Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Riga IFF konkursa programmā izrādīs astoņas filmas

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) šogad var lepoties ar īpašu jaunumu – starptautisko konkursa skati, kas tradicionāli tiek uzskatīta par kinofestivāla profesionalitātes mērauklu un radošo manifestu.

Riga IFF konkursa programmā iekļautas astoņas filmas, kas veidotas, kopproducētas Baltijas jūras valstīs: Ziemeļvalstīs, Baltijā, Vācijā, Polijā un Krievijā, informēja festivāla pārstāve Zane Dzene. Konkursa radošā koncepcija aicina palūkoties uz kino plašāk, neievērojot žanra un tehniku robežas – konkursā atrodamas kā spēlfilmas, tā dokumentālās filmas, turklāt arī animētas dokumentālās filmas, kopējs ir viens priekšnoteikums – tām jābūt pilnmetrāžām.

Riga IFF konkursā Lietuva pārstāvēta ar divām filmām – lietuviešu autorkino klasiķa Šarūnas Bartas meditatīvo Miers mūsu sapņos, ko atsaucīgi šogad uzņēma Kannu kinofestivālā, kā arī režisores Alantes Kavaītes, kura nu jau divdesmit gadu – visu savu radošo mūžu – dzīvo un strādā Francijā, bet atgriezās Lietuvā, lai uzņemtu Sangailes vasaru, poētisku izaugšanas filmu par sevis apzināšanos un cilvēka spēcīgo vēlmi pacelties spārnos. Šī filma ir Lietuvas pieteikums izvirzīšanai uz Oskara nomināciju.

No Ziemeļvalstu kino būs iespēja redzēt islandiešu Aunus – arī Kannu kinofestivāla filmu. Daudzsološā režisora Grimura Hakonarsona filma lutina ar elpu aizraujošiem dabas skatiem, kā arī lielisku humoru – spītīgi kā auni šeit ir ne tikai tie, kas ar vilnu un ragiem, bet arī to saimnieki. Arī norvēģu kino demonstrēs savas stiprās puses – spēcīga scenārija un vienkāršu, reālistisku kino izteiksmes līdzekļu apvienojumu. Filmas režisors un vienlaikus arī galvenās lomas atveidotājs Ūle Gjēvers Ne savā dabā skatītāju acu priekšā "izslimo" savu nespēju iekļauties sabiedrībā, ģimenē, aizmūkot uz nedēļas nogali kalnos.

Krievu kino dokumentālists, viens no mocumentary pionieriem Aleksejs Fedorčenko, kurš savulaik saņēma Venēcijas kinofestivāla balvu par savu pseidodokumentālo filmu Pirmie uz mēness, pārsteigs atkal. Viņa filma Revolūcijas eņģeļi ir kultūratsaucēm bagāta fikcija – scenārija pamatā gan ir patiesi notikumi – par nesen kā tapušās Padomju savienības "PR brigādi", kam radoši jāpārliecina hantu un ņencu ciltis tālajos ziemeļos par jaunās varas un sistēmas priekšrocībām, piemēram, dzemdību nama un krematorija nepieciešamību. Sarežģījumi rodas brīdī, kad jaunievedumi neiet pie sirds vietējai dievietei.

Režisors Sergejs Lozņica paliek uzticīgs dokumentālajam kino, un pēc spēlfilmas Miglā viņš ir atgriezies pie sava iemīļotākā kino materiāla - hronikām. Notikums ir viņa versija par 1991. gada puču, kurā galvenajā lomā – pārpildītais Ermitāžas laukums, bet skaņu celiņš noformēts ar Gulbju ezera motīviem.

Vēl viena konkursa dokumentālā filma – Ankas Damienas otrā filma, varonības triloģijā Burvju kalns – veidota dažādās animācijas tehnikās, kam par pamatu zīmējumi, fotogrāfijas un dienasgrāmatas, un tā stāsta par poļu antikomunista Adama Jaceka Vinklera pievienošanos modžahediem, kā arī sava dzīves kalna atrašanu.

Savukārt Denīzes Gamzes Ergjuvenas Mustangs ir tālu no kinematogrāfiskajiem eksperimentiem – šis filmas spēks ir tās stāstā un atmosfērā – ne velti starptautiskie kritiķi šo Oskara nominācijai izvirzīto filmu jau nodēvējuši par Jaunavu pašnāvībām turku gaumē, atsaucoties uz Sofijas Kopolas filmu.

Riga IFF pirmā starptautiskā konkursa skates filmas šogad vērtēs starptautisku kino profesionāļu žūrija ar bagātu pieredzi: Vācijas nacionālās kino informācijas aģentūras German Films direktore Mariete Risenbeka, kas savulaik kā producents strādājusi ar Josa Stelinga, Fridriha Tora Fridriksona un Mikas Kaurismeki projektiem, latviešu kinorežisors un sinefils Jānis Putniņš, kino zinātniece un kritiķe, Krievijas vadošā kino teorijas un kritikas izdevuma Isskustvo kino veidotāja Zara Abdulajeva, Lietuvas lielākā kinofestivāla Kino Pavasaris radošā direktore Santa Lingevičiūte un ilggadējā somu filmu fonda vadītāja, arī Aki Kaurismeki aktrise Kirsi Tukkulainena. Rīgā viesosies arī vairāku konkursa filmu pārstāvji: lietuviešu režisors Šarūnas Bartas, Sangailes vasaras aktrise Aiste Dirziute, kā arī Revolūcijas eņģeļu režisors Aleksejs Fedorčenko.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls norisināsies no 15. līdz 25. oktobrim. Festivāla dažādās programmas publicētas festivāla mājaslapā www.rigaiff.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja