Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ceļu pie lasītājiem uzsākusi fotogrāfiju un stāstu grāmata Ziemeļmeitas kods

"Es izjūtu savu Ziemeļmeitu caur savām priekštecēm, caur dzimtas sievietēm. Tā ir tāda smalka atbildības forma. Visvairāk izjūtu caur spītu, tādu, kas ļauj nebaidīties, celties, sargāt. Izjūtu saiknē ar dabu. Izrādās, tas ir vienojoši daudzām. Mums ir savas spēka vietas, patvēruma vietas, dziedināšanas vietas. Tie ir sevis meklējumi, sevis aplūkošana no malas, ieskatīšanās ciešāk. Nodefinēšana," sarunā ar laikrakstu Diena par tikko iznākušo grāmatu Ziemeļmeitas kods stāsta tās idejas autore fotogrāfe Una Taal, kurai viens no būtiskākajiem stimuliem šīs grāmatas tapšanai ir bijusi viņas vecmāmiņas māsas Margas Cāzares uzdāvinātā broša no sudraba pieclatnieka.

Fotozibšņu gaismā

Šajā grāmatā ikviens interesents tiek aicināts kā lielā ģimenes albumā atrast gan iedvesmas, gan iedrošinājuma pavedienus, brīžiem skaistu, brīžiem smeldzīgu atmiņu nopūtās. Savos fotozibšņos Una Taal ir tvērusi gan labi zināmas, gan arī šaurākā lokā pazīstamas, bet vienlīdz īpašas sievietes, savukārt Kristīne Kutuzova iekļāvusi septiņus stāstus gan latviešu, gan angļu valodā. Fotogrāfijās redzama bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, dzejniece Māra Zālīte, rakstniece Nora Ikstena, baletdejotāja Elza Leimane, filozofe Skaidrīte Lasmane, rakstniece Dace Rukšāne, dziedātāja Ieva Akuratere, bijusī Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde, dziedātāja Ilga Reizniece, psiholoģe Kristīne Balode, aktrise Ausma Kantāne, ginekoloģe Dace Matule, žurnāliste Kristīne Garklāva, aktrise Inese Kučinska, fotogrāfe Inta Ruka, aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa, komponiste Lolita Ritmanis, dziedātāja Aija Vītoliņa, aktrise Karīna Tatarinova, režisore Laura Groza, režisore Ilona Brūvere, aktrise Agnese Cīrule, komponiste Anna Ķirse un daudzas citas sievietes.

"Katrā no fotografētajām sievietēm ir maza mūsu daļiņa vai tas, ko vēlamies redzēt sevī. Apskatot kopumu, var nojaust, kādas esam. Pirmais, kas nāk prātā, ir rūdītas, pat norūdītas, ļoti stipras, varošas. Cēlas, skaistas, viedas, spītīgas, pārliecinātas vai reizēm ne tik ļoti. Ļoti dažādas, ar lielu mīlestību pret savu zemi, vietu, kurā dzīvojam," raksturo fotogrāfe un piebilst, ka bilžu uzņemšanas procesā viņa ir bijusi gan kā novērotāja, ļaujoties galveno varoņu piedāvātajam un dabas labvēlībai, gan arī kā aktīva dalībniece, veidojot tēlus, izjūtas, balstoties bērnības atmiņās un dzīves laikā piedzīvotajā, līdz ar to Ziemeļmeitas kods ir vienlaikus gan par autorēm pašām un viņu izjūtām, gan arī par sievietēm, kuras viņas iedvesmo. Una Taal tic, ka šāda grāmata varētu sastāvēt no daudziem tūkstošiem lapaspušu tā iemesla dēļ, ka šādu sieviešu ir tūkstošiem.

 

Telpa pasapņošanai

Kā jau minēts iepriekš, fotogrāfijas ir papildinātas ar stāstiem.

"Brīdī, kad radās ideja par grāmatas tapšanu, tikpat kā uzreiz sapratu, ka jāsazinās ar Kristīni, lai vēl plašāk atklātu bilžu stāstu, izmantojot tekstu. Fotogrāfijas un stāsti viens otru papildina, iedodot nedaudz konkrētāku naratīva rāmi, tomēr atstājot lasītājiem brīvu telpu pasapņošanai, mirkļiem, kas ļautu pakavēties atmiņās, padomāt par šodienu, iedvesmoties," stāsta fotogrāfe, kura ar Kristīni Kutuzovu ir pazīstamas jau vairāk nekā piecpadsmit gadu un kopā strādājušas gan pasākumu organizēšanas jomā, gan mūzikas menedžmentā.

"Bet svarīgākais, ka viena otru redzējām augot gan personīgā, gan profesionālā izpratnē, zinājām viena par otras talantiem un arī bailēm, kas stāv šo talantu realizēšanas ceļā. Grāmatas tapšanas laikā telefonsarunās un īsziņās, šķiet, esam izrunājušas pusi dzīves, katra varone, kuru Una bildēja, raisīja kādas pārdomas, jautājumus par mums pašām, kurus tad pārrunājām un es centos iekļaut tekstos. Tādi divi introspektīvi gadi," norāda tekstu autore un piebilst, ka strādāšana divatā palīdzējusi vienai otru iedrošināt vajadzīgajos brīžos.

Savos stāstos Kristīne Kutuzova izmanto metaforas, jo tas palīdz padarīt vēstījumu poētiskāku, daudzslāņaināku. "Stāsti veidoti kā dialogs pašai ar sevi, refleksija, un tas noteikti saistīts ar to, ka studēju psiholoģijas maģistros, neesmu rakstniece, bet zinu, ka teksts un saruna ir mans instruments darbā ar cilvēkiem. Vēlējos, lai stāsti ir emociju un sajūtu pilni, ļoti patiesi, tā, it kā mēs kopā ar lasītāju lasītu viens otra dienasgrāmatu," akcentē to autore.

Jāatzīmē, ka pagājušā gada augustā šī grāmata tika pieteikta pūļa finansēšanas platformā Projektu banka un ieguva nepieciešamo finansiālo atbalstu tipogrāfijas izmaksu segšanai. "Zinu, ka daudzi draugi ārzemēs šādu iespēju izmantojuši visdažādākajās platformās, bet pašas to darījām pirmo reizi. Patiesībā tas ir liels dialogs ar sevi, mums abām šķita: "Kā tad tā mēs lūgsim kādam palīdzību?!" Cilvēku, gan pazīstamu, gan svešinieku, atsaucība bija fantastiska un tik aizkustinoša. Turklāt daudzi šādi uzzināja, ka jau vairāk nekā gadu strādājam pie grāmatas projekta," atminas Kristīne Kutuzova un iesaka ikvienam piedzīvot šādu pieredzi, jo tas ir kas vairāk nekā tikai līdzekļu savākšana tava sapņa realizācijai, tā ir pirmā uzdrīkstēšanās savu sapni padarīt publisku, ar to dalīties un "palaist tautiņās".

Grāmata Ziemeļmeitas kods nopērkama interneta vietnē www.hernorthernroots.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja