Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Festivāla 2Annas Grand Prix saņem režisora Douva Dijkstra īsfilma Kaimiņš Abdi

Rīgas Starptautiskajā īsfilmu festivālā 2Annas, kas norisinājās no 7. līdz 13. aprīlim, žūrija Grand Prix – statueti Bronzas Anna– piešķīrusi Nīderlandes režisora Douva Dijkstra (Douwe Dijkstra) dokumentālajai īsfilmai Kaimiņš Abdi (Neighbour Abdi). Savukārt par labāko filmu Baltijas īsfilmu konkursā atzīta igauņu režisores Madli Lānes (Madli Lääne) spēlfilma Dārgie pasažieri (Dear passengers), kas ieguvusi Ģipša Annu.

Filma Kaimiņš Abdi 29 minūšu garumā stāsta par somālieti Abdi, kurš kopā ar režisoru dodas vaļsirdīgi atklātā un sāpīgā ceļojumā pagātnē. Žūrijas atzinīgi novērtējusi filmas rotaļīgumu un izdomu, uzsverot, ka tā spēj vienlaikus būt izklaidējoša un sarežģīta, apvienojot dažādas kino formas, lai izstāstītu skaistu stāstu par traumām, brūcēm un piedošanu kara un vardarbības pilnai pagātnei. Vienlaikus žūrija norāda, ka filma ir asredzīgs un šobrīd īpaši aktuāls kinodarbs.

Savukārt Baltijas īsfilmu konkursā uzvarējusi 11 minūtes gara filma, iestudēta laikmetīgās dejas izrāde Dārgie pasažieri, kas stāsta par kādu vientuļu ceļotāju, kura dodas ceļā, lai meklētu atvieglojuma sajūtu un aizpildītu pulsējošos dvēseles tukšumus. Viņas nepielūdzamās ilgas izplatās, pārņemot arī pārējos autobusa pasažierus un mudinot līdzbraucējus apzināties savas vēlmes un identificēt vilšanās mirkļus. Kā norāda žūrija, filma ir kā intīma deja, kas pauž ilgas pēc pieskāriena.

Arī šogad filmas vērtēja starptautiska žūrija: Ukrainas lielākā starptautiskā kinofestivāla Molodist programmētājs Bohdans Žuks (Bohdan Zhuk), režisors, producents un scenārists no Latvijas Matīss Kaža un daudzsološā producente no Lietuvas Juste Michailinaite (Justė Michailinaitė).

"Šogad festivālā saskatāmas vairākas formālas tendences, piemēram, bija ārkārtīgi daudz filmu, kas izmantoja aizkadra tekstu kā primāro stāstniecības rīku. Visvairāk uzrunāja tās filmas, kuras bija dziļi personiskas vai arī mākslinieciski oriģinālas un izmantoja novatoriskus kino paņēmienus. Dauzonīgs kino – tieši  eksperimentāli un bezkaunīgi risinājumi ir tas, ko režisori var atļauties īsajos formātos, bet kam finansiālu iemeslu dēļ netiek dota vaļa pilnmetrāžā, tāpēc īsmetrāžas kino allaž ir vērts pievērst uzmanību," stāsta festivāla žūrijas dalībnieks, režisors Matīss Kaža.

Kopumā šī gada festivāla ietvaros vairāk nekā 2000 filmu konkurencē izvēlētas 67 labākās īsfilmas no 25 valstīm, kas tika vērtētas četrās konkursa programmās – Starptautiskais īsfilmu konkurss, Baltijas īsfilmu konkurss, Starptautiskais vidēja garuma filmu konkurss, kā arī Starptautiskais bērnu un jauniešu īsfilmu konkurss.

27. Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla 2Annas balvu ieguvēji:

  • Labākā konkursa filma, Grand Prix un Bronzas Annas ieguvēja – Kaimiņš Abdi (Neighbour Abdi, rež.  Douwe Dijkstra, Nīderlande, 2022)
  • Labākā Baltijas īsfilma, Ģipša Annas ieguvēja – Dārgie pasažieri (Dear passengers, rež. Madli Lääne, Igaunija, 2022). Filmas veidotāji vienlaikus saņēma arī iespēju veikt filmu pēcapstrādi BBPostHouse 2000 eiro vērtībā.
  • Labākā animācijas īsfilma, Ģipša Annas ieguvēja – Sula (Juice, rež. Mona Keil, Vācija, 2022)
  • Labākā drāma/spēles kino īsfilma, Ģipša Annas ieguvēja – Tur, kur guļ saule (Where The Sun Sleeps, rež. Pablo Dury, Francija, 2022)
  • Labākā dokumentālā īsfilma, Ģipša Annas ieguvēja – Atkal būt tam puikam (That Boy Again, rež. Jan Koester, Vācija, 2022)
  • Labākā vidēja garuma filma, Ģipša Annas ieguvēja – Aribada (Aribada, rež.  Simon(E) Jaikiriuma Paetau, Natalia Escobar, Vācija, 2022)
  • Bērnu īsfilmu konkursa uzvarētāja, Stikla diploma saņēmēja – Lapsu karaliene (The Queen of the Foxes, rež. Marina Rosset, Šveice, 2022)
  • Jauniešu īsfilmu konkursa uzvarētāja, Stikla diploma saņēmēja – Parole – rozā (Code rose, rež. Taye Cimon, Pierre Coëz, Julie Groux, Sandra Leydier, Manuarii Morel, Romain Seisson, Francija, 2022)
  • Žūrijas simpātijas balvas ieguvēji – Knapi strādājoši (Hardly working, rež.Total Refusal, Austrija, 2022), Ēva (Eeva, rež. Lucija Mrzljak, Morten Tšinakov, Igaunija, Horvātija, 2022) un Es esmu Mišela (I am Michele, rež. Olena Siyatovska, Ukraina, Nīderlande, 2021)
  • Golfa kluba Viesturi veicināšanas balva – Sintēze (The Synthesis, rež. Ķīna Tabaka, Latvija, 2022)

Ikviens interesents šodien, 13. aprīlī, plkst. 19.00 aicināts apmeklēt arī festivāla 2Annas šī gada apbalvoto filmu seansu klātienē kinoteātrī K. Suns vai skatīties tiešsaistē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja