Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par godu mākslinieka Raimonda Staprāna 100. jubilejai tiek veidots mākslas notikumu cikls

2026. gadā latviešu gleznotājs un dramaturgs Raimonds Staprāns svinēs savu 100. jubileju. Šim notikumam par godu fonds Mākslai vajag telpu veido kultūras notikumu ciklu, kas četru gadu garumā godinās mākslinieka ieguldījumu latviešu glezniecībā un literatūrā.

Apjomīgā projekta ietvarā top režisora Pētera Krilova filma Sarkanais šķūnis, kuras fokusā ir mākslinieks Raimonds Staprāns kā izcils gleznotājs, neparasts dramaturgs, spilgts un oriģināls domātājs un vērotājs. Filmas pirmizrāde plānota 2023. gada rudenī.

Pievēršoties Raimonda Staprāna dramaturģijā fiksētajiem Latvijas vēstures notikumiem un pagrieziena punktiem, režisors Toms Treinis Dailes teātrī iestudē lugu Kur pazuda valsts. Izrāde tiek veidota, ievesmojoties no vairākām Raimonda Staprāna lugām, kā centrālo tēlu izvēloties Kārli Ulmani. Decembrī notiks diskusija, kurā pieaicinātie eksperti diskutēs par izrādē aktuālajiem jautājumiem - kā bija patiesībā? Vai Latvija varēja saglabāt brīvību arī vistumšākajā vēstures brīdī? Izrādes Kur pazuda valsts pirmizrāde gaidāma 2023. gada 6. janvārī un biļetes jau ir iespēja iegādāties Dailes teātra mājaslapā

Projekta Staprans 100 ietvaros tiek plānota arī mākslinieka simtgadei veltīta vērienīga personālizstāde Latvijas Naconālajā mākslas muzejā. Raimonda Staprāna darbu izstādi pavadīs plaša paralēlā programma - dažādas sarunas un diskusijas, filmu seansi, radošās darbnīcas bērniem, u.t.t.

Līdztekus plānotajiem notikumiem plānots izdot Raimonda Staprāna memuārus, kuri tiek sagatavoti, iekļaujot arī mākslinieka piezīmes un secinājumus, kas ļaus atskatīties uz 20. gadsimta vēsturi un rosinās pārdomāt un izvērtēt aizgājušo laiku.

Raimonds Staprāns ir Latvijā dzimis gleznotājs un rakstnieks, kurš Otrā pasaules kara laikā devās bēgļu gaitās uz Vāciju un vēlāk izceļoja uz ASV. Vašingtonas Universitātē apguvis glezniecību un dramaturģiju, Raimonds Staprāns 1950. gadā sarīko savu pirmo personālizstādi. Mākslinieks savā dzīves gaitā kļuvis par liecinieku būtiskiem vēstures notikumiem un veidojis mākslinieciski augstvērtīgus darbus, vārdos un krāsu triepienos fiksējot viena laikmeta noskaņojumu. Lielāko mūža daļu Raimonds Staprāns aizvadījis Sanfrancisko, Kalifornijā un paralēli glezniecībai turpinājis nodarboties ar lugu rakstīšanu - sākumā angļu valodā, bet vēlāk latviski, lai nepazaudētu dzimto valodu. Lugās mākslinieks pārsvarā pievēršas Latvijas vēsturē izšķiroši svarīgiem notikumiem un 1998. gadā Latvijā tika izdots viņa lugu krājums Četras dienas jūnijā un citas lugas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja