Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ceļš no studiju laika sapņiem līdz mākslinieka briedumam izstādē Raža

Jūrmalas muzejā skatāma plaša grupas izstāde Raža. Tajā apvienojušies 25 mākslinieki, kuri 1987. gadā uzsāka studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. Šobrīd viņi darbojas dažādās mākslas un dizaina nozarēs un dažādos līmeņos, no Latvijas pārstāvēšanas Venēcijas biennālē līdz bērnu grāmatu ilustrēšanai un šajā kontekstā viņi visi piepilda savu mākslinieka misiju, un ar savu ražu katrs savā vietā ir kādam ļoti vajadzīgi un noderīgi.

Raža ir veltījums paaudzei, kura 1987. gadā uzsāka kopīgas mākslas studijas Latvijas Mākslas akadēmijā, kuru tobrīd vēl sauca par Teodora Zaļkalna Latvijas PSR Valsts Mākslas akadēmiju un kurā 1. kursā studijas uzsākušie vēl tika nosūtīti kolhoza talkā. Tā bija paaudze, kura uzsāka iet kopīgu mākslas ceļu laikā, kad būtiski mainījās ne vien priekšstati par to, kas ir māksla un kāda ir tās nozīme, bet arī pašu mākslinieku loma sabiedrībā. Tas bija laiks, kurš mainīja vērtības un veidoja jaunus priekšstatus. Kopš tā laika ir pagājuši 36 gadi un katrs ir atradis savu ceļu. Tomēr viņus vieno ticība mākslas pašvērtībai un amata prasmei. Raža ir veltījums viņu ceļojumam cauri mākslas laukam, atspoguļojot viņu saknes, demonstrējot viņu izaugsmi un manifestējot viņu briedumu.

Raža ir balstīta redzējumā, ka māksla ir bezgalīga procesa rezultāts, kurā mākslinieks izmanto savu individuālo talantu un prasmi, lai radītu darbus, kas atspoguļo mākslinieka personīgo pieredzi. Skatītājs šos darbus ierauga, pārdzīvo un pārrada, padarot tos jau par daļu no savas pieredzes. Mākslas darbi nav tikai ar estētisku formu apveltīti objekti, tie sevī slēpj vārdos nepasakāmu pārdzīvojumu, kuru, pateicoties mākslinieku veikumam, mēs varam pārdzīvot jau kā mūsu kopēju pieredzi.

Raža aicina aizdomāties par mākslas nozīmi plašākā tvērumā. Šīs izstādes centrālā tēma ir mākslas loma cilvēka dzīvē, tās spēja ietekmēt un mainīt un nebeidzamā spēja mainīties. Izstādes autoru māksliniecisko redzējumu dažādība ir to vienojošais spēks. Mākslas nozīme cilvēku dzīvē ir tikpat daudzšķautņaina kā izstādes mākslinieku valoda: tā var kalpot kā pašizpausmes līdzeklis, emocionālās pieredzes avots, kultūras mantojuma saglabātājs un kā pārmaiņu instruments. Mākslas darbi var mūs iedvesmot redzēt pasauli citā perspektīvā, izaicināt mūsu pieņēmumus un uzskatus, kā arī izveidot jaunas kopienas, kas balstās uz mākslas definētām kopīgām vērtībām un interešu sfērām.

Ražas apmeklētāji tiek aicināti ielūkoties darbos, meklēt savus iedvesmas avotus un atzīt mākslas spēju veidot, mainīt un attīstīt mūsu pasauli un sabiedrību. Izstāde sniedz iespēju iepazīties ar dažādiem māksliniekiem, dažādiem mākslas redzējumiem, meklējumiem, paņēmieniem, stilistiskām izpausmēm un tehnoloģijām, kas kopā veido mākslinieku, kuri 1987. gadā uzsāka savu mākslas ceļu, radošo ražu. Dr.art. Andris Teikmanis (1986. gada raža)

Izstādē piedalās Kārlis Alainis, Imants Ancāns, Barbara Ābele, Vladimirs Babkins, Jānis Bankovičs, Signe Ērmane, Ivo Folkmanis, Jekaterīna Grjazeva, Ritums Ivanovs, Maira Karstā, Kristīna Keire, Andrejs Kilps, Rolands Krišjāns, Uldis Kurzemnieks, Marita Maizīte, Edgars Mucenieks, Liena Muceniece, Dainis Pundurs, Maruta Raude, Vineta Sayer, Andrejs Severetņikovs, Ingūna Skuja, Antra Stare, Jānis Trops, Anatolijs Zelčs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Jūrmalas muzejs, Tirgoņu iela 29, Majori

Kad?

31. maijs, 2023 – 2. jūlijs, 2023

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja