Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā 0 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Gaismēnas, krāsas un 3D garbārkšu tehnikā. Izstādē Rok-darbi – 60.–80. gadu tekstilmākslas meistari

Tumšie vakari vedina uz nodarbošanos ar rokdarbiem, aukstais laiks – uz siltām tekstilijām dizainā. Pēc iedvesmas un idejām var doties uz Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju (DMDM), jo izstādē Rok-darbi no muzeja krājumiem izcelti tekstildarbi reiz tik aktuālajā un tagad atkal modē nākušajā bārkšu tehnikā.

Muzeja Tekstilmākslas un ādas mākslas kolekcijas glabātāja Rūta Rinka atzīst, ka krājumu pārcilāšana nebija viegls darbs. "Tekstiliju kolekcija ir bagāta. Ekspozīcijai vienmēr jāatrod kopīgs temats un motīvs, tad nu šoreiz tas ir saistīts ar aušanas tehniku, kurā dominē garbārkšu jeb ziemeļnieku tehnika," viņa stāsta. Tās aizsācēja Latvijā XX gs. sākumā, iespējams, bijusi viešņa no Zviedrijas Hildura fon Etolēna. Dažādu aušanas tehniku lietpratēja piedāvāja kursus un pati 1910. gadā ar vairākām garbārkšu tehnikā austām tekstilijām piedalījās pirmajā latviešu mākslinieku darbu izstādē. Viens viņas darbs it kā pat darināts, izmantojot Anša Cīruļa metu. Tekstilijas visiem patika – mīksti, pūkaini, krāsaini akcenti –, un drīz vien šo tehniku jau mācīja profesionālās amatniecības un lietišķās mākslas skolās. "Garbārkšu tehnika Skandināvijas valstīs bija populāra un tāda ir vēl joprojām. Tā ne vien dažādo tekstiliju virsmas faktūru, bet arī izceļ kompozīcijas zīmējumu, veido trīsdimensiju apjomu, panāk gaismēnu spēles un krāstoņu variācijas," skaidro R. Rinka un piebilst, ka šādas tekstilijas labi iederas interjerā.

XX gs. 20. gados pirmā, kas piedāvāja modernus paklājus un citas istablietas garbārkšu tehnikā, bija Milda Klēbaha. "Diemžēl no šī perioda nav saglabājies pilnīgi nekas," teic R. Rinka.  Pēc kara viņa strādā jau pilnīgi savādāk, bet garbārkšu tehnika palika kā akcents." Izstāde atklāj, kā ziemeļnieku tehniku pārzinošie Latvijas mākslinieki to attīstīja. Ziedulaiki bija Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļas mākslinieku darbos. Viņi eksperimentēja ar tekstiliju materiālu, tehnikām un telpiskumu, pievērsās reljefu un apjomīgu tekstilobjektu veidošanai. "Bārkstis varēja klāt gandrīz visu kompozīcijas laukumu vai kļūt par nelielu, bet būtisku akcentu gludajā gobelēna virsmā."

Iekārtojot izstādi, DMDM speciālisti vairāk orientējušies uz modernām tekstilijām un sen neredzētu darbu eksponēšanu. "Lai izstāde ir kā atklājums. Jaunajai paaudzei tas vispār būs brīnums," saka R. Rinka. Tieši viņiem domāta arī plaša izglītības programma, lai pamācītos siet bārkstis. Varbūt tehnika kļūs populāra atkal? Viss aizmirstais, apmetis loku, atkal atgriežas modē. Izstāde Rok-darbi DMDM skatāma līdz 30. decembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja