Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Izveicība mums visiem noderēs. BDO jauno mākslinieku balvu 2022 iegūst Liene Rumpe

Nindzja kara gaitu var mainīt nemanāmi. Jaunā māksliniece Liene Rumpe savā darbā pēta kara vizuālo kultūru

Janvāra sākumā Latvijas Mākslas akadēmijas eksperimentālajā mākslas telpā Pilot notika BDO jauno mākslinieku balvas 2022 finālistu izstādes atklāšana un konkursa uzvarētāja paziņošana. Par balvas laureāti kļuva Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības apakšnozares maģistrantūras absolvente Liene Rumpe ar savu darbu Gleznotāja Nindzjas vingrinājumi. "Šī balva nozīmē nozares profesionāļu atzinību, kas ir būtisks atskaites punkts karjeras sākumā. Turklāt finansiālais aspekts palīdzēs balstīt manu radošo praksi, jo šajos laikos Latvijā māksliniekam izdzīvot un reizē turpināt nodarboties ar kvalitatīvu māksliniecisko jaunradi ir sarežģīti," sarunā ar KDi atzīst Liene Rumpe, kura līdz ar balvu saņēma 2000 eiro.

 

Atjautīgais cīnītājs

"Galvenokārt mani iedvesmo citi mākslinieki, sarunas un ideju apmaiņa. Starp vienas paaudzes cilvēkiem mēdz cirkulēt un saslāņoties līdzīgas idejas un pasaules izjūta, bet katram māksliniekam ir sava īpašā prizma, kas ļauj kaut kam pieskarties vairāk," uzskata Liene Rumpe. Viņu ir iespaidojis bērnībā redzētais animācijas seriāls Bruņurupuči nindzjas, amerikāņu hiphopa grupas Wu-Tang Clan mūzika, austrumu cīņas mākslas filmas, datorspēles un šahs. "Interesējos arī par domātājiem, kas aplūko kara, nomadu un izdzīvošanas tematiku. No visām šīm ietekmēm pamazām izkristalizējās mana mākslas darba vīzija; tas atspoguļojas arī instalācijas detaļās, piemēram, šaha zirdziņš ieslēpies kamuflāžās," stāsta māksliniece.

Darba Gleznotāja Nindzjas vingrinājumi centrālais jautājums ir kara vizuālā kultūra, savukārt galvenais saistelements ir nindzjas tēls, kas kara gaitu var mainīt nemanāmi. Studiju laikā Liene Rumpe ir sapratusi, ka viņas paņēmiens ir jēdzienisko personāžu veidošana, un izveidojusi trīs apakšgrupas: Zinātnieks, Šamanis un Kareivis. Nindzja ir jēdzieniskais personāžs, kas pieskaitāms Kareivja apakšgrupai. "Šāds paņēmiens labi zināms filosofijā, piemēram, Platona Sokrats, Nīčes Dionīss vai Zaratustra. Šajos gadījumos konkrētas reālijas kalpo par "jumtu" autora iecerēto tēmu un formas izcelšanai. Priekšstats par to, kas ir nindzja, ir diezgan vienkāršs – prasmīgs un atjautīgs cīnītājs, kas maskējas, līdz ar to arī tēmas, kas saistītas ar apslēptību, viltību, meistarību un bīstamību, tiek risinātas vizuālajā valodā," skaidro Liene Rumpe.

Māksliniece vērš uzmanību uz to, ka šī darba iecere ir mazliet senāka nekā Krievijas sāktais karš Ukrainā. Lieni jau ilgāku laiku mākslā bija interesējis apslēptības aspekts. "Mākslas socioloģijā apgalvotu, ka darbs ir veiksmīgs, ja tas sev ir pievērsis pastiprinātu auditorijas uzmanību, bet mani interesē pretējais process – tie mākslinieki, kuri, iespējams, pat apzināti slēpjas, un viņu darbi ietekmē kultūras un sadzīves realitāti netiešāk, bet ne mazāk spēcīgi. Tā ir citādāka mākslas taktika. Piemēram, viens no šīs instalācijas elementiem ir stereogramma. Ārēji izskatās pēc parastas kamuflāžas. Tikai ieskatoties ir iespējams tajā ieraudzīt iemaskēto objektu," norāda Liene.

Taču karš ir radījis jaunus uzsvarus. "Satraucošie un briesmīgie notikumi, kas diemžēl turpinās joprojām, pārklājās ar darba veidošanas posmu. Šķita diezgan sviestaini sēdēt darbnīcā un turpināt kustināt otu, paralēli lasot un sekojot informācijai tiešsaistē. Iekšēji bija liela nepieciešamība reflektēt par notiekošo. Kamuflāža, kartes neizbēgami ieguva papildu semantisko dimensiju. Klātesošas bija bailes no atomkara vai tā, ka atkārtosies kas līdzīgs Černobiļas katastrofai. Jautājumu bija ļoti daudz, un atbilžu meklēšana joprojām ir spraiga un intensīva," akcentē māksliniece.

 

Intimitāte un pieejamība

BDO jauno mākslinieku balva ir revīzijas un finanšu pakalpojumu kompānijas BDO Latvia iniciatīva, kas tiek īstenota sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju, Laikmetīgās mākslas centru kim? un eksperimentālo mākslas telpu Pilot. Balvas mērķis ir atbalstīt jaunos māksliniekus pēc studiju noslēguma maģistra programmā vizuālās mākslas, vizuāli plastiskās mākslas vai audiovizuālās mediju mākslas nozarē. Balva aktualizē jautājumu par sarežģīto pārejas posmu no Latvijas Mākslas akadēmijas uz reālo dzīvi. "Manā gadījumā šī pāreja nav krasa, jo paralēli studijām darbojos galerijā DOM, kā arī iesaistījos dažādos projektos un izstādēs, tādējādi savu radošo praksi sanāca attīstīt arī ārpus akadēmijas sienām," atzīst Liene Rumpe.

Galerijas DOM darbību māksliniece uztur kopā ar kolēģēm Ievu Viesi-Vigulu un Elīnu Salnāju. Pirms tam šajā telpā Ģertrūdes ielā 115 darbojās galerija Low, ko iesākumā vadīja Maija Kurševa, bet vēlāk pārņēma Amanda Ziemele, Elīna Vītola un Ieva Kraule-Kūna (jāatzīmē, ka Amanda Ziemele ir pašas pirmās BDO jauno mākslinieku balvas saņēmēja). "Galerijai Low pārejot uz citu vietu, šī telpa kovida laikā tika nodota tālāk jaunākai mākslinieku paaudzei kā darbnīca, kurā sākumā strādāja septiņi mākslinieki. Bija skaidrs, ka, pandēmijas ierobežojumiem beidzoties, tā varētu vērt durvis izstādēm un citiem starpdisciplināriem notikumiem," stāsta Liene Rumpe. Galerija DOM tika atklāta 2021. gadā ar Beates Poikānes instalāciju Šķietami apslēptais, kas bija viņas bakalaura darbs Latvijas Mākslas akadēmijas vizuālās komunikācijas apakšnozarē.

Intimitāte, pieejamība un nehierarhisks piegājiens izstāžu organizēšanai – Liene uzskaita trīs viņas pārstāvētās mākslas telpas pamatvērtības. "Galerija ļauj māksliniekiem eksperimentēt ar formātiem un iedrošina izmēģināt jaunus ceļus, kas varbūt citkārt nav iespējams, jo bieži vien viņi jūt spiedienu saglabāt savu zīmolu un darīt to, kas padodas vislabāk, izvairoties publiski kļūdīties. Mēs cenšamies vairāk aicināt izstādīties māksliniekus, kuriem nav citas pieejamas telpas vai nišas galeriju un institūciju scēnā, bet kuri ir talantīgi un dara interesantas lietas," norāda māksliniece. Viņa kopā ar kolēģēm piesaista sadarbībai arī ārzemju jaunos autorus. Runājot par turpmākajām aktivitātēm, Liene Rumpe uzsver, ka nākotne šķiet nedroša un izaicinājumu pilna. "Zināma atjautība un izveicība mums visiem noderēs," viņa piebilst.

BDO jauno mākslinieku balvas 2022 finālistu izstāde mākslas telpā Pilot (Vāgnera iela 3, ieeja bez maksas) būs skatāma līdz 15. februārim. Tajā līdzās Lienei Rumpei piedalās Dāvis Ozols, Jānis Šneiders, Egija Damberga, Atis Izands un Sabīne Šnē. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja