Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Sestdiena, 14. septembris
Sanda, Sanija, Sanita, Santa, Sandija

Foto: Rakstniecības un mūzikas muzejs atgriežas atjaunotajās telpās

Trešdien, 28. augustā, VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ), Kultūras ministrija un būvniecībā iesaistītās puses svinīgi nodeva atjaunotā vēsturiskā nama Mārstaļu ielā 6, Rīgā atslēgas Rakstniecības un mūzikas muzejam jaunās ekspozīcijas ierīkošanai, informē VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova

VNĪ vadībā vēsturiskajā ēkā Mārstaļu ielā 6 veikti vērienīgi atjaunošanas darbi, pielāgojot to RMM vajadzībām. Atjaunotas 1400 kvadrātmetru plašas telpas muzeja pastāvīgajai ekspozīcijai, kas būs veltīta latviešu rakstniecībai un mūzikai, izstādēm, kā arī labiekārtots pagalms radošiem pasākumiem. Atjaunotais muzejs apmeklētājiem durvis vērs nākamgad, savā simtgadē, piedāvājot apmeklētājiem interaktīvu ekspozīciju Prokrastinācija un radīšana.

“Priecājos, ka, spītējot dažādiem izaicinājumiem, Rakstniecības un mūzikas muzejs varēs sākt darbu atjaunotajā ēkā Mārstaļu ielā 6. Lai gan durvis apmeklētājiem muzejs jaunajā ēkā vērs nākamgad, jau šodien sākas darbs pie ēkas un ekspozīciju iekārtošanas. Esmu pārliecināta, ka ar vēstures liecību bagātību, kādas būs apskatāmas atjaunotajā ēkā, izdosies uzrunāt dažāda vecuma apmeklētājus ne vien no Latvijas, bet visas Baltijas un Eiropas,” norāda kultūras ministre Agnese Lāce.

Ēkā atjaunotas vēsturiskās liecības – sākot ar grezno rokoko stila ieejas portālu un beidzot ar plašo mansardu, kuru rotā milzīgas koka konstrukcijas, kuru izcelsme meklējama ap 16. gadsimtu, radot piemērotu vidi dzejas lasījumiem, muzikāliem pasākumiem un kopstrādes darbam. Iekštelpās piestrādāts pie vairāku atklāto sienu gleznojumu atjaunošanas, bet ēkas iekšpagalmā restaurēti kādreizējie Helēnas Heinrihsones gleznojumi.

VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova: “Vēsturiskā ēka atjaunota saskaņā ar Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes norādēm. Vienlaikus VNĪ šajā un arī citos ēku atjaunošanas projektos piedomā par ilgtspējību, ne tikai atbildīgi izturoties ne tikai pret kultūras mantojuma saglabāšanu, bet arī par materiālu otrreizēju izmantošanu un energoefektivitātes uzlabošanu. Piemēram, šajā ēkā koka dēļi, kas vēsturiski tika izmantoti jumta klājumā, tika atkārtoti izmantoti bēniņu apšuvumā, izbūvēti LED gaismekļi, vēsturiskajos logos iestrādātas stikla paketes.”

Atjaunošanas darbus ar bagātu vēsturi apvītajā Vecrīgas namā Mārstaļu ielā 6, Rīgā saskaņā ar SIA Arhitektu birojs Krasts projektu kopš 2021.gada vasaras veica AS UPB. Ēkas interjera autori – SIA OUTOFBOX Architecture. Projekta kopējais budžets - 5,59 miljoni eur. Ēka tika nodota ekspluatācijā 2024.gada 26. jūlijā.

RMM direktore Iveta Ruskule pauž pateicību visām ēkas atjaunošanā iesaistītajām pusēm: “Rakstniecības un mūzikas muzejs ar pateicību pieņem rekonstruētā nama Mārstaļu ielā 6 atslēgas, lai nākamgad, muzeja simtgades gadā, vērtu durvis muzeja un Latvijas kultūras dzīvē sen gaidītam notikumam – ekspozīcijai par Latvijas literatūras un mūzikas vērtībām. Šeit tiks eksponēti unikāli artefakti, ļaujot tos nesteidzīgi izzināt, apcerēt un transformēt neatkārtojamā, personiskā pieredzē, atkarībā no katra apmeklētāja dzīves pieredzes, intereses, kultūras, valodas un sociālās identitātes. Ļoti gaidām šo brīdi un satikšanos ar muzeja apmeklētājiem!”

Mūsdienīgā ekspozīcija ar dažādām instalācijām un runājošiem objektiem muzeja apmeklētājiem ļaus ne tikai novērtēt kultūras mantojumu, bet arī doties neaizmirstamā klātbūtnes piedzīvojumā un pašiem gūt iedvesmu radīšanai. Stāstot par latviešu rakstnieku un mūziķu personībām, 100 epizodēs izgaismosies radošuma cilvēciskie aspekti, par kuriem maz vai nemaz nav rakstīts klasiskos pētniecības avotos: radīšanas rituāli, iedvesmas avoti, aizraušanās un dažādas iemīļotas ikdienas nodarbes, kas aizved pie neatkārtojamiem, ģeniāliem, izciliem, radošiem darbiem. Ekspozīcijas saturs tapis ciešā RMM mākslas ekspertu sadarbībā ar rakstnieci Noru Ikstenu, mākslinieci Annu Heinrihsoni, radošo direktori Unu Rozenbaumu, mūziķi Sigvardu Kļavu. Ekspozīcijas objektu un ar to saistīto tehnoloģisko risinājumu izgatavošanu un uzstādīšanu līdz gada nogalei veiks personu apvienība SIA SOLAVI un SIA AD PRODUCTION.

Ēka Mārstaļu ielā 6 ir izcils baroka – klasicisma laikmeta vecpilsētas apbūves piemineklis. Tās plānojums ir saglabājies no 1905. gada, ir vēl dzīvi mūru fragmenti no XVII gs., koka kāpnes pārstāv XIX gs. beigu amatniecības skolu, jumta konstrukcija ir tapusi XVII gs. Ēkas galvenās fasādes kompozīcija ir saglabājusies kopš 1823. gada. Galvenais akcents ir greznais ar rokoko detaļām veidotais portāls - XVIII gs. valsts nozīmes mākslas piemineklis, kas atrodas ēkas galvenās fasādes centrālajā daļā. Tāpat līdz mūsdienām saglabājies galvenās fasādes 1. stāva veidojums, kas pārbūvēts 1905. gadā pēc prominentā Rīgas arhitekta Vilhelma Bokslāfa projekta. Ēkas atjaunošana veikta sadarbībā ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi, lai nodrošinātu vēsturisko liecību saglabāšanu.

Nams atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs un UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta Rīgas vēsturiskais centrs, kā arī valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļa Vecrīgas arheoloģiskais komplekss teritorijā.

Plašāka informācija par ēkas atjaunošanas projektu un tā gaitu ŠEIT.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja