Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kuldīgas novada muzejā izveidota Imanta Ziedoņa grāmatai Kurzemīte veltīta ekspozīcija

Imanta Ziedoņa grāmatas Kurzemīte piecdesmitgadē Ziedoņa muzejs un Kartupeļu lauka radio izveidojuši izstādi un nepieredzēta formāta žurnālu. Sākot ar 2. oktobri, Kuldīgas novada muzejā var iepazīties un piedzīvot ekspozīciju Kur zeme tā, informēja Imanta Ziedoņa muzeja pārstāvji.

Izstāde Kur zeme tā sastāv no vairākām telpām, kuras konceptuāli vēsta, paskaidro un interpretē Imanta Ziedoņa idejas un viņam tuvās vērtības mūsdienās. Izstādes mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ne tikai ar Imanta Ziedoņa grāmatu Kurzemīte, bet arī inovatīvā veidā prezentēt dažādas šajā grāmatā atrodamās idejas.

Imants Ziedonis, apceļojot Kurzemi un apcerot ceļā pieredzēto, savā grāmatā raksta, ka viņu interesē Latvijas individualitātes, personības, savādnieki un dīvaiņi. Ziedoņa prāt, tikai personība spēj izaudzināt otrā personību.

"Mūsu vēlme gan ar šo izstādi, gan Radiožurnāls. Kur zeme tā bija atgriezties pie tās zemes sajūtas, kura aprakstīta Kurzemītē un kura elpo vēl šodien. Gan Kolkasraga krastā, gan Kuldīgas laiskajā idillē, gan uz tikko apstrādāta tīruma, kuru apdzīvo putni un vēja dažādās melodijas. Ar katru nākamo ekspedīciju, kurā devāmies, iepriekš pieminētā izjūta sevi pieteica arvien spēcīgāk. Tā sevi artikulēja ne tikai dabas vasarīgajās norisēs, bet arī caur iepazīto kurzemnieku balsīm," stāsta izstādes tekstu autors Toms Treibergs.

Vienā no izstādes telpām būs apskatāmi jauno mākslinieku Elizabetes Klints, Ginta Rudzīša, Jāņa Holšteina – Upmaņa (Goran Gora), Sandras Strēles un Kintijas Avenas darbi, kuri tapuši iedvesmojoties no grāmatas Kurzemīte.

Grāmatā Imants Ziedonis, apceļojot Kurzemi, paviesojies arī Kazdangas lauksaimniecības tehnikuma rīkotajā Kartupeļu ballē. Pateicoties Kazdangas muzejam, izstādē ikvienam apmeklētājam būs iespēja ielūkoties šajā unikālajā notikumā. Atsevišķa vieta izstādē atvēlēta Kartupeļu lauka radio radītājam izdevumam Radiožurnāls. Kur zeme tā. Tas ir multimediāls izdevums, kur paralēli tekstam un fotogrāfijām iespējams intervētos kurzemniekus saklausīt un saredzēt. Izcilie kurzemnieki intervēti un iemūžināti vairākās radio komandas ekspedīcijās visas vasaras garumā. Radiožurnāla varoņus iemūžinājuši fotogrāfe Elīna Kursīte un jaunā videomāksliniece Alise Līce. Mūziķis Goran Gora sakomponējis skaņdarbu no Kurzemē sastopamajām skaņām.

Izstāde apskatāma Kuldīgas novada muzejā (Pils iela 5, Kuldīga) līdz 22. novembrim katru dienu no trešdienas līdz svētdienai no plkst. 10 līdz plkst. 18, otrdienās no plkst. 12 līdz plkst. 18.

Visām Ziedoņa muzeja aktivitātēm var sekot līdzi mājaslapā: https://ziedonamuzejs.lv/ un muzeja sociālajos tīklos https://www.facebook.com/Ziedonamuzejs/ un https://www.instagram.com/ziedonamuzejs/.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja