Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Džons Travolta saņem Kristāla Globusu Karlovi Varu kinofestivālā

Piektdienas, 28. jūnija, vakarā Čehijas pilsētā Karlovi Vari tika atklāts Starptautiskais Karlovi Varu kinofestivāls, kas notiek jau 48. reizi un tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem Eiropas festivāliem.

Īpašu uzmanību festivāla organizētāji veltī Austrumeiropas valstu, arī Baltijas filmām, nereti tās iekļaujot oficiālajās skatēs un konkursa programmās. (Šoreiz gan Karlovi Vari festivāla programmai nav izraudzīta neviena no latviešu filmām, toties konkursa programmā East of the West/Rietumu austrumi sacenšas igauņu režisores Kadrijas Kousāras filma Arbitrs (The Arbitr) - savdabīga Londonā un angļu valodā filmētā antiutopija, kuras fokuss – sociālā neiecietība.)

Viens no Karlovi Varu festivāla tradicionālajiem trumpjiem ir pasaules klases zvaigžņu vizītes, kuras labprāt ierodas Čehijas kūrortpilsētā saņemt balvas par mūža ieguldījumu. Kristāla Globuss - skan cēli, arī balvas dizains atgādina femīnu amerikāņu Oskara versiju, kurš (kura) turklāt tur rokās Bohēmijas kristāla lodi. Šādu "sievieti" ar kristāla lodi piektdienas vakarā saņēma arī Holivudas aktieris Džons Travolta (1954), kura karjeras kulminācija bija XX gs. 80. gadi – filmās Sestdienas nakts drudzis/Saturday Night Fever (1977),  Putas/Grease (1978) u.c.

Otro elpu aktiera apsīkušajai karjerai ļāva atgūt Kventina Tarantīno filma Lubene (The Pulp Fiction, 1994), kas padarīja gan Tarantīno, gan viņa reanimēto Travoltu par "kulta figūrām". Mīlestība pret ekrāna zvaigznēm sakņojas nostalģijā un atmiņu enerģijā – kaut Sestdienas vakara drudzis, Putas un citas Travoltas filmas to tapšanas laikā līdz padomijas ietekmē esošajām teritorijām nenonāca, tas nebūt nemazina Travoltas kulta statusu arī Čehijā. Pūlis, kas gaidīja aktieri pie festivāla pils, pulcēja dažāda vecuma ļaudis, savukārt brīvdabas seansā, kurā Džons Travolta pieteica vienu no savām hrestomātiskajām filmām, - vairāk nekā 2000 skatītāju.

Tomēr Travoltas vizītes mērķis nebija vien nostalģijā bāzēts, tieši Karlovi Varu festivālā pasaules pirmizrādi piedzīvoja filma The Killing Season/Nogalināšanas sezona, kurā Džons Travolta spēlē Bosnijas kara veterānu vārdā Emīls Kovačs. Viņa ekrāna partneris amerikāņu militārista lomā ir Robets de Niro, ar kuru, kā izrādās, Džons Travolta ir vēlējies strādāt teju trīsdesmit gadus. "Lūk, mans sapnis piepildījās," smaidīdams presei stāstīja Džons Travolta.

Arī filma, kas nekādi neatbilst Holivudas komercprodukcijas standartiem, ir kļuvusi par sava veida izaicinājumu aktierim, kura liela daļa karjeras bija saistīta ar muzikālajām filmām un Holivudas žanra produktiem. "Filmas The Killing Season scenārijs ilgu laiku rotāja neoficiālo, vērtīgo, bet tā arī nerealizēto scenāriju listi Holivdā," sacīja Travolta.  The Killing Season režisējis Marks Stīvens Džonsons. Filmas dramatisko kodolu veido abu bijušo pretinieku satikšanās jau pēc kara izskaņas. Kaut, iespējams, šī filma nekļūs par īpašu notikumu Džona Travoltas karjerā, tā liecina par aktiera vēlmi atbalstīt drosmīgus, netradicionālus projektus. Sarunā ar presi Džons Travolta nekavējās veltīt arī ironiskas frāzes mūsdienu Holivudas lielbudžeta projektiem, kas balstās uz specefektiem, destrukciju un ir orientēti uz jauniešu auditoriju. Viņš pats vairs nevēlas skatīties šāda veida filmas un vēl jo vairāk tajās filmēties. Un kaut arī Travoltas filmu fragmentu kolāža, kas demonstrēja veiksmīgākās aktiera lomas, arī atgādināja par viņa paša "žanriskajiem ierobežojumiem" (īsti dramatisku lomu aktiera karjerā ir ļoti maz), Travoltas vitalitāte un atgādinājums, ka "esmu puisis no strādnieku ģimenes, kuram laimīgā kārtā ir izdevies nopelnīt iztiku, darot to, ko gribas darīt", iespējams, daudziem kļūs par motivāciju pārskatīties Travoltas jaunības filmas.

"Būt vai nebūt, tāds ir galvenais jautājums," saņemot Kristāla Globusu, ironiski sacīja Džons Travolta. Katrs aktieris piedāvā savu lomas interpretāciju, un tikai no skatītājiem ir atkarīgs tas, vai viņam ir ļauts "būt vai nebūt. Paldies jums visiem, ka esat ļāvuši man būt."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja