Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Klajā nāks Latvijas vizuālās mākslas procesiem veltītā izdevuma WunderKombināts šī gada numurs

ISSP Galerijā 15. decembrī plkst. 18.00 notiks rakstu krājuma WunderKombināts otrā izdevuma WunderKombināts II. Latvijas mākslas gadagrāmata 2023 atklāšana, aicinot pirmssvētku noskaņā klātienē iepazīties ar izdevumu, sastapt tā veidotājus un daļu autoru.

WunderKombināts II turpina ceļu uz savu pagājušajā gadā aizsākto mērķi – kļūt par neakadēmisku, kritiski analītiskai un starpdisciplinārai domapmaiņai veltītu platformu, kas Latvijas vizuālās mākslas norises un problēmjautājumus skata saiknē ar citiem laikmetīgās kultūras un sociālpolitiskiem notikumiem. Gadagrāmatas uzdevums arvien ir rosināt vietējo mākslas pētniecību un regulāru ideju, teoriju un redzējumu apmaiņu, kā arī veikt sava laika aktuālo procesu dokumentēšanu.

Izdevuma tapšanas laiku, 2023. gadu, iezīmējusi sašķeltība un fragmentārisms. Apzinoties, cik pasaules kārtība kļuvusi trausla, šķiet, ka pēdējo divu gadu laikā sabiedrība sākusi pieņemt ārkārtas režīma iekšējo stāvokli kā jauno normu. Lai nezaudētu fokusu uz Krievijas karu Ukrainā, šoreiz izdevumā iekļauti divu ukraiņu pētnieču – Svitlanas Biedarjevas un Katerinas Botanovas – raksti, tostarp par Rietumu uzurpēto perspektīvu šī kara interpretācijās. Izdevumā ietvertie Latvijas autori pievērsušies mākslas iekšējās organizācijas un infrastruktūras problēmām, laikmetīgās mākslas un citu disciplīnu krustpunktiem, tāpat saglabāta iecere fokusēties uz kāda autora daiļradi vai konkrētu darbu, analizējot to aktuālo teoriju diskursā. Uz sašķeltības un pretrunu līdzāspastāvēšanu norāda arī izdevuma vizuālās esejas veidotāja, latviešu digitālā māksliniece Santa France, kuras darbā pretstatīta maģiskā un katastrofālā domāšana, apspēlējot cilvēka tieksmi pēc kontroles pār savu likteni.

Gadagrāmatā publicēti Svitlanas Biedarjevas, Katerinas Botanovas, Liānas Ivetes Žildes, Žanetes Liekītes, Ilianas Veinbergas, Rasas Jansones un Stellas Pelšes raksti, kā arī Santas Frances vizuālā eseja.

Izdevumu WunderKombināts II. Latvijas mākslas gadagrāmata 2023 izdod biedrība Wunder Kombinat, redaktores – Laura Brokāne un Elīna Ķempele. Izdevuma veidošanā piedalījušās arī pirmā izdevuma redaktores Santa Hirša un Šelda Puķīte. Gadagrāmatas dizainu veidojis Aleksejs Muraško, izdevums iespiests Jelgavas tipogrāfijā.

Gadagrāmata tirdzniecībā būs pieejama pēc 15. decembra. Pirmoreiz to varēs iegādāties atklāšanas pasākumā.

Izdevumu ievadījusi publisko pasākumu programma – Santas Frances personālizstāde Esmu redzams šajā attēlā, un man tas nepatīk, kura ISSP Galerijā skatāma līdz 2024. gada 7. martam, starptautiska paneļdiskusija East Not Least, beļģu kuratores, neatkarīgās izdevējas un pasniedzējas Anas Paenhuisenas lekcija un radošā darbnīca, kā arī audio un video sarunas ar izdevuma autoriem, kas tapušas sadarbībā ar žurnālu Punctum.

Projektu organizē kultūras organizācija Wunder Kombinat (WK), kurā apvienojušies vairāki Latvijas kuratori, pētnieki un producenti. WK uzmanības centrā ir Latvijas mākslas vide – tās pētniecība, atbalstīšana un popularizēšana vietējā un starptautiskā mērogā, meklējot plašākas kopsakarības Austrumeiropas un Ziemeļvalstu reģiona kontekstā, kā arī izceļot un veicinot sociālkritiskas mākslinieciskās prakses.

Projekta sadarbības partneri: ISSP Galerija, literatūras un kultūras žurnāls Punctum un Latvijas Mākslas akadēmija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja