Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Zinātniskie lasījumi par literatūru, mākslu un cenzūru

Raiņa un Aspazijas māja aicina uz zinātniskajiem lasījumiem Aizliegts nav atļauts par godu Aspazijas 158. dzimšanas dienai. Lasījumos tiks aplūkota literatūras un mākslas cenzūra kā 20. gadsimtā, tā arī šobrīd.

“Cenzūras klātbūtne ir bijusi ārkārtīgi aktuāla gan Aspazijas dzīves laikā, gan pēc dzejnieces nāves. Kamēr Rainis Latvijas PSR kļūst par vispāratzītu revolucionāru dzejnieku, Aspazija, cik vien tas bijis iespējams, Padomju Savienības literatūras vēsturē tiek marginalizēta un dēvēta vien par Raiņa atraitni, nevis izcilu latviešu rakstnieci. Latvijas vēstures notikumi ir veidojuši mūsdienu demokrātiskās sabiedrības domas ievirzi un, lai arī Aspazijas personība un daiļrade kopš neatkarības atgūšanas tikusi mērķtiecīgi atjaunota, mūsdienās brīžos, kad māksla, literatūra vai citas kultūras sfēras kļūst neērtas un provokatīvas, sabiedrībā aktivizējas asa cenzūra,” stāsta muzeja speciāliste Ieva Aizpure.

Zinātniskie lasījumi Aizliegts nav atļauts plašākā vēsturiskā skatījumā aplūkos cenzūras procesus no Aspazijas laika līdz mūsdienu aktuālajiem procesiem. Tie turpinās Raiņa un Aspazijas mājā skatāmās izstādes Aizliegtā modernitāte Raiņa un Aspazijas bibliotēkā ieskatu arvien aktuālajā tēmā par varas un kultūras attiecībām un aicinās lūkot, kā vēsture ietekmē mūsdienu izpratni par literatūras un citu kultūras sfēru attīstību.

Zinātniskos lasījumus atklās Memoriālo muzeju apvienības direktores Ritas Meinertes uzruna. Raiņa un Aspazijas muzeja pētniece Solvita Lapiņa ar priekšlasījumu Aspazija Padomju Latvijā referēs par to, kā padomju periodā Aspazija kļūst par marginalizētu personību un dzejnieci. Andreja Upīša pētnieks un rakstnieks Arnis Koroševskis ar priekšlasījumu Andrejs
Upīts: no nolieguma līdz aizliegumam vēstīs par Andreja Upīša saskari ar cenzūru un neviennozīmīgās personībās vērtējumu mūsdienās. Neatkarīgā kuratore, pētniece un mākslas kritiķe Maija Rudovska ar priekšlasījumu Cenzūra laikmetīgajā mākslā tuvāk aplūkos aktuālos cenzūras procesus mākslā. Mūsdienu filozofs un rakstnieks Ilmārs Šlāpins uzstāsies ar priekšlasījumu Aizliegtās grāmatas mūsdienu pasaulē, kurā aplūkos PEN International uzmanības lokā esošus mūsdienu autorus, kuri šobrīd ir vajāti un kuru grāmatas – aizliegtas aktuālo politisko procesu dēļ. Tāpat I. Šlāpins reflektēs par šobrīd notiekošo Krievijā gan attiecībā uz antikremlisko literatūru, gan cīņu par tikumību.

Pēc zinātniskajiem lasījumiem Raiņa un Aspazijas muzeja ilggadēja speciāliste un grāmatas Aspazija. Rainis. Nams (Madris, 2022) autore Gaida Jablovska pastāstīs par Raiņa un Aspazijas māju – muzeju, kam šogad aprit 30 gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Raiņa un Aspazijas māja, Baznīcas iela 30

Kad?

16. marts, 2023

13.00

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja