Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +22 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Gleznotāja Valda Buša simtgadē skatāmi mākslinieka draugu un laikabiedru darbi

Jūrmalas pilsētai nozīmīgā mākslinieka gleznotāja Valda Buša simtgades atzīmēšanā līdzās viņa darbu vērienīgajai retrospekcijai Jūrmalas muzejā, Bulduru Izstāžu namā eksponētas gleznas no LNMM un Talsu novada muzeja krājumiem, kā arī Talsu Krūmu mākslas grupas mākslinieku Andra Vītola, Guntas Kalseres, Gunas Millersones un Andra Biezbārža piederībā esošajiem darbiem pastāsta par Valda Buša draugu mākslu.

Tie ir gleznotāji, kuri darbojās Latvijas mākslas telpā reizē ar viņu 20. gadsimta 80.–90. gados un 21. gadsimta sākumā. Īpaša vieta izstādē atvēlēta Borisa Bērziņa darbiem.

Otrs šīs izstādes nosaukums pavisam noteikti varētu būt arī Meistari un mācekļi: tie, kuri pazīst Valda Buša glezniecību, kādu laiku tajā noteikti (1970.–80. gados) varēja pamanīt Borisa Bērziņa mākslas ietekmes. Savukārt Talsu mākslinieku grupas kodola – Talsu Krūmu mākslas grupas – pirmā aktīvā desmitgade pavisam noteikti risinājās Valda Buša personības un glezniecības iespaidā. Šajā namā un 2. stāvā, Valda Buša darbnīcā, aizritējušas daudz skaistu stundu kopīgās sarunās par mākslu.

Uz Talsiem gleznot Valdis Bušs kādu laiku brauca visai bieži. Iespējams, tāpēc, ka toreiz, jaunajos talsiniekos, viņš sajuta viņu vēlmi mazpilsētas vidē vairāk uzdrošināties, būt atvērtiem, drosmīgiem un varbūt pat stipri nekaunīgiem gleznotājiem. Bušs bija īstais skolotājs. Līderis un virzītājspēks. Un tad varējām nostāties blakus viņam un skatīties, kā, atrodoties pavisam necilā Dursupes vai Ķūļciema ainavā, virtuozi, ar špahteli, Bušs glezno to, kā tur nemaz nav un nekad nav bijis. Tas Talsiem bija liktenīgi un laimīgi. Gleznotāji Andris Vītols, Gunta Kalsere, Guna Millersone un Andris Biezbārdis turpmāk veidoja sevi par radošu mākslinieku vienotni, kurā veiksmīgi savienojās katra gleznotāja personīgie rokraksti ar iekšējo brīvību, dinamiku un piesātinātu krāsu.

1984. gada vasarā Valdis Bušs Jūrmalas Izstāžu zālē Dzintaros svinēja savu 60. jubileju, tur uzmanīgi klausījāmies viņa drauga Borisa Bērziņa vērtējumos par Buša bildēm. Buša draudzība ar gleznotāju Borisu Bērziņu bija pašsaprotama; viņus vienoja gadi un kopā aizvadītais laiks vēstures griežos. Un abiem piemita tāda rakstura īpašība kā veselīga pašapziņa – gan kā sabiedrības locekļiem, gan kā māksliniekiem. Viņu abu glezniecības procesi laimīgi aizgāja katrs savu ceļu, bet draudzība un cieņa vienam pret otru turpinājās. Ar Valda Buša līdzdalību sarīkotā abu meistaru kopizstāde Talsu novada muzejā 2001. gada maijā - jūnijā pierādīja divu spēcīgu individualitāšu un līdz izcilībai izkoptas glezniecības satikšanos: Bušs ir Bušs un Boriss ir Boriss. Šajā izstādē, pateicoties Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam, ir izdevies izstādīt tos pašus, 2001. gadā Talsos eksponētos Borisa Bērziņa darbus. Talsu muzeja piedāvātie Krūmu mākslas grupas darbi ir tapuši no 1993. līdz 2007. gadam; tas bija laiks, kurā šo mākslinieku četrinieku rotāja Valda Buša personības un draudzības klātbūtne. Eksponēti arī Talsu mākslinieku pēdējo gadu darbi. Izstādes kuratore gleznotāja Guna Millersone.

Izstādes atklāšana 4. jūlijā pl. 17.00. Izstāde Valda Buša laiks. Laikabiedri Bulduru Izstāžu namā (Muižas iela 6, Bulduri, Jūrmala) apskatāma no 3. jūlija līdz 7. septembrim. Muzeja darba laiks: P. – Slēgts, O.-S. – 10.00 – 18.00, Sv. – 11.00 – 16.00


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja