Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rīgas Starptautiskais kinofestivāls. Svešinieki un mantinieki

Rīgas Starptautiskais kinofestivāls aicina iepazīt jaunākās vēsmas un pazīstamu režisoru darbus

Otrais Rīgas Starptautiskais kinofestivāls/Riga IFF tiks atklāts rīt, 16. oktobrī, kinoteātrī Splendid Palace ar režisora Uģa Oltes dokumentālo filmu Dubultie svešinieki, tādējādi tiks turpināta pagājušajā gadā iesāktā tradīcija izrādīt cieņu Latvijas kino. Pirmajās festivāla dienās tiks demonstrēta īpaša nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps izlase, kurā nosmelts jaunākā Latvijas kino krējums un kura varētu ieinteresēt ārzemju viesus. "Pagājušajā gadā Lielā Kristapa darbus mēs izsijājām pa visu seansu plānu un savā ziņā nodarījām tiem pāri, jo cilvēki deva priekšroku starptautiskajām filmām, kas Rīgā redzamas pirmo un, iespējams, pēdējo reizi," uzskata Riga IFF radošā direktore Sonora Broka.

Festivāla centrālā programma Riga IFF izlase apvieno jaunas vēsmas starptautiskajā kino ainā un Latvijā jau labi pazīstamu režisoru darbus. "Tā ir paļaušanās uz savu iekšējo izjūtu," par galveno izvēles kritēriju teic Sonora Broka, kura savulaik ir piedalījusies kinoforuma Arsenāls rīkošanā. Riga IFF izlasē ir vairākas šā gada Kannu kinofestivāla konkursa programmas filmas: Mateo Garrones Baisās pasakas, Lāslo Nemeša Saula dēls un Jorga Lantima Omārs. Šī filma atgādina: ja tu neiemīlies, tu pārvērties par dzīvnieku. Pirms došanās uz Omāra seansu var izpildīt testu Kurš dzīvnieks būtu tu? mājaslapā www.lobsterfilmquiz.co.uk.

Šogad Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā ir arī konkursa programma, kurā par galveno balvu sacentīsies astoņas filmas no Baltijas jūras reģiona valstīm. To vidū ir režisores Alantes Kavaītes stāsts par pirmo mīlestību Sangailes vasara, kurš ir saņēmis balvu par labāko režiju (Directing Award: World Cinema Dramatic) Sandānsas festivālā un Lietuvas kino balvu Sudraba dzērve kā gada labākā filma. "Vidējais Latvijas kinoskatītājs ir redzējis vairāk franču nekā lietuviešu filmu," saka Sonora Broka. Šī ir iespēja iepazīt sava reģiona kino.

Ne mazāk spraigu sacīksti sola īsfilmu programma Short Riga. Tajā norisināsies starptautiskais konkurss, Baltijas studentu konkurss un Baltijas mūzikas video konkurss, kuros pārstāvētie darbi būs skatāmi kinoteātrī Kino Bize. Savukārt par bērnu un jauniešu atzinību sacentīsies Ziemeļvalstu filmas, kuras izvēlētas partnerībā ar Kristiansandas Starptautisko kinofestivālu Norvēģijā. Pieaugušajiem tiks piedāvāta programma Ziemeļu gaismas. Vēl viena intriģējoša Riga IFF sadaļa – kino klasikas retrospekcija In kino veritas.

Riga IFF laikā notiks Krievijas dokumentālā kino festivāla Artdocfest filmu skate, kuras darbus ir atlasījis režisors un producents Vitālijs Manskis. Tajā ir iekļautas labākās krievu valodā veidotās pagājušā gada filmas, kuru izrādīšana Krievijā kļuvusi apgrūtināta vai pat neiespējama, – par narkomāniju, homoseksuālismu, propagandu, Ukrainu, Čečeniju. Vairāki autori ieradīsies Rīgā, lai pēc seansa piedalītos diskusijā – par saviem darbiem, situāciju Krievijā un citām tēmām, par kurām Latvijas sabiedrībā saruna ir ne vien vēlama, bet arī nepieciešama.

Pēdējās festivāla dienas uzmanības centrā – izcilā zviedru aktrise Ingrida Bergmane (1915–1982). 25. oktobrī būs skatāma Gustava Molandera filma Intermeco (1936), kas kļuva par Ingridas Bergmanes Holivudas karjeras sākumpunktu. Uzreiz pēc tam tiks piedāvāta režisora Stīga Bjerkmana dokumentālā filma Es esmu Ingrida, kurā apkopots plašs materiāls (daudzus filmas kadrus ar amatieru kinokameru ir uzņēmusi pati aktrise).

Savukārt šodien, 15. oktobrī, plkst. 19.19 kino Splendid Palace kafejnīcā Film Noir tiks demonstrēta dokumentālā filma Brodska mantinieki, kas būs īpašs veltījums Jaunā Rīgas teātra iestudējuma Brodskis/Barišņikovs pirmizrādei.

Riga IFF
Rīgas Starptautiskais kinofestivāls
Kinoteātros Splendid Palace un Kino Bize
No 15. līdz 25. oktobrim
www.rigaiff.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja