Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Radoša vide, kur izaugt fotogrāfam

Sniedzot priekšstatu par mūsdienu fotogrāfijas daudzveidīgajām iespējām, ISSP skola piedāvā radošu un kritisku vidi, kurā attīstīt savu individuālo pieeju fotogrāfijā, - līdz 28. jūnijam visi fotogrāfijas interesenti tiek aicināti pieteikties divu gadu neformālās izglītības programmai.

To kopš 2011. gada piedāvā biedrība ISSP, kura jau labu laiku Latvijā rīko arī plašu popularitāti iemantojušo Starptautisko Fotogrāfijas vasaras skolu, piesaistot ievērojamus fotomākslas meistarus.

"Divu gadu programma ir veidota, lai tā būtu daudzpusīga un lai katrs pasniedzējs varētu ar studentiem dalīties tajā jomā, kurā viņš ir visspēcīgākais," saka fotogrāfe Iveta Vaivode, kura pati piedāvās kursu Survival kit fotogrāfam: izdzīvošanas veidi un stratēģijas. "Gan komercijas, gan mākslas fotogrāfijā ir savi likumi, lai tu varētu izdzīvot, jo ir skaidrs, ka mēs neviens nepārtiekam no tīra gaisa un fotogrāfam ir tiesības nodrošināt sevi arī materiāli." Pasniegšanas procesā ir iesaistījušies arī tādi pazīstami fotogrāfi kā Alnis Stakle, Arnis Balčus, Andrejs Grants un Aleksandrs Gronskis, kā arī filozofs Kārlis Vērpe un kuratore Solvita Krese, un, "tiklīdz Latvijā parādās kāds ārzemju fotogrāfs, mēs viņu aicinām kā vieslektoru pastāstīt par saviem darbiem," piebilst I. Vaivode.

ISSP skolas mācību kopējais ilgums ir 18 mēnešu. Pirmajā kursā studenti apgūst plašu teorētisko bāzi un pilda nelielus uzdevumus. "Savukārt otrajā kursā viņi strādā pie sava galadarba, kas ir pārdomātāks, izvērstāks un kas rezultātā materializējas izstādes formā," stāsta I. Vaivode. Viņa akcentē, ka šis noslēdzošais posms ir ļoti nozīmīgs: "Lai uzzinātu, ar kādām problēmām nākas saskarties un kādus šķēršļus pārvarēt fotogrāfiju eksponēšanas vietā." (Šīgada absolventu izstāde Misfits bija skatāma Kaņepes kultūras centrā - I. A.) Fotogrāfe norāda, ka ļoti interesants būs vācieša Niko Baumgartena praktiskais seminārs - autorgrāmatas veidošana.

I. Vaivode atklāj, ka domāts par to, lai skola kļūtu starpdisciplinārāka un piesaistītu vieslektorus, kuri darbojas ārpus fotogrāfijas konteksta. "Lai tu vari radoši pieiet lietām un izmantot iespējas, ko piedāvā mūsdienu pasaule," par jaunievedumu skolas programmā piemetina fotogrāfe. Iepriekš vieslekcijas studentiem lasījuši Romāns Korovins, Inta Ruka, Ieva Epnere, Ivars Grāvlejs, Evita Goze, Inga Erdmane, Dāvis Sīmanis, Valdis Ošiņš, Inese Baranovska un citi. Lai pilnveidotu mācību procesu, ik gadu tiek veikta arī studentu aptauja par to, kas ir labi un kas būtu jāmaina. "Vienīgais pārmetums bija tas, ka ir par maz neformālās daļas, jo viņi grib vairāk draudzēties, bet, manuprāt, studentiem ir jāprotas un jāorganizē tusiņi pašiem," smejoties teic I. Vaivode.

Plašāka informācija par skolu un pieteikšanos: www.isspskola.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja