Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Liesmojošais sprungulis

Maskām krītot, divus gadus pandēmijas ierobežotā mūzikas baudīšana nevar normāli atsākties, ja tepat netālu Ukrainā notiek nežēlīgs karš

Koncertdzīve pamazām mēģina atkopties – ierobežojumi atcelti, un, ieskatoties kalendārā, redzam tik daudz vilinošu nosaukumu kā vēl nekad. Vairāku paaudžu muzikālo domāšanu veidojušās angļu grupas The Cure un Iron Maiden Latvijā ir gaidītas jau sen. Kāds iebildīs, ka tās tiek liktas blakus, tomēr tās vieno ne tikai izcelsmes valsts – ar savu nemitīgo spriņģošanu pa skatuvi otrais pamanāmākais The Cure dalībnieks – basists Saimons Gelaps – koncertos mēdz uzstāties Iron Maiden krekliņā.

Vai tagad ir īstais laiks muzikālām baudām? Mēs nevaram sev melot, ka viss atkal ir kārtībā – nekādus sertifikātus un maskas vairs neprasa, bet tepat netālu notiek karš, kas joprojām neļauj mūsu nākotni padarīt daudz vairāk paredzamu nekā pēdējos divos gados, kad tas sprungulis spieķos bija vīruss. Nu tas sprungulis ir liesmojošs, un tā trāpījums normalitātes mehānismā ir cilvēku apzinātas rīcības sekas. Vietējie mūziķi rīkojuši jau vairākus atbalsta koncertus ukraiņu tautai – dažādu žanru pārstāvji uzstājušies pie Kongresu nama un Mežaparkā, rokgrupas – Cēsīs, panki – Lastādijā, reperi – Noasā, Imants Daksis – ukraiņu atbalsta centrā Andrejsalā… Viņi aicina ziedot kara plosītās Ukrainas stiprināšanai. Katrs atsevišķi, bet tas viss ir kopīgās lietas labā, un šai ziņā esam vienoti kā pirms trīsdesmit gadiem barikādēs. Primārais iemesls šo koncertu rīkošanai un apmeklēšanai nav slāpes pēc agrāk ierastās izklaides, bet vēlme palīdzēt.

Jo no lielāka attāluma lūkojas, jo mazāks šķiet attālums no mums līdz reālās karadarbības zonai, īpaši no pretējās zemes puslodes, kur par nedrošu pašlaik uzskata visu Austrumeiropu. Protams, neviens tagad nebrauks uzstāties uz Krieviju un Ukrainu, bet arī citas valstis jau skar plānoto koncertu atcelšana. Festivālā Positivus reiz pabijusī māksliniece St. Vincent ir atcēlusi jūnijā plānoto koncertu Varšavā. Vairāki citi mūziķi, kuru plānos bija uzstāties arī Krievijā un Ukrainā, tāpat var mainīt grafiku pēdējā brīdī, un no ētiskā viedokļa viņiem neko nevar pārmest. Sparks un Rošīna Mērfija savu plānu uzstāties Rīgā maija pirmajā nedēļas nogalē nav mainījuši, rokgrupa Eagles of Death Metal savu viesošanos pārcēlusi par pusotru mēnesi, Stings – par pusgadu, bet Trikija koncerts atcelts pavisam (mūziķa veselības dēļ).

Amerikāņu čigānu pankgrupas Gogol Bordello līderis Jevgeņijs Gudzs ir ukrainis pēc izcelsmes un dzimis netālu no Kijivas, tāpēc Gogol Bordello koncerts klubā Palladium 13. jūnijā būs tik īpašs kā nekad. Pēc divu gadu pārtraukuma atdzimt plāno lielie festivāli Laba daba un Positivus, arī daudzu latviešu iecienītais Opener Polijā jūnija beigās, savukārt nedēļu pirms tā šogad paredzēts jauns trīsdiennieks 8 Festival, kas vilina ne tikai ar satriecošu programmu, bet arī skarbi romantisku norises vietu – Lukišķu cietumu Viļņā, kas beidzis pastāvēt kā ieslodzījuma iestāde tikai 2019. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja