Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Galerijā Māksla XO būs skatāmas Zanes Žeivates un brazīliešu mākslinieces Lucianas Mariano izstādes

Galerijā Māksla XO no 9. februāra līdz 4. martam būs skatāma Zanes Žeivates izstāde Tik ilgi, cik gribi un brazīliešu glezntājas Lucianas Mariano izstāde Tējas laiks, informēja galerijas galerijas pārstāvji.

"Rakstot dzeju, ļauju sabrukt saviem mūriem. Esot procesā, nostiprinu uzticību savām sajūtām. Strādājot ar metālu un audumu, un izšūtu tekstu, meklēju mūsdienu urbānas sabiedrības vietu, kur jūtas un racionalitāte piedalās nebeidzošā varas spēlē. Pētu robežas starp cilvēka radīto vidi un cilvēka jūtām, kas tādās struktūrās kā pilsētas tiek uzskatītas par vājībām. Apvienojot rokdarbu un amatniecības prasmes ar autobiogrāfiskām metodēm, ir veids, kā izveidot paliekošus pierādījumus par sociālpolitiskām problēmsituācijām. Caur skulptūrām un tekstu es atklāju savu kā sievietes pieredzi plašākā šī brīža kontekstā, meklējot un apšaubot dzimumu varas struktūru modeļus demokrātijā.

Mani interesē divvirzienu attiecības starp cilvēka radīto vidi un cilvēka uztveri, lai apgāztu dzimumu stereotipu nosacījumus. Es mēģinu atrast un izcelt jaunas asociācijas ar jau esošajām pilsētas struktūrām - šādā veidā, spēlējoties ar cilvēka uztveri, mainot to, kā mēs objektivizējam būvēto vidi ap mums.

Savā praksē izmantoju telpiskus kontekstus un pārvēršu tos metaforās, kas runā par sociālajām vērtībām - sieviešu emancipāciju, vienlīdzību un ķermeņa autonomiju. Apzināti izvēlos atpazīstamas, funkcionālas metāla detaļas no pilsētas ainavām un mēģinu tās mainīt un dekonstruēt, veidojot jaunas formas, lai tajās meklētu mazāk hierarhiskus attiecību modeļus starp dzimumiem," Zane Žeivate, 2023.

Ar VKKF atbalstu Zanes Žeivates pirmās trīs skulptūras no sērijas Struktūru dienasgrāmata 2022. gadā tika izstādītas solo ekspozīcijā Tbilisi, Gruzijā – starptautiskā mākslas mesē TAF un starptautiskā mākslas mesē ART VILNIUS, Viļņā, Lietuvā. Māksla XO galerijā būs skatāma pirmā apjomīgā mākslinieces personālizstāde, kas aptvers vairākas skulptūras jauktā tehnikā un rakstītu tekstu.

Zane Žeivate (1993) absolvējusi Sanberga Institūta, Gerrita Rietvelda akadēmijas Sociālās telpas studiju nodaļu (MA, 2021, Amsterdama, Nīderlande) un Rīgas Tehnisko universitāti, Arhitektūras fakultāti (BA, 2017, Rīga, Latvija). Saņēmusi veicināšanas balvu Latvijas Arhitektūras gada balvas ietvaros (2014). Strādājusi kā arhitektspraktikants arhitektu birojā Hosoya-Schaefer Architects (2018, Cīrihe, Šveice) un arhitekta palīgs Zaigas Gailes arhitektu birojā (2019, Rīga, Latvija). Sākot ar 2021. gadu kā māksliniece piedalījusies vairākās grupu izstādēs un projektos Lietuvā, Nīderlandē, Gruzijā un Ķīnā, to skaitā - Terrible Event (2022, Amsterdama, Nīderlande), Love for Sale: Alles moet weg? (2021, Amsterdama, Nīderlande), Turn of the Light When You Leave (2021, Amsterdama, Nīderlande), Finally, Things Are Happening (2021, Amsterdama, Nīderlande), Women are fashioning (2021, Sjameņa, Ķīna). Kopš 2017. gada publicējas žurnālā Latvijas Arhitektūra. 2021. gadā publicē savu eseju grāmatu Tu smaržo rotaļīgi kā apelsīns. 

******

"Piedzimstot un uzaugot Dienvidamerikā, man bija divas izvēles: pakļauties vai dumpoties. Es noteikti esmu dumpiniece. Pārāk ilgi esmu noraudzījusies, kā sievietes visā pasaulē tiek pakļautas vardarbībai un ar savas mākslas starpniecību, lai cik šis ieguldījums būtu subjektīvs vai pieticīgs, runāju par tādām tēmām kā dzimums, rase, sociālā vienlīdzība, taisnīgums, izvēle, empātija un cilvēktiesības. Mākslinieki nevar izlabot pasauli... bet mēs to varam uzgleznot.

Viss, kas notiek man apkārt: lietas, ko es redzu, dzirdu, jūtu, kļūst par izejvielu, no kuras rodas mans darbs," - Luciana Mariano, 2022.

Luciana Mariano ir itāļu un portugāļu izcelsmes brazīliešu gleznotāja, naivisma pārstāve trešajā paaudzē. Pēdējo 14 gadu laikā piedalījusies naivisma mākslai veltītās izstādēs un projektos galerijās un muzejos visā pasaulē.

Luciana Mariano ir autsaidere, laikmetīga naiviste, kurai raksturīgs daudzkrāsains, košs stāstījums. Kaut arī tai piemīt bērnišķīgums un smalkums, viņas daiļrade nav brīva no nemierīgas provokācijas. Tā iekļauj viņas sievišķo Visumu, mazus noslēpumus intriģējošos elementos. Vienmēr ir kaut kas ko stāstīt, novērot un apspriest: reizēm gleznu apdzīvo apaļīgi kaķi un trokšņaini tēli, citreiz tā ir gluži vienkārši klusa vai neapdzīvota, ko akcentē diskrēti priekšmeti un simboli, kas atklāj mākslinieces iekšējo pasauli un aicina skatītāju dalīties savos brīnumos, pārdomās un stāstos.

Luciana Mariano (1971) piedzimusi un uzaugusi Sanpaulu, Brazīlijā, bet pašlaik dzīvo un strādā Pirkalā, Somijā. Kopš 2018. gada piedalījusies 36 grupu izstādēs un izveidojusi 12 personālizstādes visā pasaulē. Luciana Mariano tika izvirzīta kā naivās mākslas pārstāve 2010. gada Govju parādē (Cow Parade) Sanpaulu, Brazīlijā. 2012. gadā Seneca Project ietvaros Luciana Mariano uzgleznoja murāli Pasaule ir mūsu mājas (The World is our Home) Vemblijā, Lielbritānijā. Lucianas Mariano darbi ir publiskās kolekcijās: Starptautiskās Naivās mākslas muzejs (Riodežaneiro, Brazīlija), Musée d'Art Spontané (Brisele, Beļģija), Bulgārijas Naivais muzejs (Sofia, Bulgārija), Naivās mākslas mini muzejs (Paratī, Brazīlija). 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja