Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kristaps Zariņš: nav vērts gleznot konkrēto cilvēku, ja nekas no viņa neparādās

Portālā Arterritory.com publicēta Ievas Rupenheites saruna ar Latvijas Mākslas akadēmijas prorektoru un profesoru Kristapu Zariņu par viņa jaunāko izstādi Sejas Mūkusalas mākslas salonā, kas apskatāma līdz 2. februārim, un gleznošanas lietderību. 

Piedāvājam nelielu ieskatu šajā intervijā.

Lielformāta portreti izstādē Sejas rada jauneklīgu iespaidu.

Ja nevar uztaisīt mazu, jātaisa liels. Biju ieskrējies uz tādiem lieliem izmēriem, jo man tie patīk. Jūtos tajos brīvs, un man liekas, ka es tos pārvaldu. Varbūt, ka tā ir lielummānija un visas sliktās īpašības saliktas kaudzē. Liels krāsu laukums... Piemēram, ja skatās uz krāsu skalu, tur ir mazi krāsu laukumiņi. Bet, ja paņem un nokrāso ar to vienu krāsu piecdesmit kvadrātmetrus, – tā ir cita lieta. Gleznojot ir tāpat. Rītupa un Tīrona dubultportretā [“Uldis un Arnis”], iedomājies, cik viņiem abiem daudz domu galvā! Tāpēc vajadzēja pa vidu vēl podu un klavieres. Un tagad iztēlojies to visu tādā mazā formātiņā? Nē, viņi nepozēja, izstādē no dabas gleznotas ir tikai klavieres un es pats no spoguļa. Igors un Dainis un Apokalipsē Mārtiņš ir no no zīmējuma gleznoti. Pārējie visi tika fotografēti. Viņi speciāli atnāca pie manis uz studiju un stundu pavadīja kameras priekšā. Tas viss ir kompilēts. No vienas fočenes ir acis, no citas – roka. Varbūt tāpēc nejūt fotoreālismu, jo es jau, redz’, arī nedomāju fotoreālistiski. Nestrādāju, sākot ar vienu skropstu un nepabeidzu ar kājas nagu. Veidoju to tēlu kopumā. Primārais un grūtākais ir dabūt lielo attiecību starp fonu, apģērbu un seju. Un pēc tam taisīt portretisko līdzību, kas ir nogurdinoši, bet interesanti. Katrs štrihs, lai cik tas dīvaini arī neizklausītos, izmaina seju. Pamaini gaismu starp acīm, un tas vairs nebūs tas cilvēks. To olgalvi Tīronu taisīju, nezinu, septiņas, desmit reizes. Apmēram četrpadsmit stundas. Likās, ka baigi vienkārši būs uztaisīt. Bet tā nebija.

Ja nevarētu atpazīt manus portretējamos... Neesmu tik daudz trenējies kā tie, kas uz ielas taisa portretus. Mēdz gan arī teikt, ka tai līdzībai nav nozīmes, bet tad jau nav vērts gleznot konkrēto cilvēku, ja nekas no viņa neparādās. Kaut vai, ja viens zobs ir lielāks vai mazāks.

Kad gleznās dominēja sieviešu tēli, tie bija abstrakti, tagad, kad uzgleznoti ir vīrieši, tie ir konkrēti cilvēki. Kā tā gadījies?

Jā, bet tie nebija portreti. Ja glezna par konkrēto cilvēku rada priekšstatu ar fonu vai kādu detaļu, tad ir labi. Piemēram, ārsta Māra Andersona portrets. Andersonam ieliku rokā apakšžokli, jo vecmeistaru bildēs galvaskausu glezno bez apakšžokļa; parasti tas ir jau kaut kur pazudis. Paliek galviņa, bet žoklīti tārpi pavirza uz sāniem, un tas pazūd.

Kā portretētie reaģēja uz rezultātu?

Lielākā daļa pirms izstādes neatnāca apskatīt vai nu aizņemtības vai baiļu dēļ. Andersons teica, – domājis, ka būs sliktāk, bet tik slikti neesot. Andis Sīlis "atnāca", "ieraudzīja" un bija pārsteigts arī pēc atklāšanas trim stundām. Cilvēkam tas ir zināms pārdzīvojums. Fotografēja Normunds [Brasliņš]. Es nefotografēju. Man riebjas fotografēt.

Visu sarunu ar Kristapu Zariņu var izlasīt šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja