Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Patiesības meklējumi. Rīgas Starptautiskais kinofestivāls vienpadsmit dienās piedāvās 129 filmas

Šodien, 15. oktobrī, kinoteātrī Splendid Palace sāksies ikgadējais Rīgas Starptautiskais kinofestivāls (Riga IFF), kura vienpadsmit norises dienās tiks izrādītas 129 filmas. Tas tiks atklāts plkst. 19 ar kinokoncertu, kas skatītājiem ļaus pārcelties uz vairāk nekā simts gadu senu pagātni.

Atklāšanas koncertā laikā tiks demonstrēta 1913. gadā tapusi spēlfilma, traģisks mīlasstāsts ar nosaukumu Kur patiesība? mūziķu Artūra Liepiņa un Jēkaba Nīmaņa īpaši šim notikumam komponētās un viņu pašu arī izpildītās mūzikas pavadījumā.

"Šo filmu tik tikko ir pabeigusi restaurēt studija Locomotive Classics, un tagad to varēs noskatīties uz lielā ekrāna. Mēs katru gadu festivāla atklāšanas pasākumam cenšamies izvēlēties kādu Latvijas filmu, jo tā ir iespēja pievērst plašāku uzmanību mūsu kino ne tikai vietējā, bet arī starptautiskā kontekstā," sarunā ar laikrakstu Diena atklāj festivāla radošā direktore Sonora Broka.

Kur patiesība? ir senākā saglabājusies Latvijas teritorijā uzņemtā spēlfilma. Tajā ir iemūžināta pagājušā gadsimta sākuma Rīga, uz kuras fona norisinās šī kinodarba notikumi. Tas ir stāsts par ebreju bāreni, kura ir spiesta reģistrēties kā prostitūta, lai drīkstētu uzturēties pilsētā, kur mīt viņas mīļotais (šo kinokoncertu varēs vērot arī tiešsaistē skatītāji visā pasaulē un darīt to bez maksas).

 

Izolācijas tēma

Šī gada Rīgas Starptautiskā kinofestivāla galvenajā jeb pilnmetrāžas filmu konkursa programmā ir iekļauti astoņi Baltijas jūras reģiona un Ziemeļvalstu kinodarbi, kuri ir spējuši piesaistīt uzmanību ar inovatīvu kino valodu un izteiksmīgu autora rokrakstu. Neskatoties uz formālajām atšķirībām, teju visas šajā konkursa programmā izraudzītās filmas reflektē par šobrīd sabiedrībā aktuāliem jautājumiem: cilvēku un dabas attiecībām, voluntāru vai piespiedu izolāciju un citiem, atklāj festivāla radošā direktore.

Savu nacionālo pirmizrādi šajā pilnmetrāžas filmu konkursa programmā piedzīvos režisora Jevgeņija Paškēviča veidotais kinodarbs Ko zina Klusā Gerda, par kuru plašāku materiālu varēs lasīt rītdienas KDi. Tajā ir ietverta arī krievu režisora Ivana Tverdovska jaunākā spēlfilma Konference, kas apskata traģisku lappusi Krievijas vēsturē – teroristu iebrukumu Maskavas Dubrovkas teātrī 2002. gada 23. oktobrī mūzikla Nord-Ost izrādīšanas laikā. Jāatzīmē, ka pirms četriem gadiem šī krievu režisora radītais kinodarbs Zooloģija (2016) kļuva par Riga IFF skatītāju favorītu.

 

Neaicinātais viesis

Visas šī gada Rīgas Starptautiskā kinofestivāla filmas ir apkopotas desmit tematiskajās programmās, kuru uzmanības lokā ir prestižos Eiropas un pasaules kinofestivālos augsti novērtēti darbi, Ziemeļvalstu kino akcenti, arhitektūrai veltīti darbi, aktuālais vācu kino, īsfilmas, eksperimentālais kino un mūzikas video, visai ģimenei paredzēti darbi, ieskats Baltijas kino ainavā un retrospektīva, kas ielūkojas kino pagātnes dzīlēs.

Šī gada programmu In Kino Veritas ir izveidojis kino un teātra režisors un pedagogs Pēteris Krilovs. Tā ir veltīta īpaši spilgtam kino strāvojumam – Čehoslovākijas jaunajam vilnim, kas uzbangoja pagājušā gadsimta sešdesmito gadu beigās un kura pārstāvētās filmas varēs redzēt restaurētā versijā. "Šīs filmas ir ļoti laikmetīgas, un grūti noticēt, cik tās ir bijušas savam laikam drosmīgas, ņemot vērā režīma apstākļus," akcentē Sonora Broka.

Festivāla radošā direktore piesauc režisora Vlastimila Venclika spēles īsfilmu Neaicinātais viesis, kas ir tapusi 1969. gadā. Tas ir stāsts par jaunu laulātu pāri, kura dzīvoklī negaidīti ierodas kāds ražens brutālas uzvedības vīrs ar čemodānu un paziņo, ka viņš te tagad dzīvos. Abi varoņi ir šokēti par šo notikumu gaitu un vēlas tai pretoties, bet tad atklāj, ka Viņi ir visur. Vēro un ziņo...

 

Hiperfestivāla zīmē

Sonora Broka atzīmē, ka šī gada Rīgas Starptautiskais kinofestivāls ir kļuvis par tā saucamo hibrīdfestivālu, kas paredz to, ka liela daļa no filmām tiek izrādīta ne tikai kinoteātros, bet arī tiešsaistē. Riga IFF organizatori ir rūpīgi izpētījuši citu kinofestivālu pieredzi šajā jautājumā, lai piedāvātu labāko risinājumu. Tāpat kā klātienes arī šie virtuālie seansi notiks konkrētā laikā, lai saglabātu skatītājā sajūtu par to, ka viņam tikos un tikos ir jāiet uz kino, pat ja tas nozīmē pārvietošanos uz dzīvojamās istabas dīvānu, piebilst festivāla radošā direktore.

Līdzās plašajam filmu klāstam Rīgas Starptautiskais kinofestivāls piedāvās arī vairākus notikumus kinonozares profesionāļiem, kā arī kino studentiem – lekcijas, diskusijas, prezentācijas un cita veida tikšanās. Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē rigaiff.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja