Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums izziņo programmu

No 7. līdz 12. septembrim Baltijas jūras dokumentālo filmu forums (Baltic Sea Docs) skatītājiem piedāvās divas filmu programmas. Kinoteātrī K.Suns Rīgā izrādīs sešu starptautiskos festivālos atzītu filmu izlasi, savukārt skatītājiem visā Latvijā portālā www.filmas.lv bez maksas būs pieejama īpaša foruma jubilejas filmu programma, informēja organizatoru pārstāve Ieva Lange.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums šogad atzīmē 25. norises jubileju. Pasākuma pirmsākumi meklējami Dānijā, bet jau 17 gadus foruma mājvieta ir Rīga, kur to rīko Nacionālais Kino centrs. Ik gadu forums pulcē kino profesionāļus no Baltijas jūras reģiona, Austrumeiropas un Kaukāza valstīm uz semināriem un filmu projektu tirgu un vienlaikus aicina skatītājus uz kino seansiem. Septembrī skatītāju vērtējumam tiks piedāvāta jaunāko, starptautiskos festivālos izrādītu filmu izlase kinoteātrī K.Suns un jubilejas filmu programma tiešsaistes seansos portālā www.filmas.lv.

Foruma filmu programmu kinoteātrī K.Suns 7. septembrī atklās ar baltkrievu režisora Aļakseja Palujana filmu Drosme (Courage, 2021), kas seko trīs Baltkrievijas Brīvā teātra aktieriem pagājušā gada demokrātisko protestu laikā. Filmas projekts pagājušogad prezentēts foruma projektu tirgū un saņēmis vienu no balvām.

8. septembrī programmas fokusā būs filma Tīklā (Caught in the Net, 2020) – satraucošs eksperiments, kas izgaismo seksuālu vardarbību pret bērniem internetā. Pēc filmas seansa kinoteātrī K.Suns notiks psihoterapeita Nila Saksa Konstantinova vadīta diskusija.

Programmā iekļauti arī neparasti cilvēkstāsti – filma par sarežģītu draudzību Gleznotāja un zaglis (The Painter and the Thief, 2020), kurā māksliniece Barbora Kisilkova uzaicina savu gleznu zagli pozēt jaunam mākslas darbam, un Septiņi gadi ar Lukasu Greiemu (7 Years of Lukas Graham, 2020) par dāņu mūzikas grupas Lukas Graham vokālistu un viņa piedzīvoto popularitātes vilni pēc dziesmas 7 Years.

Sirreālus skatus piedāvās filma Dārza savaldīšana (Taming the Garden, 2021), vizuāli poētisks vērojums par gadu desmitus un simtus vecu koku pārvietošanu no Gruzijas piekrastes ciemiem uz valsts bijušā premjerministra, politikas "pelēkā kardināla" privāto dendroloģisko parku. Programmu papildinās arī aktrises Šarlotes Geinsbūras personīgā filma par savu māti, leģendāro Džeinu Birkinu Šarlote par Džeinu (Jane by Charlotte, 2021).

Kino seansus klātienē būs iespējams apmeklēt, tikai uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu ar derīgu kvadrātkodu un personu apliecinošu dokumentu. Skolēni, studenti un seniori pirms seansiem aicināti laicīgi kinoteātra kasē izņemt brīvbiļetes, pārējiem skatītājiem biļešu cena – 3 eiro. Biļetes iepriekšpārdošanā varēs iegādāties www.bezrindas.lv.

Par godu foruma 25. jubilejai portālā www.filmas.lv varēs noskatīties vēl deviņas filmas, kas gadu gaitā Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā prezentētas vēl tapšanas stadijā. Starp tām būs Latvijā jau pazīstamu Baltijas filmu veidotāju darbi – igauņu režisora Jāka Kilmi humorpilnais Disko un atomkarš (Disco and Atomic War, 2009), kā arī viena no pasaulē godalgotākajām lietuviešu dokumentālajām filmām, Arūna Mateļa režisētā Pirms atgriešanās uz Zemes (Before Flying Back to the Earth, 2005). Jubilejas programmā demonstrēs arī ilggadējā foruma dalībnieka Ivara Selecka filmu Jaunie laiki Šķērsielā (1999) – otro daļu filmu triloģijā par nomaļās Pārdaugavas ieliņas iedzīvotājiem.

Atskatu uz demokrātijas kustību Baltkrievijā pirms 15 gadiem sniegs Baltkrievu valodas stunda (A Lesson of Belarusian, 2006), filma Krievu avangards (Russian Avant-Garde, 1999) pievērsīsies padomju revolūcijas laika mākslai un mākslinieku traģiskajiem likteņiem pēc tam, savukārt filmā Mana māte (My Mother, 2017) zviedru režisore Maja Vekselmane vēstīs par savas mātes, Ukrainā dzimušas ebrejietes, samezgloto, notikumiem bagāto mūžu.

Jubilejas programmā būs skatāmas arī pēdējos gados iznākušas filmas: septiņu Ukrainas muzikālās apvienības Dakh Daughters mākslinieču portrets Rozes. Filma – kabarē (Roses. Film-Cabaret, 2021), Ziemeļamerikā nozīmīgākajā dokumentālo filmu festivālā Hot Docs atzinību guvusī filma Drīkstu ieiet? (Sunny, 2020), kā arī Pretējā krastā (2020) – stāsts par 19 gadus veco Halu, kura, bēgot no piespiedu laulībām, pievienojas Sīrijas kurdu sieviešu militārajām vienībām.

Jubilejas filmu programma portālā www.filmas.lv būs pieejama skatītājiem Latvijā bez maksas noteiktos seansu laikos. Ārpus Latvijas būs skatāma daļa no programmas: 12. septembrī dienas garumā citur pasaulē būs pieejamas filmas Jaunie laiki Šķērsielā, Pirms atgriešanās uz Zemes un Mana māte.

Plašāka informācija par filmu programmu pieejama Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma mājaslapā, kā arī drīzumā www.filmas.lv.

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja