Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Turam īkšķi par Signes Baumanes filmu!

Iesākoties jaunajam, 2024. gadam, vēl līdz 23. janvārim varēsim piedomāt, lai Oskara balvas ceremonijā kategorijā Pilnmetrāžas animācijas filmas nosauktu tieši režisores Signes Baumanes filmu Mans laulību projekts.

7. decembrī ASV Kinoakadēmija publiskoja to 33 filmu sarakstu, kuras pretendē uz Oskara balvas nominācijām pilnmetrāžas animācijas filmu kategorijā, un starp tām atrodama arī filma Mans laulību projekts.

Režisores un mākslinieces Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filmas starptautiskā izrādīšana sasniegusi Latvijas filmai vēl nebijušu mērogu – to savās programmās iekļāvuši vairāk nekā 100 festivālu visā pasaulē, filma jau apceļojusi vairāku Eiropas valstu kinoteātrus un nonākusi arī uz ASV un Kanādas kinoekrāniem. Oktobra sākumā ar seansiem Ņujorkā tika aizsākta filmas Mans laulību projekts izrādīšana Ziemeļamerikā, tālāk filma ceļoja uz Losandželosu, Sanfrancisko, Sietlu, Toronto un citur, kopumā filma demonstrēta jau 33 Ziemeļamerikas kontinenta pilsētās. Daudzās no tām uz tikšanos ar skatītājiem bija ieradusies arī režisore Signe Baumane, kura pēc seansiem atbildēja uz interesentu jautājumiem.

"Pēdējie mēneši ir bijuši ļoti intensīvi, faktiski dzīvojam uz čemodāniem," smejas Signe. Taču sarunas ar skatītājiem ļoti uzlādē, reizēm atmosfēra zālē ir tāda, ka šķiet – lido dzirksteles! Un interesanti, cik atšķirīgi filmu uztver Latvijā un Ziemeļamerikā. Latvijā publiku vairāk uzrunāja Padomju Savienības vēsturiskās reālijas, atmiņas, sabiedrības aizspriedumi. Savukārt Ziemeļamerikā skatītāji ļoti dzīvo līdzi tam, kā filmā parādās vardarbība ģimenē, tās dažādās izpausmes. Un šīs tēmas izrādās universālas – piemēram, afroamerikāņu kopienas pārstāve Sanfrancisko bija patiešām pārsteigta, ka citā kultūrā un citā laikmetā situācijas ir identiskas tām, ar ko viņa saskaras ikdienā. Tāpēc esmu ļoti priecīga, ka Latvijas Saeima beidzot ir ratificējusi Stambulas konvenciju, – no Amerikas sekoju līdzi šim procesam. Savā dzīvē esmu saskārusies ar vardarbību un zinu, cik svarīgi, lai būtu kur meklēt palīdzību, tāpēc šis man liekas ļoti nozīmīgs solis."

"Tas, ka Latvijas studijā tapusi filma pretendē uz Oskara nomināciju vienā līmenī ar lielākajām Holivudas studijām, protams, ir lieliski! Taču man vēl daudz būtiskāks šķiet fakts, ka filma sasniegusi tik plašu skatītāju loku, – tik vērienīga Latvijas filmas izrādīšana kinoteātros ārpus mūsu valsts ir bezprecedenta gadījums visā Latvijas kinovēsturē. Tas parāda, ka mūsu filmas var būt saistošas starptautiskai auditorijai arī ārpus festivālu loka," uzsver producents Roberts Vinovskis.

Pašlaik režisore Signe Baumane jau strādā pie sava jaunākā projekta – pilnmetrāžas filmas Karmiskais mezgls, kas arī top Studijā Lokomotīve. Tā būs noslēdzošā, trešā daļa pilnmetrāžas animācijas filmu triloģijā, kuras pirmā daļa ir Akmeņi manās kabatās (2014) un otrā – Mans laulību projekts (2022).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja