Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rīga IFF ar katru gadu paplašinās pasākumu programmu

Rīgas Starptautiskais kinofestivāls (Riga IFF), kas Rīgā norisināsies jau trešo gadu, katru gadu cenšas publikai piedāvāt ko jaunu. Šodien, 27. spetembrī, festivāla prezidente un dibinātāja Aija Bērziņa žurnālistiem sacīja, ka arī turpmāk festivāla piedāvājumu klāsts tiks paplašināts.

Riga IFF desmit dienu garumā, no 13. oktobra līdz 23. oktobrim, piedāvās baudīt astoņas filmu programmas, pirmo reizi tiks piedāvāta industrijas programma kino nozares profesionāļiem, kā arī tiks rīkoti dažādi izglītojoši un saviesīgi pasākumi, zinātniskā konference, vietējo un ārzemju kino profesionāļu tikšanās un semināri.

Bērziņa stāstīja, ka festivāls jau trešo gadu kino cienītājiem un nozares profesionāļiem piedāvās pasaules un Latvijas labāko kino. "Festivāls ar katru gadu aug un attīstās, un lielākais izaicinājums ir atrast un izdomāt jaunus notikumus, kas festivālu padarītu par nozīmīgu kultūras notikumu Rīgas dzīvē," sacīja Bērziņa.

Lai arī festivālā jau tagad tiek piedāvāta bagātīga pasākumu programma, festivāla rīkotāji nedomā pie tā apstāties, akcentējot, ka Tallinā filmu festivāls ilgst 15 dienas un tas kļuvis par reģiona lielāko notikumu. Līdzīga situācija ir arī Lietuvā, tādēļ Rīgai vēl ir iespējas augt.

Riga IFF tiks ieskandināts 13. oktobrī ar festivāla ekspozīcijas atklāšanu kinoteātrī Splendid Palace. Fotomākslinieks Andrejs Strokins ir atradis vērienīgu fotoarhīvu ar Padomju Latvijas kinoteātra Palladium aizkulisēm, bet arhitekts Zigmārs Jauja uzzinājis jaunas lietas par Rīgas kinoteātriem.

Tāpat šajā vakarā pirmizrādi piedzīvos Katrīnas Neiburgas īsfilma Garāža, informēja Riga IFF direktore Liene Treimane.

Festivāla atklāšana notiks 14. oktobrī. Jau par tradīciju kļuvis, ka festivāls tiek atklāts ar nacionālu pirmizrādi. Šoreiz tā būs festivāla Artdocfest un Rīgas programmas kuratora Vitālija Manska otrās Latvijā producētās filmas Radinieki pirmizrāde Latvijā.

Producents no Ego Media Guntis Trekteris skaidroja, ka filma Radinieki, iespējams, ir viena no personiskākajām un intīmākajām režisora Manska filmām. Filma ir personisks režisora stāsts par viņa radiniekiem Ukrainā, kas šajā valstī piedzīvotā konflikta laikā ir sašķēlusies.

Festivāla pirmā nedēļas nogale būs veltīta ģimenēm, piedāvājot filmas dažāda vecuma bērniem, kā arī notiks diskusija par kino kā mācību līdzekli. Tāpat pirmajā nedēļas nogalē tiks piedāvāta dokumentālo filmu programma Artdocfest/Riga, kuras laikā pirmizrādi piedzīvos Latvijas, Ukrainas un Vācijas dokumentālā filma Ukrainas šerifi, kuras režisors ir Romāns Bondarčuks.

Programmā Artdocfest/Riga iekļautās filmas festivālā tiks demonstrētas tikai vienā seansā. Festivāla turpinājumā jau tiks piedāvāta festivāla starptautiskā konkursa skate.

Pērn iedibinātajā starptautiskajā pilnmetrāžas filmu konkursā šogad iekļautas deviņas filmas. Kopā ar skatītājiem tās vērtēs arī festivāla aicināta starptautiska žūrija, kurai līdz 22. oktobra vakaram būs jāizraugās viena filma, kas iegūs šā gada festivāla balvu, kuras autors ir Ervīns Broks.

Festivāla piedāvātajā programmā Riga IFF Selection būs iekļautas filmas, kas atceļojušas no visiem lielākajiem Eiropas festivāliem, savukārt programmā In kino Veritas ir festivāla retrospekcijas programma, kas šogad pievērsusies kino naratīva jeb stāsta dažādajām izpausmēm.

Tāpat festivāls turpinās iepazīstināt ar ziemeļu kaimiņa veikumu kino, apkopojot filmas programmā Nordic Highlights, savukārt festivāla otrajā nedēļa, kad Rīgā viesosies vairāk starptautisku viesu, tiks piedāvāta programma Lielais Kristaps. Izlase.

Būs arī starptautiska programma Short Riga, kas ietver arī Baltijas studentu īsfilmu konkursa un Baltijas mūzikas videokonkursa skati.

Šā gada festivāla jaunums būs pirmais starptautiskais filmu tirgus Rīgā, kas notiks divas dienas. 21. oktobrī notiks Latvijas filmu projektu prezentācijas, iepazīstinot ar spēlfilmām un dokumentālajām filmām, kuras plānots pabeigt līdz 2018. gada beigām. Tiks rīkota arī Maikla Gabina lekcija par auditorijas piesaisti Eiropas filmām digitālās ēras apstākļos, savukārt nākamajā dienā notiks paneļdiskusija par bērnu kino aktuālo situāciju starptautiskā mērogā un notiks topošo Eiropas bērnu filmu projektu prezentācijas.

Festivāla programmā tiks piedāvāta arī zinātniskā konference Jānis Streičs, viņa filmas un laikmetu zīmes un īpašais seanss Streiča 1989. gada filmai Carmen Horrendum.

Festivāla pasākumi norisināsies kinoteātrī Splendid Palace, K.Suns un Kino bize. Biļetes uz festivāla seansiem un pasākumiem iepriekšpārdošanā var iegādāties Splendid Palace, Biļešu servisā un festivāla mājaslapā www.rigaiff.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja