Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Iznākusi vācu rakstnieces Petras Postertes grāmata Gads, kad ieradās bites

Jāņa Rozes apgāds laidis klajā Petras Postertes grāmatu Gads, kad ieradās bites, kas ir ne tikai aizraujoša, bet arī izglītojoša lasāmviela gan pusaugu bērniem, gan pieaugušajiem, informēja Jāņa Rozes apgāds.

Grāmatas tēma ir ļoti aktuāla – kurš gan nav dzirdējis, ka daudzviet pasaulē bites izmirst? Latvijā ir senas biškopības tradīcijas un, tāpat kā stāstā aprakstītajā Vācijas pilsētā, arī pie mums čaklie kukainīši arvien biežāk ienāk arī urbānajā vidē un kļūst par pilsētas ikdienas dzīves sastāvdaļu. Taču cik daudz mēs par tām zinām? Lai gan bites un cilvēki šķietami dzīvo katrs savu dzīvi, esam saistīti daudz vairāk, nekā spējam iedomāties, un tieši šo mijiedarbību lieliski izdevies parādīt Petrai Postertei.

Stāsta centrā ir bišu saimes dzīve un viņu īpašnieces, divpadsmitgadīgās Jozijas, piedzīvojumi gada garumā. Jozija negaidot manto no vectēva bišu saimi, un šis notikums viņai paver skatu gan uz līdz šim nepazīstamo bišu pasauli, gan ļauj atšķetināt dažus samezglojušos attiecību pavedienus pašas ģimenes pagātnē.

Dienu pa dienai, mēnesi pa mēnesim ar vectēva draudzenes Almas un citu dravnieku palīdzību rūpējoties par savu bišu saimi, meitene pamazām iepazīst šīs apbrīnojamās, rosīgās radības, uzzina par to dzīvi arvien vairāk un galu galā kļūst par aizrautīgu biškopi. Tomēr, kad Jozija tiek sadzelta un bišu spieta dēļ nākas pat izsaukt ugunsdzēsējus, mammas pacietība ir galā – bites jāved prom! Jozija nolemj nepadoties un uzsākt cīņu par savām bitēm.

Lasītāji caur bērna uztveres prizmu var ielūkoties bišu dzīves noslēpumos, sekojot tām līdzi visa gada garumā – no decembra, kad bites dodas ziemas guļā, līdz pavasarim, kad tās mostas, cauri darbīgajiem vasaras mēnešiem atpakaļ rudenī, kad jāgatavojas bargajai ziemai. Līdztekus stāstam par to, kā meitene pakāpeniski kļūst par arvien prasmīgāku un zinošāku bišu stropa aprūpētāju, grāmatas sižetā ik pa laikam iespraucas epizodes, kurās bišu saimes dzīve atklājas it kā "no iekšpuses", pašu bišu skatījumā.

Grāmatas autore vācu rakstniece Petra Posterte dzimusi 1970. gadā Štutgartē, studējusi žurnālistiku, vēsturi un mākslas vēsturi Eihštatē un Ohaio (ASV). Pēc tam bijusi redaktore un radio raidījumu autore vācu raidorganizācijā SWR-Hörfunk. Tagad viņa raksta grāmatas un raidstāstus bērniem un kopā ar ģimeni dzīvo netālu no Diseldorfas.

Grāmatu ilustrējusi jaunā latviešu māksliniece Aleksandra Runde, dzimusi 1995. gadā Liepājā, studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās mākslas nodaļas Grafikas apakšnozarē un Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki Krakovā, Polijā, bet šobrīd turpina studijas LMA maģistrantūrā. Piedalījusies vairākās grupu izstādēs Latvijā un Polijā.

Īsu pēcvārdu par bitēm Latvijā uzrakstījis biologs Māris Lielkalns, bitenieks ar 30 gadu ilgu pieredzi. Grāmatu no vācu valodas tulkojusi Dace Lāže.

Grāmata iznākusi ar Gētes institūta un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Grāmata ir pieejama visās Jāņa Rozes grāmatnīcās un citās labākajās Latvijas grāmatnīcās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja