Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Protests Bērnu žūrijas aizstāvībai

"Nedrīkst pārtraukt finansēt no valsts līdzekļiem lasīšanas veicināšanas programmu Bērnu un jauniešu žūrija, jo tā ir ilgtermiņa investīcija sabiedrības konkurētspējas un intelektuālās kapacitātes attīstīšanai," atklātā vēstulē Latvijas Valsts prezidentam, Ministru prezidentam, virknei ministru, Kultūrkapitāla fondam un citām institūcijām norāda Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja, programmas Bērnu un jauniešu žūrija koordinatore Silvija Tretjakova, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, projekta _Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa _vēstnieki un literatūras nozares pārstāvji.

Noprotams, ka vēstule ir tikai pirmais solis projekta Bērnu un jauniešu žūrija atbalstam.

“Finansēt lasīšanas veicināšanu pašlaik ir vitāli svarīgi, bibliotēkām trūkst līdzekļu jaunu grāmatu iegādei. Kopīga lasīšana pozitīvi ietekmē sabiedrību integrācijas virzienā un mazina sociālo spriedzi. Būtu svarīgi daudz plašāk attīstīt lasīšanas veicināšanas programmu latviešu diasporas centros pasaulē un minoritāšu skolās Latvijā, tādā veidā jēgpilni īstenojot sabiedrības integrācijas politiku,” uzsvērts vēstulē, kas tapusi pēc Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) lēmuma 2012. gada pirmajā konkursā Bērnu žūrijai naudu nepiešķirt. “Paužam neizpratni par šo situāciju, jo ir bezatbildīgi apturēta 11 gadus plaši attīstīta iniciatīva, neparedzot alternatīvu risinājumu lasīšanas veicināšanas finansēšanai valstiskā mērogā un bērnu literatūras izplatības nodrošināšanai, šādi izmantojot bērnus finanšu problēmu seku novēršanai,” norādīts vēstulē.

Tās autori atgādina, ka kopš 2001.gada, kad Latvijā tika izstrādāta un īstenota programma Bērnu žūrija, par aktīviem lasītājiem ik gadus iesaistījās 15 – 17 tūkstoši bērnu Latvijā un 14 latviešu diasporas centros pasaulē. Labāko, lasītprieku veicinošo grāmatu izplatība tika nodrošināta gandrīz 600 bibliotēkās un latviešu centros pasaulē.

“Pateicoties LNB Atbalsta biedrībai, tika radīts labdarības projekts Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa, lai vāktu ziedojumus bērnu grāmatām un palīdzētu notikt Bērnu un jauniešu žūrijai. Jau vairākus gadus ziedot iespējams portālā www.ziedot.lv, par labdarības projekta vēstniekiem kļuvuši daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki. 2011. gadā LNB Atbalsta biedrība ziedojumos piesaistījusi 15 000 latu. Taču lasīšanas motivācija ir valstiska atbildība un to nevar nodrošināt tikai ar ziedojumu palīdzību. Situācija ir turpinājusi regresēt, līdz 2012. gada VKKF 1. konkursā projektam Bērnu un jauniešu žūrija netika piešķirti nekādi līdzekļi un 2012. gada 2. marta VKKF vēstulē Nr.2012-1-LIT043-1 tika norādīts, ka „projekts ir mazāk prioritārs iesniegto projektu kontekstā”, kaut gan sabiedrības, bibliotekāru un skolotāju, kā arī 13 tūkstošu bērnu un jauniešu viedoklis ir diametrāli pretējs.”

Vēstuli parakstījuši Latvijas Bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja un programmas Bērnu un jauniešu žūrija koordinatore Silvija Tretjakova, Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, LNB Atbalsta biedrības valdes priekšsēdētāja Undīne Būde, Latvijas Literatūras un grāmatniecības padomes priekšsēdētāja Renāte Punka, Latvijas Grāmatnieku ģildes priekšsēdētāja Vija Kilbloka, Latvijas Bibliotēku padomes priekšsēdētāja Aija Janbicka, Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Jānis Jurkāns, Latvijas Literatūras centra direktors Jānis Oga, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Leja, Latvijas skolu bibliotekāru biedrības priekšsēdētāja Inita Bertmane, Latvijas Lasīšanas asociācijas prezidente Sandra Kalniņa, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes prezidente Ilze Stikāne un labdarības projekta Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa vēstnieki: Aurēlija Annužīte-Lauciņa, Inese Zandere, Dāvis Auškāps, Pauls Raudseps, Indra Sproģe, Evelīna Strazdiņa, Gatis Rozenfelds, Elīna Bīviņa, Toms Auškāps, Ilze Dobele, Kārlis Kazāks, Lienīte Osipova, Lauris Aleksejevs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja