Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Noslēgušies divdesmitie Lielie lasīšanas svētki

Sestdien, 18. martā, Latvijas Nacionālā bibliotēkā (LNB) notika LNB lasīšanas veicināšanas programmas Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2022 svinīgais noslēguma pasākums Lielie lasīšanas svētki, kurā tika suminātas 20 tūkstošu lasītāju visaugstāk vērtētās grāmatas un to autori.

Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas programma palīdz satikties grāmatām un to lasītājiem, nodrošina plašāku piekļuvi nesen izdotām grāmatām, rosina cilvēkus izteikties par lasīto un sniedz atgriezenisko saiti rakstniekiem, ilustratoriem, tulkotājiem un izdevējiem. Tā darbojas Latvijā un 67 latviešu diasporas centros 29 pasaules valstīs. Kopumā programmā pagājušajā gadā iesaistījās 852 skolas un bibliotēkas, radot labvēlīgus apstākļus lasīšanai un sarunām par grāmatām. 20100 lasītāji vecumā no 5 gadiem līdz pat sirmam vecumam sniedza rakstisku atsauksmi par izlasīto, autori ir no sirds aizkustināti par grāmatu vērtējumiem.

Lielie lasīšanas svētki šogad notika jau 20. reizi, arī LNB Bērnu literatūras centram ir apaļa jubileja – 30 gadi kopš izveidošanas 1993. gadā. Lasīšanas veicināšanas programmu īstenošana, kas tika uzsākta 2001. gadā, ir viens no svarīgākajiem centra darbības virzieniem, kas patiešām ir veicies labi, pateicoties LR Kultūras ministrijas mērķtiecīgajam finansējumam un visu iesaistīto aizrautībai un aktīvai līdzdalībai.

2022. gada Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas kolekciju veidoja 33 grāmatas no 10 izdevniecībām – Zvaigzne ABC, Liels un mazs, Latvijas mediji, Jāņa Rozes apgāds, Mansards, Iddea, Orbīta, Omnia mea, Aminori un Pētergailis. Atzītāko grāmatu vidū ir seši aizraujoši oriģinālliteratūras izdevumi un deviņi tulkojumi. Lasītāju visaugstāko novērtējumu saņēmuši jau iemīļoti rakstnieki un arī debitanti, par ko ir īpašs prieks, jo atgriezeniskā saite no lasītājiem motivē tālākai jaunradei un iedvesmo. Programmas grāmatas ir saistošas dažādiem lasīšanas līmeņiem, to tematika ir gan mūsdienīgi aktuāla, gan pieskaras tādām mūžīgām tēmām kā dzīvība un nāve, atbildība par saviem tuvākajiem un apkārtējo vidi, sadzīvošana un pieaugšana, tautas dzīvesziņa un mitoloģija.

Rezultāti:

5+ grupā

1. vieta – Rebeka Lukošus Nepaklausīgais vectēvs (il. Rebeka Lukošus. Liels un mazs, 2021)

2. vieta – Amēlija Žavo Mana negantā diena (tulk. Laura Romanovska. Latvijas mediji, 2022)

3. vieta – Juris Zvirgzdiņš Rijīgā čūska un gudrā pele (il. Vivianna Maria Stanislavska. Pētergailis, 2021)

9+ grupā

1. vieta – Marks Uve Klings Diena, kad ome salauza internetu ( tulk. Signe Viška. Jāņa Rozes apgāds, 2021)

2. vieta – Laura Vinogradova Tētis un suns (il. Ieva Maurīte. Zvaigzne ABC, 2021)

3. vieta – Toms Dirgēla Gustavs Salmiņš liek no augšas (tulk. Dace Meiere. Latvijas mediji, 2021)

11+ grupā

1. vieta – Žaks Frīnss Sestklasnieki neraud (tulk. Inese Paklone, il. Edmunds Jansons. Liels un mazs, 2021)

2. vieta – Kurbads (Guntara Godiņa apdare, il. Sindija Anča, Marika Eglīte. Zvaigzne ABC, 2022)

3. vieta – Marija Parra Glimmerdāles Tonje (tulk. Jolanta Pētersone, il. Reinis Pētersons. Liels un mazs, 2021)

15+ grupā

1. vieta – Čārlijs Makesijs Puika, kurmis, lapsa un zirgs (tulk. Silvija Brice. Zvaigzne ABC, 2021)

2. vieta – Jennija Jēgerfelde Stendapa karaliene (tulk. Vizma Zaķe. Latvijas mediji, 2021)

3. vieta – Delfīne de Vigāna No un es (tulk. Inta Šmite. Jāņa Rozes apgāds, 2021)

Vecāku žūrija

1. vieta – Tara Vestovera Izglītotā (tulk. Silvija Brice. Zvaigzne ABC, 2020)

2. vieta – Andris Kalnozols Kalendārs mani sauc (Orbīta, 2020)

3. vieta – Iveta Troalika Tūlīt paliks labāk (Mansards, 2021)

Autori bija aizkustināti, jo bija jau izlasījuši atsauksmes, ko programmas dalībnieki raksta par viņu darbiem. Rebeka Lukošus, kuras grāmata Nepaklausīgais vectēvs saņēma vairāk nekā 2600 sajūsminātu lasītāju vērtējumu, teica, ka grāmatas galvenā tēla prototips ir viņas vectēvs, daļa notikumu, protams, ir mākslinieciskā jaunrade.

Rakstnieks Juris Zvirgzdiņš svētku dalībniekiem atsūtītā vēstulē pauda prieku, ka viņa grāmata Rijīgā čūska un gudrā pele mudinājusi bērnus kārtīgi izspēlēties. Lasītāju grupa 5+ ir skaitliski vislielākā, tas priecē programmas veidotājus un dod cerību, ka daiļliteratūras lasītāju nekad netrūks.

Šogad svētkos piedalījās arī divi ārzemju rakstnieki – lietuvietis Toms Dirgēla un nīderlandietis Žaks Frīns. Toma Dirgēlas grāmata Gustavs Salmiņš liek no augšas aizkustināja daudzus puikas, jo galvenais tēls bija mazs zēns un viņa "sacensības" basketbola laukumā. Žaks Frīns jau otro reizi Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas pastāvēšanas vēsturē iegūst visaugstāk vērtētās grāmatas autora titulu. Grāmata Sestklasnieki neraud, skaudrā meitenes cīņa ar slimību, raisīja līdzjūtību vairākos simtos lasītāju, kuri grāmatai piešķīra 1. vietu 11+ grupā. Autors varēja pastāstīt patieso stāstu, jo bija skolotājs klasē, par ko rakstīts grāmatā.

Grāmata Kurbads. Latvju varoņstāsts, multimediāls darbs ar iespēju klausīties un skatīties mūziku Skyforger priekšnesumā, guvis patiesu atzinību lasītāju vidū kā moderna forma varoņeposam. Guntars Godiņš, pasakas pārstāsta autors, pieminēja katrai nācijai svarīgos pamattekstus, kuros reālais laiks neeksistē, bet mītiskais laiks ietver pagātni, tagadni, nākotni, un izteica atzinību grāmatas vērtētājiem, kas bija uztvēruši šo vēstījumu.

Programmas kolekcija jauniešu vecumgrupā piedāvāja Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas laureātes, franču rakstnieces Delfīnes de Vigānas grāmatu No un es, kuras tulkotāja Inta Šmite pauda gandarījumu, ka grāmata ar tik sarežģītu problemātiku precīzi rezonējusi daudzu lasītāju sirdīs, novērtējot to, ka pasaulē vairumam cilvēku rūp citu dzīves, lai visiem būtu jumts virs galvas, sava gulta, brīvi pieejama pārtika, ūdens un siltums.

Vecāku žūrijas lielākā atzinība diviem oriģinālliteratūras autoriem. Andris Kalnozols 2. vietu ieguva par grāmatu Kalendārs mani sauc, viņš priecājās, ka tieši Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, ceremonijas notikuma vietā, tapusi šī grāmata. Viņš pauda atbalstu grāmatām, lasīšanai un bibliotēkām, uzsverot savas dzimtās pilsētas Talsu nozīmi, romāna lappusēs vietu var skaidri atpazīt. Otra vecāku žūrijas visaugstāk vērtētā ir grāmata Tūlīt paliks labāk, kuras autore debitante Iveta Troalika atzina, ka visu gadu ir bijusi laimīga, redzot savu grāmatu kampaņas plakātā, bet vēl vairāk viņa priecājās par lasītāju atsauksmēm.

LR Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks Uldis Zariņš pasniedza atzinības rakstu LNB Bērnu literatūras centram par daudzu gadu ieguldījumu lasīšanas veicināšanā, atzīmējot centra 30 gadu jubileju. Vislielākā pateicība tika izteikta arī Lasīšanas vēstnešiem, atzinības rakstus un grāmatu dāvinājumu saņēma aktīvākie vecāki un skolotāji, bez kuru palīdzības Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija nebūtu tik veiksmīga. Sveicām piecu vēsturisko novadu bibliotekāru nosauktos palīgus – Agnesi Vanagu no Ādažiem, Ivetu Slavīti no Bauskas, Eviju Dzvinko no Valmieras, Ingu Kaļvu-Miņinu no Rēzeknes, Tamāru Juzupu no Jaunpils. Atzinības raksti aizceļoja arī pie lasīšanas vēstnešiem ārpus Latvijas: Adrianam Kontrerasam Levantē (Spānijā), Baibai Kalniņai Vīnē (Austrijā), Aijai Zeltiņai-Kalniņai Losandželosā (ASV). Par video sveiciena sagatavošanu un atbalstu Lielajiem lasīšanas svētkiem sirsnīgs paldies Jaunzēlandes latviešiem, ko Baltā mākoņa bibliotēkā apvieno Evija Trofimova.

Svētkus atraktīvi vadīja TV personība Māris Grigalis, kurš bija iejuties lasīšanas kuģa kapteiņa lomā, muzikālo sveicienu svētku dalībniekiem bija sagatavojuši Brāļi Grīnbergi, dažādus sitamos instrumentus virtuozi spēlēja trīs brāļi – Miķelis (12 gadi), Ansis (17 gadi) un Kārlis (20 gadi), izpildot populāru skaņdarbu pašu veidotās aranžijas. Pasākumā klātienē piedalījās ap 400 dalībnieku, kā arī tiešraidi varēja vērot LSM.lv kā arī LNB Facebook un YouTube kontos.

Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas īstenošanu un Lielo lasīšanas svētku norisi atbalsta LR Kultūras ministrija, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija un programmā iesaistītās izdevniecības, kā arī vietējās pašvaldības. Satura pilnveidošanu un organizatorisko darbu veic Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs kopā ar reģionālajām bibliotēkām un citiem atbalstītājiem.

  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja