Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izdota igauņu rakstnieka Juhani Pitsepa grāmata Ir mēness zelta kuģis

Turpinot jaunos lasītājus iepazīstināt ar mazāk zināmām mūsu reģiona vēstures lappusēm, Jāņa Rozes apgāds piedāvā brīnišķīgu kopdarbu – igauņu rakstnieka Juhani Pitsepa grāmatu Ir mēness zelta kuģis ar talantīgās latviešu mākslinieces Gundegas Muzikantes ilustrācijām, informēja Jāņa Rozes apgāds.

1944. gada rudenī, bēgot no Otrā pasaules kara, tūkstošiem Igaunijas un Latvijas iedzīvotāju pameta savas mīļās mājas un devās pāri jūrai uz Zviedriju. Bēgļu laivās bija arī daudz bērnu. Viņu rotaļas un ierastā dzīve pēkšņi aprāvās, jo bija jādodas bīstamā ceļojumā vētrainajā Baltijas jūrā. Daudzu liktenis aprāvās, nogrimstot jūras dzelmē, bet citiem palaimējās. Šis ir stāsts par tiem, kuriem palaimējās.

Stāsta centrā ir Kēte, nu jau sirma dāma cienījamos gados, un viņas rotaļu lācītis Pēcis, dārga piemiņa no bērnības un zaudētās dzimtenes. Raugoties vecās fotogrāfijās, viņa gremdējas atmiņās par laiku, kad bija vēl maza meitene un kopā ar vecākiem dzīvoja Igaunijas piejūras pilsētā. Karš rāmajā ikdienā ienesa maza bērna prātam gluži neaptveramas pārmaiņas, un pienāca diena, kad Kētes ģimenei nācās bēgt no dzimtenes. Autors atklāti un neizskaistinot stāsta par to, cik sarežģīts un pārbaudījumiem pilns mēdza būt brīvības meklētāju ceļš pāri Baltijas jūrai, ne visiem izdevās nonākt galā. Pārdzīvojot vairākas kritiskas situācijas, Kētei un viņas ģimenei izdodas laimīgi sasniegt jūras otru krastu.

Juhani Pitseps (1964) ir Igaunijā pazīstams un iemīļots bērnu rakstnieks un skolotājs. Viņš dzimis Tartu, studējis bioloģiju un pēc tam strādājis Zooloģijas un botānikas institūtā, kā arī vadījis Tartu bērnu teātri, bijis žurnālists, veidojis dokumentālās filmas un šobrīd ir Igaunijas Lauksaimniecības Universitātes Dabaszinātņu skolas galvenais speciālists, tomēr par savu pamatnodarbošanos un lielāko kaislību sauc rakstniecību. Juhani Pitseps sarakstījis vismaz 15 grāmatas bērniem, kas izpelnījušās ne tikai visu vecumu lasītāju mīlestību, bet arī kritiķu atzinību, par ko liecina daudzās viņam piešķirtās literārās balvas Igaunijā.

Autora aicinājums kopā radīt grāmatu bērniem par notikumiem Baltijas jūrā Otrā pasaules kara nogalē ar mākslinieci Gundegu Muzikanti aizrāva un saviļņoja – viņa vectēvs aktīvi palīdzēja organizēt bēgļu laivas, kas kara beigās no Kurzemes piekrastes devās uz Zviedriju, un pats emigrēja ar pēdējo laivu, atlikušo dzīvi pavadot svešumā.

"Šī skaudrā tēma mani uzrunāja dziļi un personiski, un, līdzīgi kā Juhani, man bija pārliecība, ka tas ir ilgi noklusēts, mūsu tautām kopīgs stāsts, kas ir jāizstāsta. Ilustrācijās stilistiski sakausēt vēsturisku vispārinājumu, gaišu smeldzi un mazliet humora – tas bija mans lielākais radošais izaicinājums pēdējo gadu laikā," saka Gundega Muzikante (1964). Māksliniece ir beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu un LMA Grafikas nodaļu. Veidojusi ilustrācijas un grafisko dizainu vairāk nekā 30 bērnu grāmatām, no kurām daudzas nominētas apbalvojumiem. Par izcilo devumu bērnu grāmatu mākslā 2018. gadā nominēta H. K. Andersena balvai, bet 2019. un 2020. gadā – Astrīdas Lindgrēnas memoriālajai balvai.

Grāmata Ir mēness zelta kuģis 2020. gadā saņēmusi Igaunijas bērnu literatūras centra balvu Gada rozīne, bet 2021. gadā – Igaunijas Kultūrkapitāla gada balvu bērnu literatūras kategorijā un Virumā literatūras balvu kā gada labākais vēstures tēmai veltītais darbs.

No igauņu valodas to tulkojusi Marika Muzikante.

Grāmatas latviešu izdevums tapis ar Igaunijas Kultūrkapitāla un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Grāmata ir pieejama visās Jāņa Rozes grāmatnīcās un citās labākajās Latvijas grāmatnīcās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja