Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ISSP galerijā būs skatāma Ievas Epneres izstāde Laidi

ISSP galerijā no 2. februāra līdz 16. martam būs skatāma mākslinieces Ievas Epneres izstāde Laidi. Tajā būs aplūkojama dokumentālā filma, kas vēsta par Laidu pamatskolas pastāvēšanas pēdējo – 101. – gadu, un fotogrāfijas. Filmas pirmizrāde notiks 2. februārī plkst. 18.00 kinoteātrī K.Suns, savukārt izstādes atklāšana - plkst. 19.00 ISSP galerijā.

Dokumentālā filma ar tādu pašu nosaukumu Laidi vēsta par pēdējo Laidu pamatskolas pastāvēšanas gadu Laidu muižā. Laidos Ieva Epnere ieradās 2021. gada rudenī radošās rezidences ietvaros, lai iepazītos ar pagasta vēsturi, teikām un rastu iedvesmu jaunam mākslas darbam. Rezidences laikā dzima ideja par sadarbību ar skolas teātra pulciņu, un, pieaicinot horeogrāfi Elīnu Gediņu, tapa kustību izrāde Laidu leģendas. Paralēli izrādes idejas attīstībai, māksliniece uzzināja par Kuldīgas novada domes pieņemto lēmumu skolu likvidēt. Satraucošā ziņa pamudināja mākslinieci Ievu Epneri dokumentēt šo notikumu filmā. Rezultātā ir tapusi dokumentālā filma, kurā, aptverot visus gadalaikus, savienojas ikdiena ar gatavošanos skolas salidojumam un vienlaikus atvadām.

"2022. gada 27. janvārī Kuldīgas novada dome pieņēma lēmumu skolu slēgt. Pētot skolu situāciju kopumā, atklājas, ka pēdējos divdesmit četros gados pamatskolu skaits Latvijā ir sarucis uz pusi. Skolu tīkla optimizēšanu nosaka t.s. "kvantitatīvie kritēriji" – skolēnu skaits un ēkas uzturēšanas izmaksas," par aktualitāti stāsta Ieva Epnere. "Tomēr ar skolas zaudēšanu sākas vietas lēna izdzišana, jo skola ir ne tikai izglītības, bet arī kultūras un socializācijas centrs. Jaunās ģimenes ar bērniem vietas bez skolas neizvēlas."

Izstādē Laidi būs redzama dokumentālā filma (35') un trīs lielformāta fotogrāfijas, kas uzņemtas filmas tapšanas laikā. Filmas operators ir Valdis Celmiņš. Filmas komandā ir operatore Baiba Kļava, montāžas režisore Andra Doršs, komponists Kārlis Auziņš, skaņu režisors Edvards Broders un skaņu operators Arvīds Ceļmalis. Filma tapusi VFS Films studijā ar VKKF un VV Foundation atbalstu. Izstādes kuratore – Iveta Gabaliņa. Telpiskie risinājumi veidoti sadarbībā ar arhitekti Līvu Kreisleri.

Māksliniece īpaši pateicas Laidu pamatskolas bērniem, skolas darbiniekiem un direktorei Elitai Tisjakai, kā arī Laidu pagasta pārvaldes vadītājam Andrim Neilandam un kultūras un sporta pasākumu organizatorei Andai Stibai.

Filmas Laidi pirmizrāde notiks kinoteātrī K.Suns, Elizabetes ielā 83/85, plkst. 18.00, un pēc filmas noskatīšanās apmeklētāji aicināti doties uz ISSP galeriju, kur plkst. 19.00 tiks atklāta izstāde. Ieeja abos pasākumos ir bez maksas.

Ieva Epnere (1977) beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu (2001), Vizuālās komunikācijas nodaļu (2003) un pēcdiploma studijas HISK Gentē (2012). Epnere rada fotogrāfijas, tekstila darbus, video instalācijas un filmas, kurās personiski, privāti stāsti ir sākumpunkts mākslinieciskām refleksijām par identitāti, tradīcijām un rituāliem. 2019. gadā saņēmusi Purvīša balvu par darbu Dzīvo atmiņu jūra. Kā DAAD (Vācijas Akadēmiskās apmaiņas dienests) programmas Mākslinieki – Berlīnē stipendiāte  (2019/2020) izdevusi grāmatu Rīgas cirks. Ieva Epnere ir sarīkojusi 23 personālizstādes un piedalījusies grupu izstādēs un filmu festivālos Latvijā un ārvalstīs. Viņas darbi izrādīti tādās galerijās un mākslas notikumos kā Fogo Island Gallery, Fogo salā, Ņūfaundlendā; Art in General, Ņujorkā; daadgalerie, Berlīnē; Netwerk, Ālstā, Beļģijā; Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennālē (RIBOCA 1); Kunsthalle Wien; Malmes muzejā u.c.

Izstādi rīko Biedrība ISSP, kas jau vairāk nekā 15 gadus darbojas laikmetīgās fotogrāfijas jomā, veidojot aktīvu fotogrāfijas vidi Latvijā, izglītojot jauno Latvijas fotogrāfijas autoru paaudzi un veicinot starptautisku apmaiņu. Kopš galerijas telpas atklāšanas Berga Bazārā 2018. gadā, ISSP ir kļuvusi par nozīmīgu pieturas punktu Rīgas kultūras kartē kā vienīgā laikmetīgajai fotogrāfijai veltītā telpa Latvijā.

ISSP galerijas adrese: Berga bazārs, Marijas iela 13 k-3. Galerijas telpas ir pielāgotas cilvēkiem ar funkcionālajiem traucējumiem un cilvēkiem ratiņkrēslā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja