Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Daniela Saskinda grāmata Pasaule bez darba rosina ielūkoties darba tirgus nākotnē

Apgāds Jānis Roze izdevis britu ekonomista un nodarbinātības politikas eksperta Daniela Saskinda grāmatu Pasaule bez darba, kas rosina ielūkoties darba tirgus nākotnē. Kas mūs sagaida, kad tehnoloģiju straujās attīstības laikmetā cilvēku darbaspēks kļuvis aizstājams? Vai pret to ir iespējams cīnīties un kā? Vai varbūt tomēr pielāgoties?

Cilvēku attiecības ar jaunām tehnoloģijām vienmēr ir bijušas sarežģītas. Jau kopš mehanizēto steļļu un iekšdedzes dzinēju izgudrošanas vieni šīs pārmaiņas uzņēma ar zinātkāri un sapņoja par utopisku nākotni, kurā tehnoloģiju sasniegumi veiks sabiedrības funkcionēšanai nepieciešamos un netīkamos darbus, bet cilvēki varēs vairāk izbaudīt brīvo laiku, pilnveidojot dzīves garīgos aspektus. Tikmēr paralēli šai fantāzijai attīstījās daudz drūmāks un pat krasi atšķirīgs redzējums – antiutopiska nākotnes ainava, kurā cilvēce ir nolemta, jo to apspiedušas tehnoloģijas un mākslīgais intelekts.

Daniels Saskinds grāmatā Pasaule bez darba izklāsta savu viedokli par šo tēmu. Pragmatiskā stāstījumā, kura pamatā ir desmit gadu ilgi pētījumi, viņš apskata sliktākos iespējamos nākotnes scenārijus, kuru rezultātā varētu drastiski mainīties globālā ekonomika un līdzsvars darbaspēka tirgū, ko jau desmitiem gadu spēcīgi ietekmē robotikas un mākslīgā intelekta attīstība un to integrācija ražošanas procesos. 

Grāmatā aprakstītas šīs aizstājējtehnoloģijas, to attīstības un ietekmējošo faktoru vēsture, kā arī automatizācijas ietekme uz dažām industrijām. Šīs prognozes varētu uztvert kā nopietnu draudu, kas izraisītu tā saucamo "tehnoloģisko bezdarbu" jeb tehnoloģiju progresa radītu bezdarbu, tomēr autors kādā intervijā uzsver: "Mani neuztrauc tas, ka samazināsies pieprasījums pēc darbaspēka. Daudz lielākas bažas rada tas, ka nepietiekoša pieprasījuma dēļ nebūs iespējams nodrošināt iespēju strādāt visiem gribētājiem."

Autora nostāja ir proaktīva: attīstībai ir daudz priekšrocību – tehnoloģiskais progress varētu nodrošināt līdz šim nebijušu labklājību un atrisināt civilizācijas mūžseno problēmu: kā panākt, lai visiem pietiek līdzekļu iztikai. Taču arvien aktuālāks kļūst jautājums, kā šos ieguvumus padarīt pieejamus visai sabiedrībai, ierobežot lielo tehnoloģiju uzņēmumu arvien lielāko ietekmi un radīt jēgu pasaulē, kur dzīves centrā vairs nav darbs.

Grāmata Pasaule bez darba iekļuva The Financial Times & McKinsey 2020. gada labāko biznesa grāmatu pieciniekā, kā arī Inc., Fortune, The Times un The New York Times Book Review labāko grāmatu izlasē.

Grāmatu latviešu valodā tulkojusi Ieva Lešinska.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja