Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Rasas Jansones personālizstāde Ikdienišķā vīrišķība Mūkusalas mākslas salonā

Mūkusalas Mākslas salona Mazajā zālē no 23. novembra līdz 29. decembrim skatāma Rasas Jansones personālizstāde Ikdienišķā vīrišķība, vēsta salona pārstāvji."Ikdienišķā vīrišķība manā interpretācijā ir mēģinājums pievērsties ģimenes lietām. Tā ir spēja (reizēm totāla nespēja) mierīgi domāt par savu vecmammu, kuras deviņi bērni negribēja (un nevarēja) palikt vectēva uzceltajā mājā, un nesmīkņāt par švāģeriem, kas visās ģimenes bildēs nez kāpēc vienmēr ir priekšplānā.

Ikdienišķā vīrišķība ir cerība vienreiz par visām reizēm beidzot atmest ar roku faktam, ka pastāv iedalījums vīriešos un sievietēs, jo šāds iedalījums īsti nekur neved. Tas maz palīdz saprast, drīzāk pat aizsedz kaut ko," raksta māksliniece.Kopš 2002. gada, kad Rasa Jansone ieguva maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā, piedalījusies vairākās mākslinieku grupu skatēs un savus darbus izstādījusi četrās personālizstādēs: Sniegbaltītes slepenā dzīve (2004), Cilvēciņi (2006), Mammas cerības (2007) un Atpakaļskata spogulis (2011).Jau no daiļrades pirmsākumiem Rasas Jansones darbos nolasāma feminismā bāzēto problēmjautājumu klātbūtne: sievietes loma un ar to saistītie jēdzieni (izstāde Sievietes diena, 2008), savstarpējo attiecību modeļi (personālā skate Mammas cerības, 2007), kā arī seksualitāte un sociālais statuss vēsturiskā griezumā (izstāde Adonīda svētki, 2002).

Viņa ir viena no retajām latviešu māksliniecēm, kura, sekojot savai dzīves pieredzei un vērojumiem, atļaujas reflektēt par sievietes statusu un dažādiem ar cilvēka eksistenci saistītiem jautājumiem. Pēdējo gadu izstādēs Pilsētas bērni (2010), Atpakaļskata spogulis (2011) un Ikdienišķā vīrišķība (2012) Rasa Jansone pastiprinātu uzmanību pievērsusi atmiņai, pētot tās emocionālo vilkmi un racionālo pretrunību.

Māksliniecei ir izveidojies savs gleznieciskais rokraksts: tīri, visbiežāk košu krāsu laukumi, drosmīgs un vitāls otas vai paletes nospiedums, tonāla vai kontrastaina saspēle ar neaizklāto pagleznojumu spraugām, vienkāršotas un lakoniskas kompozīcijas, kurās atstāts tikai pats būtiskākais, kā arī labi nolīdzsvarots koptonis. Līdzās glezniecībai periodiski pievēršas objektu un instalāciju veidošanai. Kopš 2008. gadu, lai paplašinātu tradicionālā mākslas mēdija izteiksmes robežas, audeklu plaknēs integrējusi dažādus trīsdimensionālus priekšmetus – rotaļlietas, rīves, kaulus.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja