Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sērijā Publiskā telpa iznākusi Lielbritānijas publicista Ovena Heterlija fotogrāmata Baltijas atklātnes

Mākslinieku apvienība Orbīta klajā laidusi eseju un fotogrāfiju krājumu – Lielbritānijas publicista Ovena Heterlija (Owen Hatherley) grāmatu Baltijas atklātnes. Grāmatā apkopotas pasaulē pazīstamā arhitektūras kritiķa piezīmes no ceļojumiem pa Baltijas jūras reģiona pilsētām.

Daļa eseju tapušas speciāli šim krājumam, bet citas sarakstītas jau iepriekš. Autora skatījums fokusējas uz transformācijas procesu, fiksējot 20. gsadsimta otrās puses tipveida arhitektūras objektu apbūves stāvokli, analizējot laika gaitā notikušās izmaiņas un skaidrojot kontekstu politiskās ideoloģijas translēšanai caur konkrētā laika arhitektūru.

Kā min viens no grāmatu sērijas redaktoriem Vladimirs Svetlovs – ņemot vērā faktu, ka esejas tapušas dažādos gados laika posmā starp 2015. un 2018. gadu, grāmatu Baltijas atklātnes varētu dēvēt par iedomātu autora ceļojumu apkārt Baltijas jūrai: "Heterlijs savā iztēlotajā maršrutā piestājis gan Stokholmā, gan Viļņā un vēl dažās galvaspilsētās, tomēr pamatā viņš centies pētīt mazākas pilsētas – vietas ar izteiktu raksturu un stāstu." Latviju šajā ceļojumā pārstāv Kuldīga un Ventspils; autors paviesojies arī Kauņā, Narvā, Viborgā, Orhūsā un citviet. Heterlijs aizraujošā manierē savieno subjektīvus atgadījumus un vērojumus ar plašāku vēsturisko un kultūras fonu. 

Ovens Heterlijs ir rakstnieks un publicists no Lielbritānijas, arhitektūras kritiķis kurš regulāri raksta par arhitektūras estētiku un politiku tādiem medijiem kā Architectural Review, The Calvert Journal, Dezeen, Guardian, Jacobin un London Review of Books. Viņš ir vairāku grāmatu autors, tostarp Komunistiskās ainavas un Nostalģijas ministrija. Rakstnieks un žurnālists Vils Selfs (Will Self) par viņu rakstījis: "Arhitektūras kritikas gļēvulīgajā pasaulē Heterlijs ir viena no visretākajām lietām: drosmīgs, izveicīgs, elegants un erudīts rakstnieks, kura grāmatas izklāsta laikmetīgo arhitektūras vidi, lai atklātu politiskās fantāzijas un sociālas reālijas, ko tā iemieso."

"Ovens Heterlijs ir 39 gadus vecs un ir 10 grāmatu autors. Teju visi viņa darbi iekļaujas vienā maģistrālajā sižetā: autors apceļo dažādas valstis un pilsētas, pārvietojas (..) pa ielām un aplūko arhitektūras objektus, amatieriski tos fotografē ar visai vidējas kvalitātes fotoaparātu, bet pēc tam redzēto apraksta," – autora pieeju kopsavelk grāmatas ievada autors, kultūrvēstures pētnieks Kirils Kobrins. Visas esejas papildinātas ar autora uzņemtām dažādu artefaktu – galvenokārt arhitektūras objektu – fotogrāfijām.

Sērijas Publiskā telpa grāmatas veltītas ar padomju laiku Latviju saistītai sabiedriskajai videi. Šī sērija publiskas vietas atspoguļo kā svarīgu kolektīvas atmiņas veidošanas telpu. Šajā sērijā jau iznākušas trīs fotogrāmatas: Andreja Strokina Palladium, Māras Brašmanes Centrāltirgus un Vladimira Svetlova Rīgas līcis. 

Grāmatu sērijas redaktori: Anna Volkova un Vladimirs Svetlovs. 

Dizainers: Aleksejs Muraško. 

Grāmatas pieejamas interneta veikalā talka.lv,  Mr. Page, ISSP galerijā, kā arī Jānis Roze grāmatnīcās. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja