Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izdots līdz šim apjomīgākais latgaliešu dziesmu krājums

Biedrība Latgolys Studentu centrs februāra beigās izdevusi līdz šim apjomīgāko latgaliešu dziesmu krājumu Muna dzīšmu gruomota, tajā apkopotas 300 dziesmas latgaliski – gan tautasdziesmas, gan autordziesmas, kuras aptver aptuveni 100 gadu ilgu periodu – no 20. gs. sākuma līdz pat 2019. gada otrai pusei.

Dziesmu krājuma Muna dzīšmu gruomota sastādītāja Edīte Husare tajā apkopojusi 120 dažādu Latgales vietu tautasdziesmas (to vidū arī Sibīrijas latgaliešu dziesmas) un 180 dažādu laiku autoru dziesmas latgaliski – nu tām pieejami gan vārdi, gan notis, gan arī akordi. Tikai nelielai dziesmu daļai līdz šim bijis nošu pieraksts, tādēļ jaunais izdevums jau ir ar vēsturisku vērtību – sniedzot dziesmām iespēju saglabāties ne tikai audio versijās kādos mūzikas nesējos vai digitāli (turklāt tie nav pieejami visām dziesmām), bet arī plaši lietojamajā nošu rakstā. Ja līdz šim bijuši izdoti atsevišķi latgaliešu tautasdziesmu krājumi un daži pašu dziesmu autoru dziesmu nošu apkopojumi, Muna dzīšmu gruomota ir visplašākā un apjomīgākā retrospekcija par latgaliešu dziesmu materiāla dažādību, kāda jebkad ir izdota.

Ideja par krājumu biedrībai Lagolys Studentu centrs radusies jau aptuveni pirms desmit gadiem, taču dziesmu savākšana un materiāla sagatavošana publicēšanai izrādījās ļoti apjomīgs darbs. Krājuma sastādītāja un izdošanas darbu vadītāja ir Edīte Husare, māksliniece Daina Salmiņa, bet notīs lielāko daļu dziesmu materiāla iemūžinājusi Solvita Ivanova.

Priecājoties par paveikto darbu, krājuma sastādītāja Edīte Husare saka: "Krājumā aptverto dziesmu materiālu varētu raksturot kā no Auga, auga rūžeņa līdz Jis i jī, kam nav bolsa radītajam skaņdarbam Donats jeb kā ļoti plašu žanru dažādībā. Izdevuma mērķis ir popularizēt dziedāšanu latgaliski gan ģimenes svētkos, neformālos pasākumos, gan arī būt kā materiālam publisko pasākumu programmu gatavošanai, izmantošanai skolās un citviet. Mans sapnis ir, ka mēs paši gan Latgalē, gan citviet pasaulē dziedam latgaliski kaut par mazu kripatiņu vairāk nekā to darām šobrīd." Savukārt nošu materiāla veidotāja Solvita Ivanova aicina pašus mūziķus palikt ne tikai pie koncertizpildījuma un dziesmu ierakstiem dažādajos audio formātos, bet arī iemūžināt nošu rakstā, kas dod lielāku iespējamību dziesmai saglabāties pieejamai un tehniski saprotamai arī turpmākajām paaudzēm.

Svinīgā latgaliešu dziesmu krājuma Muna dzīšmu gruomota iedziedāšana notiks 25. aprīlī Latgales vēstniecībā Gors pirms dzejniecei Annai Rancānei veltītā koncertuzveduma Latgolys freska pirmizrādes. Grāmatai un latgaliešu dziesmu popularizēšanai ir izveidota arī sociālā tīkla Facebook.com lapa facebook.com/dziisme, kurā tiks publicēti plašāki stāsti un arī audio materiāls par krājumā iekļautajām dziesmām. Nākotnē plānots izdoto materiālu padarīt pieejamu arī kāda digitālā risinājuma veidā. Grāmatu ikviens interesents var iegādāties latgaliešu grāmatu internetveikalā taiseitslatgols.lv, tā būs pieejama arī grāmatnīcās visā Latvijā un Latvijas Grāmatu izstādē Ķīpsalā latgaliešu grāmatu galdā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja