Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Mežaparkā norisināsies Džemmas dienas

Ar daudzveidīgu aktivitāšu programmu šogad pirmo reizi izcilās mākslinieces Džemmas Skulmes dzimšanas dienas nedēļā no 20 līdz 26. septembrim norisināsies māksliniecei veltītas Džemmas dienas Mežaparkā. To laikā būs iespēja ielūkoties topošajā Džemmas Skulmes Mākslas telpā, gaidāmajā izstādē un Džemmas Skulmes ģimnāzijas gadu vēstulēs, ko rakstījusi viņa pati, skolasbiedrenes un vecāki.

Džemmas dienu Mežaparkā apmeklētāji nedēļas garumā tiks iepazīstināti ar Džemmas Skulmes Mākslas telpas projekta koncepciju un virzību. Būs arī iespēja ielūkoties unikālos materiālos no ģimenes arhīva, kas veidos topošo ekspozīciju ar nosaukumu Moin, moin, Mālpils bezdelīga!, atklājot Džemmas Skulmes ģimnāzijas gadu biogrāfiju, pirmos mēģinājumus tēlotājā mākslā, kā arī kontekstus kultūrā un politikā (1937–1944).

Šis stāsts par mazāk zināmo Džemmu Skulmi izveidotā ekspozīcijā būs pieejams no 2022. gada janvāra. Jubilejas nedēļas pasākuma programmas ietvaros tiks atklāta Džemmas Skulmes mazdēla Artura Dimitera izstāde Ģimene, kā arī notiks vairākas radošās darbnīcas mākslinieku Sigitas Daugules un Artura Dimitera vadībā.  

"Ar Džemmas dienām Mežaparkā tiek iedibināta jauna tradīcija vienā no skaistākajām Rīgas apkaimēm – Mežaparkā. Džemmas dienas Mežaparkā turpmāk ieplānots rīkot katru gadu mākslinieces dzimšanas dienas nedēļā septembrī un tās kopā ar Džemmas Skulmes Mākslas telpas darbību būs veltītas rūpīgai un detalizētai Džemmas Skulmes biogrāfijas un daiļrades pētīšanai, kā arī parādīšanai plašam skatītāju lokam. Sekojot Džemmas Skulmes neizsīkstošajam radošajam garam, Džemmas Skulmes Mākslas telpa rīkos arī daudzveidīgu kultūras pasākumu programmu. Tieši tāpēc Džemmas dienas Mežaparkā aicina gan lielus, gan mazus," informē mākslas zinātniece un kuratore Inga Šteimane.

Gatavojoties mākslinieces, mākslas dzīves veidotājas un Atmodas gadu nozīmīgās politiķes Džemmas Skulmes simtgades jubilejas svinībām, kas notiks 2025. gadā, ir pieteikts plašs Džemmas Skulmes mantojuma apzināšanas un saglabāšanas projekts, kā ietvaros top Džemmas Skulmes Mākslas telpa viņas dzimtas namā Mežaparkā, un ir uzsākts apjomīgs mākslinieces kultūras vērtību digitalizācijas process tās idejas autoru Ingas Šteimanes un Džemmas Skulmes ģimenes vadībā. 

Džemmas dienas Mežaparkā pasākuma programmā 20.–26.septembrī būs iespējams: iepazīties ar topošās Džemmas Skulmes Mākslas telpas izremontēto ēkas daļu, projekta koncepciju un vīziju, aplūkot par Džemmu Skulmi izveidoto ekspozīciju, kas sniegs ieskatu par 2022. gada janvārī gaidāmo izstādi Moin, moin, Mālpils bezdelīga! un piedalīties Sigitas Daugules un Artura Dimitera radošajās darbnīcās: 25. septembrī Sigitas Daugules vadībā plkst.12–13.30 un plkst. 14–15.30  norisināsies radošās darbnīcas, iedvesmojoties no Dž.Skulmes 60.–70.gadu  autortehnikām, savukārt 26. septembrī plkst. 12–13.30 un plkst. 14–15.30 notiks kolāžu darbnīcas mākslinieka Artura Dimitera vadībā 

Mākslas dienu noslēgumā tiks atklāta Džemmas Skulmes mazdēla Artura Dimitera izstāde Ģimene, kura būs apskatāma no 24. septembra līdz 7. novembrim. Izstādes darba laiks: no 25. septembra līdz 7. novembrim no trešdienas līdz svētdienai plkst.12–18.

Ieeja Džemmas Skulmes Mākslas telpā Stokholmas ielā 11 un dalība radošajās darbnīcās bez maksas.

Rūpējoties par citu apmeklētāju, mākslinieku un komandas drošību, Džemmas dienas Mežaparkā programma norisināsies atbilstoši tā brīža valstī noteiktajām epidemioloģiskās situācijas prasībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja