Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Pēdējais tīrais salmiņš

No 20. līdz 24. martam Beļģijas galvaspilsētā jau ceturto reizi norisinājās vērienīgais literārais Passa Porta festivāls, kura moto šogad bija "Imagine!" jeb "Iztēlojies!".

Simt izcilu un ievērojamu rakstnieku, domātāju un literatūras profesionāļu no visas pasaules ieradās Briselē, koferos iesaiņojuši savus labākos tekstus un idejas, ko gatavojās celt priekšā tikpat multikulturālai, daudzvalodīgai un daudzskaitlīgai publikai. Klausītāji drūzmējās garās rindās pie pasākumu norises vietām, lai varētu iegādāties biļetes un pavadīt stundu vai dažkārt pat trīs stundas, mierīgi sēžot un klausoties stāstus vai diskusijas, piemēram, arābu, afrikāņu, erotiskās, grafiskās literatūras vai kādā citā no piedāvātajiem ap septiņdesmit pasākumiem.

Viens no centrālajiem festivāla pasākumiem Long night of short stories jeb Īso stāstu garā nakts pulcēja pilnu amfiteātri klausītāju un lasītāju (jo, klausoties stāstus svešvalodā, tulkojumiem varēja sekot uz ekrāna virs skatuves), kas pacietīgi un klusi noklausījās visu astoņu autoru stāstus – flāmu, angļu, spāņu u. c. valodās. Milzīgā skatuve tumša, izgaismots tikai iespaidīgs piramidāls grāmatu krāvums, kas, izrādās, maskē pulti, pie kuras autori lasa savus tekstus. Radās sajūta, ka lielākā daļa apmeklētāju uztver gan šīs valodas, gan kultūras, kas piesūcinājušas tekstus, – kad bija jāsmejas, zāle dārdēja smieklos, kad jāraud – mēms, stindzinošs bezelpas klusums bija paralizējis telpu un tās atmosfēru. Un vai tas maz ir iespējams?! Sajūta kā esperanto vārdnīcā – mākslas valoda tiešām ir universāla. Tikai un vienīgi caur kultūru un mākslu es varu saprast šo autoru, kas stāv priekšā, šo tekstu, šo pasauli, savu blakussēdētāju, kas uztver tos pašus atslēgvārdus… Tieši neviennozīmīgā, daudzbalsīgā māksla, kas it kā pakļaujas interpretāciju daudzskaitliskumam, ir tik vienkārši uztverama – katrs tur var atrast kaut ko sev, kaut ko, pie kā pieķerties (kā pie pēdējā salmiņa?), un nejusties izolēts.

Arī publiskajā diskusijā Beļģijas rakstnieka Kūna Pētersa (Koen Peeters), kurš pērn viesojās Rīgā un ir uzrakstījis stāstu par Krišjāni Baronu un dainu fenomenu, teiktais atgādināja par latviešu vienotību dainu un dziedāšanas kultūrā. Un tas ir viens iemesls vēlēties būt latvietim. Vērtība, pie kuras mēs varam pieķerties un nesatricināmi turēties. Varbūt mēs tomēr esam izredzēta tauta?

Valoda sen jau ir kļuvusi tik sarežģīti lietojams instruments, ko ekspluatē visi iespējamie ideologi un tehnologi, turpretī mākslas darbs ar savu kritisko ingredientu atlasi un to unikālo kombināciju iepūš tajā svaigu elpu – jaunu dzīvību, un varbūt tas ir vienīgais tīrais, kas šajā pasaulē vēl ir, – tikko radīts unikāls mākslas darbs. Un vai tad arī cilvēks nav mākslas darbs?!   

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja