Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Andersena balva - Salmanam Rušdi

Indiešu izcelsmes britu rakstniekam seram Salmanam Rušdi piešķirta Dānijas lielākā literatūras prēmija - Hansa Kristiana Andersena balva. To svētdien, 17. augustā, Andersena dzimtajā pilsētā Odensē notikušajā ceremonijā viņam pasniedza Dānijas kroņprincese Mērija. Salmans Rušdi saņēma Neglītā pīlēna statueti un 500 000 Dānijas kronu (apmēram 67 000 eiro).

"Man ir liels gods saņemt balvu, kas nosaukta Hansa Kristiana Andersena vārdā. Viņa darbs mani vienmēr fascinējis un veicinājis manu fantāziju - gan jaunības, gan brieduma gados. Viņš bija viens no tiem rakstniekiem, par kuriem es domāju visvairāk, kad rakstīju grāmatas jauniešu auditorijai," apbalvošanas ceremonijā teica Salmans Rušdi. Tajā pašā dienā viņš piedalījās lasījumos Odenses Centrālajā bibliotēkā un devās ekskursijā pa Andersena māju.

Balva Salmanam Rušdi piešķirta "par viņa spējām stāstīt stāstus, kuri trāpa tieši sirdī un izaicina domāšanu ar galvu reibinošiem sižetiem un neskaitāmiem sarežģītiem personāžiem; par reālisma un maģijas kombināciju, kurā tiek akcentēta kultūru satikšanās nozīme".

Literatūras balvas saņēmēju nosaka ekspertu komiteja. "Hanss Kristians Andersens ir iezīmējis Dāniju un Odensi pasaules literatūras kartē, tagad mēs vēlamies sniegt savu artavu pasaules literatūrā un godināt starptautiski atzītus rakstniekus Andersena dzimtajā pilsētā," uzsvēra balvas komitejas priekšsēdētājs Jenss Olesens.

Iepriekšējo Hansa Kristiana Andersena balvas laureātu vidū ir brazīlietis Paulu Koelju (2007), angliete Dž. K. Roulinga (2010) un čīliete Isabella Aljende (2012).

Balva tiek pasniegta Andersena festivāla atklāšanas dienā, šogad tas Odensē turpinās līdz 24. augustam. Festivāls ietver vairākus mākslas žanrus - literatūru, mūziku, mākslu, teātri, kā arī izklaides un izglītojošus pasākumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja