijās, atbilstoši studējošā izglītībai - "vidējā izglītība" un “augstākā izglītība”, kas ietvers bakalaura un maģistra studijas. No kategoriju uzvarētāju vidus tiks nominēts viens Grand Prix ieguvējs. Kategoriju dalījuma mērķis ir izcelt labāko sniegumu katrā izglītības pakāpē, radīt godīgu sāncensību konkursantu starpā un iedrošināt dažādu izglītības līmeņu jauniešus pieteikties konkursā.

Konkursa finālā kategorijā "vidējā izglītība" tiks demonstrētas Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas absolvenšu Nikolas Annas Ekšteines un Alises Sedliņas-Brūderes. Kolekcijas. Fināla kārtā iekļuvušas arī Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas Saules skola absovenšu Maritas Kovko un Danas Lukaševičas kolekcijas un Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu absolventes Madaras Dāvidas kolekcija. Latvijas Mākslas akadēmija finālā būs pārstāvēta ar trīs kolekcijām, no kurām divas ir bakalaura līmeņa studiju darbi, kuru autores ir Džeina Lubāne un Sigrija Mintika, bet Jūlijas Volkinšteines kolekcija radīta maģistra studiju ietvaros. Finālā tikusi arī Rīgas Tehniskās universitātes materiālu tehnoloģijas un dizaina bakalaura programmas studentes Aļisas Ļeksunovas kolekcija.

Konkursantu darbos šogad padziļināti risināta ilgtspējības tēma izgaismojot jautājumus kā nenodarīt tālāku bojājumu videi, reizē saglabājot radošumu un rūpējoties par valkātāja vajadzību pēc pašizpausmes un vēlmi būt oriģinālam savās izvēlēs. Rezultātā vērojama pretošanās tendencēm un fokuss uz dizainu, kas būs aktuāls gadiem. Darbu autori eksperimentē ar unisex konceptu, dabiskiem un lietotiem materiāliem, kā arī bezatlikuma šūšanas tehnoloģijām.

Dalībnieku kolekcijas konkursa finālā vērtēs starptautiska žūrija. Tās priekšsēdētāja - modes žurnāliste un profesore Ļuba Popova (Liubov Popova) no Milānas Jaunās mākslas akadēmijas (NABA-Nuova Accademia di Belle Arti), kurai ir vairāku desmitu gadu pieredze darbā ar itāļu modes namiem un kura ir modes vēstures grāmatu autore. Tāpat žūrijā būs modes dizainere Baiba Ripa, žurnāla Lilit LOOK galvenā redaktore un stila dizainere Kristīne Rudzinska, žurnāla Pastaiga modes redaktore Anita Sedliņa, un Latvijas modes palātas vadītāja Dita Danosa.

Konkursa fināla skatītājiem būs iespēja vērot Modes Manifestācija 2021 uzvarētājas kategorijā Maģistra studijas - Elīnas Grīnbergas jaunāko kolekciju Nepabeigts. Par savu kolekciju viņa saka: "Kolekcijas mērķis bija izpētīt ilgtspējīgas metodes kādas lietot tērpos, lai radītu labāku modi pasaulei. Mode būs un nepazudīs. Pasaule mainās. Ir jāmainās arī cilvēku domāšanai un izpratnei par to."

Konkursa balvu fonds ietver stipendiju uzvarētājiem 500 eiro apmērā kolekcijas komercializācijai, modes mārketinga un menedžmenta divu nedēļu kursu apmeklējumu Milānas Jaunajā mākslas akadēmijā (NABA-Nuova Accademia di Belle Arti Milano), publikācijas Lilit LOOK un žurnālā Pastaiga.

Konkursa modes skates ieraksts būs skatāms nacionālās apraides televīzijā TV24 25. decembrī plkst. 16.00 un 26. decembrī plkst. 9.30.

Konkursa ietvaros 16. decembrī plkst. 16.00 (tiešsaistē) notiks lekcija Jaunākie modes virzieni/The Latest Fashion Directions, kuru vadīs modes žurnāliste un profesore Ļuba Popova (Liubov Popova).

Konkursa organizators ir Latvijas Modes palāta sadarbībā ar NABA - Nuova Accademia di Belle Arti un Latvijas Dizaina centru. Konkurss tiek finansēts ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

 

Jauno modes dizaineru konkursa organizēšanas tradīciju 2016. gadā iedibināja biedrība Latvijas Modes palāta (LMP). Tās mērķis ir attīstīt un veicināt Latvijas modes industrijas izaugsmi, organizējot dažāda rakstura pasākumus - modes skates, diskusijas, prezentācijas, kontaktu biržas, u.c., vienlaikus arī izglītojot plašu sabiedrību par modes ilgtspējību un atbildīgu modes produktu patēriņu.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja